Gaming

Nem az idegbeteg játékosoknak találták ki az új PlayStationt

Minden új konzolgeneráció megjelenése előtt fellángol a nagy konzolháború a játékosok körében. Xboxot vásároljak, vagy PlayStationt? Mindenki felteszi ezt a már-már költői kérdést, ugyanis legbelül úgyis mindenki tudja már a választ. Azok, akik ezen őszintén elgondolkodnak vagy új belépők ebbe a szegmensbe, vagy szülők, akiknek sosem volt ilyen jellegű gépük, viszont a gyerekeknek szeretnék emlékezetessé tenni a karácsonyt. Azoknak, akik tényleg nem tudnak egyből dönteni, azt szoktam javasolni, hogy próbálják ki mind a két fajta gépet és amelyiknek a legkényelmesebb a kontrollere, azt válasszák. Elvégre úgyis évekig fogjuk nyüstölni, kellemetlen lenne ha közben fájna minden porcikánk. Ha pedig mindkettő kényelmes, jöhetnek az exkluzívok.

Ám azoknak, akiknek volt már valaha Xboxuk, vagy PlayStationjük, ennél jóval egyszerűbb a választás. Ha a baráti körünk Xboxon kívánja folytatni, valószínűleg nem fogjuk a Sony gépét választani. Én személy szerint 6 éves korom óta PlayStationön játszom, így egy pillanatra nem volt kérdés, hogy melyik gép irányába hajlok. Még akkor sem, amikor kiderült, hogy a PS gépe videokártya terén nem lesz annyira erős, mint a Microsoft fejlesztése.

Mit hoz a jövő?

Félreértés ne essék, itt sem olyan „hű de nagy” a különbség, csupán a magok térnek el a kettőben. Ez némiképp az FPS számot fogja befolyásolni, ám minden más elem megegyezik mindkét gépben. Ha véleményeznem kellene a következő generációt, akkor azt mondanám, hogy mindkét gép félelmetesen erős lesz. Legalábbis a konzol kategória egy lépéssel meg fogja közelíteni a PC-t.

 

A Microsoft egy ideje spórolásra késztette az érdeklődőket, már szeptember elején lerántották a leplet az új masinák árcédulájáról. A masszívabb, lemezlejátszóval is ellátott gép 185 ezer forintért lehet majd a miénk, míg a csupán digitális játékokat futtató Series S akár már 114 ezer forint ellenében a nappalinkban landolhat.

Hatalmas volt az érdeklődés a Sony konzolja iránt is, bár a japán fejlesztő nem akarta elsietni a bejelentést. Még az után sem, hogy a rivális úgy döntött, előbb lép. Ez piaci előnyhöz is juttathatta egyébként a Microsoftot, ugyanis azok, akik addig vacilláltak, lehetséges, hogy már meg is tették az előrendeléseket, látván, hogy ez egy biztosabb vétel, mint a PlayStation. Elvégre utóbbiról egészen tegnap estig nem lehetett tudni semmit.

Ám most már a PS5 árait sem fedi homály, a csúcsgép ára rettentően közel van a Series X ajánlott fogyasztói árához, míg a digitális konzol egy fokkal drágábbra sikerült, mint a Microsofté. Mondjuk itt azt érdemes hozzátenni, hogy ebben az esetben a „kis gép” teljesítménye meghaladja a Series S-ét.

  • PlayStation 5 Blu-Ray Ultra HD-val: 184.990 Ft
  • PlayStation 5 Digital Edition: 149.990 Ft

Nem biztos, hogy megéri csapkodni

Mivel tudjuk, hogy érkezik az új FIFA is a következő generációs konzolokra, úgy gondoltuk, érdemes utána járni, hogy a konzolok mellett a kiegészítőket milyen árban fogják osztogatni. Az Xbox esetében nem beszélhetünk komolyabb hardveres fejlődésről, a Sony masinájához viszont egy új DualSense™ technológiát fejlesztettek. Ami bizony érezhető lesz a pénztárnál is.

A Sony új DualSense kontrollere – Sony

Íme a megerősített kiegészítők listája és árazásuk:

  • DualSense™ vezeték nélküli kontroller – 25.990 Ft
  • PULSE 3D vezeték nélküli headset – 3D audio támogatással és dupla zajszűrős mikrofonnal – 36.990 Ft
  • HD-kamera – dupla 1080p lencsével, így a játékosok saját magukat is közvetíthetik játékmenet közben – 22.990 Ft
  • Médiatávvezérlő – filmek és streaming szolgáltatások közötti egyszerű navigációhoz – 10.990 Ft
  • DualSense™ töltőállomás – két DualSense™ vezeték nélküli kontroller egyidejű töltésére képes – 10.990 Ft

Ha megfigyeljük a kiegészítők árait, a Sony jó nagyot ugrott előre. Egy PLayStation kontrollerért ma 14-18 ezer forintot kérnek el az üzletek. A PS5 új vezérlőjéért viszont további 10 ezer forintot kell majd kiizzadnunk a pénztárcánkból. Arról nem is beszélve, hogy a többi kiegészítő, mint például a hivatalos fejhallgató és kamera csak további komoly tízezrek ellenében kerülhet hozzánk.

Egy Series X kontroller – Microsoft

Nos, ha lehet hinni a pletykáknak, akkor a Microsoft gépéhez tartozó kontroller az aktuális kontrollerárakhoz fog igazodni. Körülbelül 50 dollárra saccolják az árcédulát, ami a magyar üzletekben olyan 18 ezer forint körül lesz majd elérhető.

A Sony új generációját tehát egyértelműen nem azoknak találták ki, akik szeretnek célba dobást gyakorolni a nappalijukban. Az új vezérlőket pótolni ugyanis nem lesz olcsó mulatság.

Cloud

Korábbi cikkek

„Kötelező” lesz mostantól Warzone-ban a csapatod mellé landolni

2024.04.02. –A Warzone Season 3 napokon belül elstartol. Ha minden gördülékenyen lezajlik, akkor már április 3-án,…

3 perc telt el azóta...

Űrszemét csapódhatott egy floridai házba – A NASA vizsgálódik

2024.04.02. - Az űrkutatás még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben jár napjainkban is. Az első, emberrel történő…

28 perc telt el azóta...

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

Gábor János 2024.04.02. - A magunk részéről nem éreztük fontosnak, hogy április 1-jén kamu hírekkel…

52 perc telt el azóta...

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

2 óra telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

2 óra telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

2 óra telt el azóta...