Gaming

Miért szállt be a Sony 200 millió dollárral az Epic Games-be?

Az Epic Games feje, Tim Sweeney a napokban adott ki egy közleményt, melyben elárulta, hogy a vállalat befektetői 1 milliárd dollárral járultak hozzá az Epic hosszútávú működéséhez. A mély zsebbel rendelkező támogatók közül azonban messze kiemelkedik a Sony, ami 200 millió dollárt utalt át az Epic Games számlájára.

Sweeney természetesen hálásan megköszönte a lelkes segítséget, majd megjegyezte, hogy ezzel az összeggel a két vállalat eddig sem túl laza kapcsolata még szorosabbá válik. Ennél többet persze nem árultak el, így tűpontosan nem tudtuk meg, hogy mindez mit is jelent.

A Sony 2020-as akciója azonban beszédesebb lehet, hiszen a japán székhelyű cég tavaly vásárolta be magát 250 millió dollárral az Epic Games részvényesei közé, ami az 1,4%-os szelet mellett egyben azt is jelenti, hogy közvetlen üzleti érdeke a jó működés. Nos, a Sony pénze nagyon is megtérülni látszik, hiszen az Epic piaci értéke jelenleg 28,7 milliárd dolláron áll, ami 11 milliárddal több, mint amennyin 2020 júliusában – a bevásárláskor – álltak.

De van még más is

Sokan egyenesen a Sony korábbi exkluzív játékainak PC-s kiadására asszociálnak, azonban erről szó sincsen, hiszen ezek a kiadások a Steamre is megjelennek, nem csak az Epic Games Store-ba. A közleményben szót ejtettek technológiai együttműködésről, amit korábban már tapasztalhattunk is, hiszen az Unreal Engine 5-öt a PlayStation 5-el demóztak.

Az Epic a „konzolháborúban” természetesen pártatlan, a motorját minden platformon/platformra lehet használni, viszont egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a Sony gépére egyszerűen jobban optimalizálják, több segítséget adnak hozzá, esetleg PS5-re való fejlesztés során több extra funkció áll majd a készítők rendelkezésére.

Ahogyan a reklámfelületekről sem szabad megfeledkeznünk. A prezentációk során a demóanyagok a PS5-ön futnak, ahogyan a még mindig brutális játékosbázissal rendelkező Fortnite-ba is egyre-másra érkeznek a PlayStation exkluzívainak karakterei.

Konkrétan nincs, és nem is lehet kimondani, de simán lehet, hogy a Sony 200 millió dollárért technológiai előnyt és reklámfelületeket vásárolt magának. Az 1,4%-os osztalékról pedig még csak nem is ejtettünk szót…

A milliárd dolláros támogatás persze remekül kompenzálja az Epic ingyen játékokba fektetett kiadásait és veszteségeit, azért nem kell őket félteni, hiszen csak a Fortnite-tal majd 2 milliárd dollárt keresnek évente. Mindeközben persze a túloldalon is akad egy „kis” mozgolódás, ugyanis a Steam-Microsoft óriások összeborulásáról is pletykálgatnak már.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ez egy hordozható PlayStation 1, ami egy kontrollerből készült

2024.04.05. - A 90-es években óriási dolog volt, ha volt otthon vagy a haveroknál egy…

11 perc telt el azóta...

8300 helyett INGYENES lesz az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi játéka

Gábor János 2024.04.05. - Újabb nagyvonalú ajándék érkezik a Steammel folyamatosan versengő Epic Games Store-tól.…

41 perc telt el azóta...

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

12 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

14 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

14 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

14 óra telt el azóta...