Gaming

Az ember, akinek az egész videojátékipart köszönhetjük

A konzolok előtt is volt ám élet! Bizony, hogy volt, milyen szép idők is voltak azok! Csattogós lepke és búgócsiga, mikor a fiatalok számára a multiplayer nem a Fortnite-tal és a CoD-dal, hanem a számháborúval volt egyenlő. Micsoda idők.

Aztán jött egy korszakos zseni és teljesen megváltoztatta a szórakozás fogalmát.

Ő volt Ralph H. Baer, egy német származású amerikai mérnök, aki egy személyben felelős az Xbox Series X, a PlayStation 5 és a Nintendo Switch sikeréért, na meg visszamenőlegesen az összes konzolért, ami valaha megjelent.

Na de ki is ő és miért olyan fontos?

Ralph Baer

Az úriember 1922-ben született Németországban és semmi köze nem volt a videojátékokhoz. Ő is búgócsigázott, fogócskázott és számháborúzott mint ahogyan az összes akkori német kisfiú, mígnem önfeledt szórakozásában ki nem csapták a suliból. Szülei látva az egyre elharapózó német politikát úgy döntöttek, hogy 1938-ban Amerikába emigrálnak.

Itt a már tinédzser Ralph egy gyárban kezdett el dolgozni, hogy a heti 12 dolláros fizetésével hozzájáruljon a családi kasszához. Egy útja során hazafelé a buszmegállóban megpillantotta az egyik korabeli elektronikai iskolának egy hirdetését, aminek hatására felmondott állásából, hogy 1940-ben levizsgázzon mint rádiós technikus, mérnök

Ezután a frontra vezényelték, ahol a Londonban székelő amerikai hírszerzés munkáját segítette – érzékelhető sikerrel.

A világháború megpróbáltatásait túlélve hazájába visszatérve úgy döntött, hogy a televízió működését is alaposan meg szeretné ismerni, így hát a televíziós technikusi képesítést is megszerezte. Ebből már sejthető, hogy az ifjú Ralph-ot eléggé érdeklik az elektronikus szerkezetek, nem is csoda, hogy a korábbi gyári meló helyett inkább ezt az utat választotta magának.

Az első munkahelye egy kisebb – orvosi műszereket készítő – vállalat volt, ezután viszont a Loral-hoz került, ami az IBM-nek dolgozott be, majd később remek munkájával a Transitron (szintén egy elektronikai cég) alelnöke lett.

Úgy döntött, történelmet ír

Mivel Baer szorgalmának és tehetségének köszönhetően már egy sikeres és megbecsült szakembernek számított megalapította hát a saját cégét, ahol a legkisebb elektronikai cuccoktól egészen a légvédelmi rendszerekig mindent készítettek. Őt viszont egyre inkább más irányok kezdték el érdekelni.

A korai videojátékos próbálkozások eléggé lenyűgözték őt, és ugyan gyerekcipőben leledzett még a technológia, úgy döntött, hogy valami olyat alkot, amit előtte még soha senki, és elkészíti a világ első TV-re köthető videojáték konzolját. Emberünknek szerencsére volt némi tapasztalata a televízió készülékekben, meg hát nem riadt vissza a bonyolultabb szerkezetű elektromos eszközöktől sem. A probléma csak az volt, hogy a tévéket egyáltalán nem arra tervezték, hogy holmi játékos izéket dugjanak bele, meg kellett hát oldania ezt.

Sikerrel is járt, 1967-ben pedig megszületett minden játékkonzol legelső prototípusa, a Brown Box.

Ez a gép volt mindegyik közül az első, ami addig abszolút elképzelhetetlen távlatokat nyitott meg a mérnökök előtt. De még nem volt teljesen tökéletes, valami még hiányzott. Ja igen, a játékok! Baer úgy döntött a prototípus alapján elkészíti az első gyártásban is reprodukálható konzolt,

ez lett a Magnavox Odyssey, az első hivatalos otthoni videojáték konzol, amit 1972-ben dobtak piacra.

A Magnavox mindenkit azonnal lenyűgözött. Kicsit, nagyot, szakmabelit, laikust egyaránt. Ugyan játékok terén nem volt túl változatos a paletta, mivel az emberek nem láttak még ilyet azelőtt az a 28 is bőven megtette. A kezdeti lelkesedés viszont hamar lelohadt, a konzolból teljes életciklusa alatt valamivel több mint 350.000 példány fogyott.

 

Ez talán annak is volt köszönhető, hogy Baer találmányát látva páran elkezdték lemásolni azt. Az első ilyen kopírozó nem más mint az Atari volt Nolan Bushnell-el az élen, aki a Magnavox mentén fejlesztette ki az egész világot letaroló árkád gépeket. 

Ralph H. Baer érdemei az Atari sikerének árnyékában teljesen elhalványult, mára már csak a hardcore retro gémer arcok őrzik az emlékét. Pedig nélküle sosem születhetett volna meg a Nintendo, a SEGA, az Xbox és a PlayStation sem, nemhogy azok a játékok, amikkel azokon múlatjuk unalmunkban, vagy rajongásunkban az időnk.

Baer-t a legnagyobb fejlesztőzsenik között tartják számon, aki visszamenőlegesen, de minden valamirevaló videojátékos rendezvénytől-díjátadótól megkapta a „Videojátékok Atyja” titulust. 2003-ban a legnagyobb technológiai zseniknek járó állami kitüntetést is megkapta, amit személyesen G.W. Bush elnök adott át neki.

Ralph Baer otthonában, békés körülmények között hunyt el 2014 december 6-án, 92 évesen. Még láthatta, hogy hová fejlődött az az iparág, az a művészeti ágazat, ami az Ő fejéből pattant ki.

Köszönünk mindent Mester!

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Űrszemét csapódhatott egy floridai házba – A NASA vizsgálódik

2024.04.02. - Az űrkutatás még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár napjainkban is. Az első, emberrel történő…

5 perc telt el azóta...

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

Gábor János 2024.04.02. - A magunk részéről nem éreztük fontosnak, hogy április 1-jén kamu hírekkel…

28 perc telt el azóta...

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

1 óra telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

2 óra telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

2 óra telt el azóta...

Horrorjátékok is búcsúznak az Xbox Game Pass kínálatából áprilisban

2024.04.02. - Miközben minden Xbox Game Pass előfizető nagyon várja már az érkező játékok bejelentését,…

2 óra telt el azóta...