Bár az Nvidia azt mondta, hogy a már megjelent kártyákat nem korlátozza, ez nem jelenti azt, hogy a jövőben megjelenő modellekre ne vonatkozna a korlátozás.

Az Nvidia bizony most mindent megtesz annak érdekében, hogy különválassza azokat a videokártyákat, melyeket gamingre, illetve kriptovaluta-bányászatra használnak. Nem is olyan rég a vállalat bejelentette, hogy korlátozza a legújabb Nvidia kártyák teljesítményét, hogy azokat ne lehessen hatékonyan bányászatra használni. Ez jó hír azoknak, akik gaming miatt szeretnének kártyához jutni. Közben persze már javában készülnek a kifejezetten bányászoknak szánt kártyák is.

Közben az Nvidia azt is bejelentette, hogy a korlátozás nem vonatkozik azokra a kártyákra, melyeket már értékesítettek. Persze ettől függetlenül azok a modellek, melyek azután jelennek meg,

még szigorúbb bányászkorlátozást kapnak.

Különböző pletykák az elmúlt időszakban mind az sugallták, hogy az Nvidia újra kiadja a teljes Ampere család különböző modellszámú kártyáit, egy még erősebb bányászati korlátozással. Ennek az az oka, hogy az Nvidia nehezen tudta lebeszélni a bányászokat az új GeForce GPU-k felvásárlásáról, főleg mivel több kiskaput találtak a kártyák korlátozásának feloldására.

A HKEPC szerint az Nvidia most új eszközökön dolgozik, hogy leküzdjék ezt a problémát, és olyan korlátozást vezessenek be, amit nem lehet feltörni. Úgy tűnik, most úton van egy friss RTX 3060, amihez már nem lesznek használhatók a korábbi illesztőprogramok, az újakban pedig még erősebb bányászati korlátozás kap helyet.

A szivárgás szerint az Nvidia nem csak a RTX 3060-ra terjeszti ki ezt a lépést, de az RTX 3060 Ti, az RTX 3070, az RTX 3080 és az RTX 3090 is ilyen frissített formában jelenne meg a jövőben.

 

Ha a fenti feltételezések, szivárgások igaznak bizonyulnak, akkor a jövőben talán tényleg nem lesznek alkalmasak bányászásra ezek a videokártyák. Bár most még hozzájuthatunk olyan kártyához, amivel lehet bányászni, a következő modellek már a megjelenéskor erősen korlátozottak lesznek.

A hírek szerint májusban érkező RTX 3070 Ti és az RTX 3080 Ti szállítmány darabjai valószínűleg már a frissített korlátozással lesznek kaphatók. A bányászoknak persze nem kell aggódniuk, hiszen érkezik a CMP sorozat, mely kifejezetten a bányászoknak készül.

×