Gaming

Az ezerarcú bérgyilkos búcsúja? – Hitman 3 teszt

A második Hitman játék megjelenésével került a kezembe először a széria, de a sajátos játékmenetével rögtön magával ragadott. Különösen örültem, mikor kiderült, hogy a harmadik játékot én tesztelhetem és első kézből tapasztalhatom meg 47-es ügynök befejező kalandját. Lássuk, milyen lett a Hitman 3.

Ismerős terepen

A Hitman 3 és elődjei között szinte semmi különbség nincs. A játékmenet a gombkiosztás tökéletesen megegyezik az elődökkel, így azok, akik nem régiben vették elő az előző játékokat, szinte semmi újat nem tapasztalnak. Új generációs konzolokra viszont először jelenik meg ez a cím, emiatt fontos számításba venni, hogy az új gépeken hogyan is muzsikál. Én egy PS4 készüléken teszteltem, de be kell vallanom, hogy egy AC Valhalla után nekem nagyon tetszett a játék. Egyáltalán nem éreztem, hogy hiányt szenvednék, mivel régebbi konzolom van. A látványvilág teljesen elragadott, és nagyon szépen ki volt dolgozva minden szint. Az új játékkal összesen 6 új pályát kapunk, melyeket ismét nagyon részletesen dolgozott ki az IO Interactive. Elsősorban a Hitman játékoknál nem a sztorin van a hangsúly és a különböző pályákat többször is újrajátszhatjuk. A játék szépsége, hogy mindig tudunk találni egy új módszert a célpont likvidálására, csak keresni kell. Erre különösen jó a legnehezebb nehézségi fokozat, ahol mindenféle segítség nélkül kell nekivágnunk a küldetésnek.

Ezerarcú 47-es

A játék fontos elemei közé tartozik az információgyűjtés, tervezés és kivitelezés. Minden pályának több fajta megoldási lehetősége van, így tényleg egyénre van szabva, hogy ki hogyan is hajtja végre a küldetést. Ha szeretnél nagy puskával a főbejáraton keresztül becsöngetni és végiglőni magad a pályán, arra is van lehetőség. Ha esetleg gondosan szeretnéd végiggondolni a tervet, majd csöndben lecsapni az áldozatra, azt is megteheted. Én mindig szerettem elsőként feltérképezni a terepet, ehhez meg szükségünk van a tökéletes álruhára. Szinte mindennek beöltözhetünk és ennek köszönhetően pedig bárhova beszivároghatunk. Szokásos módon az NPC-k ebben a játékban is csacsognak, így az információszerzésre tökéletes, ha beépülünk az ellenség vonalaiba. Emellett, ha véletlenül lebukunk, nem árt, ha külsőt cserélünk. Mondjuk néha az AI elég bután viselkedik, és egyértelmű esetekben se jött rá, hogy én voltam a tettes. Senkinek se tűnik fel, ha a bongyor hajú kollégája helyett egy kopasz tag jelenik meg a bárpultnál, vagy az őr akivel az előbb beszélt, hirtelen eltűnik. Ezt azzal magyarázom, hogy nagyon jól álcáztam a gyilkosságot. Nyilván…

„Elnézést uram, de lenyúlta a ruhámat és a nőmet!”

A hangulat fog meg inkább, nem a történet

Ezek a kis videók, amiket a küldetések között kapunk, nagyon jól ki vannak dolgozva. Viszont a történet őszintén egyáltalán nem fogott meg. Oké megyünk, oké ölünk, mit miért is csinálunk, de valahogy nem éreztem semmilyen érzelmi kötődést egyik karakter iránt sem. Ha esetleg meghal az egyik szereplőnk, nem lábad könnybe a szemem, mint a Miles Morales játék esetén, hanem egyszerűen csak annyit mondok: na őt se látjuk többet. A történet igazából annyit ad hozzá, hogy éppen megmagyarázza, hogy miért is járunk azon a területen, ami egyfajta pluszt ad a küldetéshez és összefogja a részeket.

Viszont, ha már a történet nem az igazi, a hangulat az zseniális. Mindegyik pálya nagyon jól ki van dolgozva, és nagyon nehéz kedvencet választani. Talán a német diszkós pálya, és az angliai nyomozós volt a kedvencem. Azért ilyen kódnevekben beszélek, hogy ne spoilerezzem el senkinek a játékot. Mind a kettő küldetést nagyon élveztem, és nagyon részletesen ki volt dolgozva minden eleme. A Dubai kiruccanás és a kínai utcán barangolás is ugyanannyira jó volt, de az előző kettő volt nálam a favorit.

Nem vész el, csak átalakul

A Hitman 3-ba importálhatjuk a Hitman 2-es előrehaladásunkat. Ezt érdemes már rögtön a legelején megtenni, ugyanis, ha később visszük át, akkor minden új mentést törölni fog a rendszer. Nagyon egyszerű így elérni az előző epizódokat és újrajátszani a teljes trilógiát. Az egészet így akár vehetjük egy kalap alá is. Ez szerintem egy jó kezdeményezés az IO Interactive-tól. Egyes platformokon vannak gondok a teljesítmény-átvitellel, másrészről pedig tényleg nagyon figyeljünk oda, hogy első alkalommal vigyük át a Hitman 2-es fájlokat, nehogy a végén a földre huppanjunk.

Bérgyilkolás VR-ban

A legújabb játék VR kompatibilis és 47-es kalandjait akár VR szemüveggel is végigjátszhatjuk. Ha van a háztartásunkban készülék, akkor mindenképp érdemes kipróbálni, de emiatt ne ruházz be, mert azért annyit nem ad pluszba, hogy megérje. Motion Sensorral nehézkesebb a játék, ezért elsősorban a Dualshock kontrollert ajánlom. A másik idegesítő hibája, hogy hátrafordulni nem lehet a szemüvegben, szóval figyeljünk arra, hogy mi történik a hátunk mögött. Ezt leszámítva egy jópofa játék, ami extrát ad az eredetinek, de azért már látszódik rajta, hogy ez a VR nem egy mai darab. A PS-nek mindenképp piacra kell majd dobni egy fejletebb szemüveget.

Vicces pillanatok

Az AI-butaságok mellett azért gyakran történnek érdekes mozzanatok is a Hitman 3-ban. Egyik küldetés során például az egyik célpontot egy darálón keresztül is likvidálhatjuk. Sikerült is odacsalni, majd a korláton keresztül átsegítettem, és észrevétlenül elvégeztem a munkát. Igen ám, de valamiért a daráló nem összeaprította, hanem kilőtte magából a testet, az pedig egyenesen az örök elé esett. Rögtön kaptam is a jelzést, hogy bűntény érzékelve és repültek is felém a golyók. Ez a hiba igen zavaró volt. Mondjuk azt, hogy azért találkoztam ezzel, mert tesztelő vagyok és keresem a játék hibáit.

„Csak pihenek egyet.”

Verdikt

A Hitman 3 ugyanazt a szintet képviseli, mint az előző két rész. Nagyon élvezetes a játékmenet, a hangulat. A vezérlés nagyon király, és a játékot nagyon lehet élvezni. A történettel nem vagyok elégedett, így ha esetlegesen a jövőre való tekintettel újra találkozunk 47-essel, akkor mindenképp ráfeküdnék egy picit jobban a sztorira, mert azért ez is sokat tud adni egy játéknak. Látványvilág PS4-en is lenyűgözött és egyáltalán nem éreztem, hogy elavult konzolon játszanék. Mindenkinek ajánlom, aki szerette az első két részt. Ha viszont te történetorientált vagy, akkor ez nem a te játékod.

A tesztlehetőséget köszönjük a Cenega Hungary-nak!

LEETeszteltük

Korábbi cikkek

Űrszemét csapódhatott egy floridai házba – A NASA vizsgálódik

2024.04.02. - Az űrkutatás még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár napjainkban is. Az első, emberrel történő…

4 perc telt el azóta...

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

Gábor János 2024.04.02. - A magunk részéről nem éreztük fontosnak, hogy április 1-jén kamu hírekkel…

28 perc telt el azóta...

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

1 óra telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

2 óra telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

2 óra telt el azóta...

Horrorjátékok is búcsúznak az Xbox Game Pass kínálatából áprilisban

2024.04.02. - Miközben minden Xbox Game Pass előfizető nagyon várja már az érkező játékok bejelentését,…

2 óra telt el azóta...