Gaming

Uri Geller feloldotta a Kadabra bant – A Pokémon kártya 20 év után visszatérhet

Amikor a Pokémon játékok először megjelentek, kezdetben még összesen 150 Pokémon létezett. Közben persze bővült a zsebszörnyek száma, mára már csaknem 900 faj létezik az univerzumban. Még akkor is, ha valaki nagy rajongó, lehet nem vette észre, hogy az első generációs szörnyek egyike régóta hiányzik a kártyajátékokból.

Kadabra viszont most, 20 évvel később visszatérhet.

De miért hiányzott eddig? Erről bizony nem más, mint a Uri Geller, magyar származású mentalista tehet, aki korábban panasszal élt a Nintendónál, miszerint róla mintázták a karaktert. Úgy tűnik, a „varázsló” most már máshogy gondolkodik, így feloldotta a bant.

„Nagyon sajnálom, amit 20 évvel ezelőtt tettem. Feloldom a tilalmat. Most már a Nintendón múlik, hogy visszahozza a Kadabra Pokémon kártyákat. Valószínűleg ez lesz a legritkább kártya” – írta a Twitteren.

Mi történt?

A franchise japán nyelvű változatában szinte minden Pokémon fajnak más neve van. Angolul Kadabra neve egyenes utalásnak tűnik egy általános varázsigére, főleg, hogy Kadabra Abra fejlett formája (abracadabra). Japánban azonban a fajt Yungerának hívják.

Ne felejtsük el, hogy a japán nyelvben nincs tiszta L. Az L és az R kvázi ugyanaz, valahol a kettő között ejtendő. Továbbá a japán szavak nem végződhetnek más magánhangzóval, csak N-nel. Emiatt Uri Geller neve japánul „Yuri Gera” lett. Tegyük hozzá, hogy Geller a leghíresebb a kanálhajlításáról, amit állítása szerint elméje erejével csinál. Kadabra / Yungera egy pszicho típusú Pokémon, akit rendszeresen ábrázolnak kanállal, így elég egyértelműnek tűnik, hogy részben Geller inspirálta a karaktert.

Yungera 1996-ban debütált Japánban, de a nemzetközi közönség nem igazán ismerte, amíg az első angol nyelvű Pokémon játékok 1998-ban meg nem jelentek. 2000-ig tartott, mire Geller megtudta a faj japán nevét. Akkor a BBC arról számolt be, hogy Geller beperelte a Nintendót.

Uri Geller megkezdte a jogi lépéseket a Los Angeles-i szövetségi bíróságon a Nintendo ellen … Azt követeli, hogy a japán vállalat szüntesse be a Gellert, mint karaktert ábrázoló sikeres Pokémon kártyák kiadását. Azt is szeretné, hogy a Nintendo jelentős kártérítést fizessen neki. Geller kijelentette: „A Nintendo gonosz, okkult Pokémon karakterré változtatott. A Nintendo ellopta a nevem és a személyazonosságom” – írta a BBC.

Persze a dolog azért furcsa, mert valójában nem a Nintendo gyártja a Pokémon videojátékokat. Aztán felmerül a kérdés, hogy tud-e egy Los Angeles-i kerületi bíróság jogerős döntést hozni arról, hogy egy japán cég (jelen esetben a japán Pokémon kártyajáték-kiadó, a Media Factory) hogyan nevezheti termékeit Japánon belül. Ami talán a legfontosabb: nem tűnik úgy, hogy a per valaha bíróság elé került volna, vagy ítéletet hoztak volna, főleg, hogy Kadabra megjelent minden 2001 és 2018 között kiadott 13 Pokémon videojátékban is. (Kadabara ugyanakkor hiányzik a 2019-es Pokémon Sword és Shield-ből.)

Ennek ellenére Kadabra nem jelent meg új Pokémon kártyán, mióta Geller elindította a pert. Úgy tűnik, hogy a Media Factory önként döntött így. Most, hogy Geller engedékenyen feloldotta a bant, valójában a Nintendón és a Media Factory-n múlik, hogy születnek-e új Kadabra kártyák.

Te örülnél neki?

 

DV

Korábbi cikkek

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

Gábor János 2024.04.02. - A magunk részéről nem éreztük fontosnak, hogy április 1-jén kamu hírekkel…

21 perc telt el azóta...

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

1 óra telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

2 óra telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

2 óra telt el azóta...

Horrorjátékok is búcsúznak az Xbox Game Pass kínálatából áprilisban

2024.04.02. - Miközben minden Xbox Game Pass előfizető nagyon várja már az érkező játékok bejelentését,…

2 óra telt el azóta...

Legrosszabbkor merül a kontroller? Az Xbox megoldhatja a problémát

Gábor János 2024.04.02. - Te is rendszeresen úgy jársz, hogy várod a nap végét, amikor…

3 óra telt el azóta...