A Facebook egyik moderátora tanúvallomásban beszélt arról, hogy milyen brutális tartalmakat kel szűrniük úgy, hogy semmilyen pszichológiai segítséget nem kapnak.

Egy moderátor élete különösen megterhelő lehet, platformtól szinte teljesen függetlenül. Sokan – legfőképp a vállalatok – az automatizált szűrőrendszerekben látják a jövőt, azok viszont közel sem működnek még kifogástalanul, sőt, a mai napig szükség van emberi ellenőrzésre is. Ugyanakkor kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e olyan, hogy kizárólag a mesterséges intelligencia végzi az ilyesfajta munkát, ahogyan az is vitatott, hogy egyáltalán helyes-e százszázalékosan egy programra bízni mindezt.

Egy embernek viszont lelkileg megterhelő

A Facebook például a leendő moderátori munkavállalóit arra kéri, hogy írjanak alá egy nyilatkozatot, melyben tudomásul veszik, hogy az elvégzendő munka komoly mentális megterheléssel jár, amely akár poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) is okozhat – ezért pedig nem teszik felelőssé a céget.

Mindez természetesen aligha lehet meglepő azok számára, akik sejtik, hogy miféle és milyen mennyiségű posztot kell egy nap átnéznie egy moderátornak, főleg úgy, hogy percenként több millió születik. Elmondások szerint egy moderátor napjában tucatszámban lát öngyilkosságot, gyilkosságot, pedofíliát, brutális-bestiális erőszakot ábrázoló fotókat és videókat, melyeket úgy kell szűrniük, hogy a titoktartási szerződés miatt még csak beszélni sem beszélhetnek róla senkinek.

Most a Facebook egyik ír moderátora tett vallomást egy parlamenti bizottság előtt, melyben egészen durva dolgokat árult el mind a látottakról, mind pedig a Facebook hozzáállásáról.

The Secret Lives of Facebook Moderators in America - TidBITS

A 26 éves Isabella Plunket, nagyjából két éve dolgozik Facebook moderátorként, ez idő pedig bőven elegendő volt számára, hogy ilyen fiatalon antidepresszánsokon kezdjen élni.

Két éve végzem ezt a munkát, és nem hiszem, hogy sokáig tudnám még csinálni, mert a mentális egészségre nézve annyira megterhelő. Ez nem olyan, mint egy normális állás, ahol bemehetsz dolgozni, hazamehetsz, és elfelejtheted – a dolgok, amiket látsz, nagyon beleivódnak az elmédbe” – idézi az Index a BBC-re hivatkozva Isabella szavait.

A Facebook ezen a ponton hangsúlyozta, hogy minden munkatársának 0-24 szakszerű pszichológiai ellátást biztosít, azonban Isabella ezt is cáfolta. Elmondása szerint valóban van „valamilyen” ellátás, de azt nem képzett pszichológusok végzik, és a moderátori csapat egyetlen tagja sincs ezzel a szolgáltatással megelégedve. Egyszerűen nem elegendő, és közel sem szakszerű.

A hölgy azt is elárulta, hogy a kollégái tartanak attól, hogy ha másoknak elmondanák, amiket tapasztalnak, akkor kirúgnák őket szerződésszegésért. Példát is mondott egy belsős Facebook csoporttal, amiben a moderátorok beszélhetnek ezekről a dolgokról egymás között, ezeket viszont cenzúrázzák, vagyis törlik a Facebooknak kényes és kompromittáló témákat.

A munkavállalók panaszkodtak a bánásmódra és arra, hogy mi történik, és hogy nem érzik magukat biztonságban. Egyértelmű volt, hogy cenzúráznak, mert az emberek hozzászólásait törölték, fiókjaikat letiltották.” – mondta Isabella.

Részben ez is ösztönözte arra, hogy a szerinte megfélemlített és mentálisan komolyan leterhelt kollégái érdekében tanúvallomást tegyen voltaképp a platform ellen, amitől sokkal nagyobb támogatást várnak, ha a munkavállalói pszichés állapotáról van szó.

Egy moderátor élete tehát nem csak játék és mese, a makulátlan, explicit tartalom nélküli platformhoz vezető út pedig úgy tűnik, hogy megannyi mentálisan sérült munkavállalóval van kikövezve.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×