Tech/Tudomány

Gond van az AMD-s lapokkal – Megölhetik a Ryzen processzorokat

Kellemetlen tény került felszínre a HWInfo új verziójának köszönhetően. A sokak által használt programba ugyanis bekerült a „CPU Power Reporting Deviation” funkció, amivel a processzorok valós fogyasztását veti össze a gyártó által TDP értékekkel. Azaz egy csapásra kiderül, ha egy alaplapgyártó trükközni próbál. Ez pedig mint kiderül, bőven tartogat veszélyeket.

Nem új keletű dolog, hogy az alaplapgyártók trükköznek a teljesítménnyel a fogyasztási értékek háttérbe szorítása mellett. Az Intel például ezt aktívan támogatja is, míg az AMD ez idáig nem igazán ellenőrizte a gyártókat ilyen téren. Röviden a lényeg, hogy a gyári előírásokhoz képest a magasabb teljesítmény érdekében a fogyasztási értékeket is kitolják, így az alaplap VRM szekciójára nagyobb terhelés hárul.

Ez így például már nem feltétlenül egészséges

Mindeközben a feszültségi értékeket is automatikusan változtatja a lap, azaz nagyjából olyan ez, mintha bekapcsolnánk az Auto OC-t. A lap így megpróbál mindent szabályozni, viszont előfordul, hogy az előírtnál jóval magasabb feszültséget ad a processzornak. Mivel minden processzor más, így nem lehet megadni egy univerzális értéket, ami mindenhová megfelelő. Emiatt rövidülhet a processzor élettartama, a magasabb fogyasztás mellett pedig magasabb hőfokokat is hoz magával, ami egy gyári hűtő mellett nem feltétlenül túl egészséges bizonyos esetekben. Nem véletlenül a tuningosok első szabálya, hogy az auto oc funkciókat ki kell kapcsolni.

A HWInfo legfrissebb verzióját erre találjátok.

Az AMD már állítólag próbál nyomást gyakorolni a gyártókra, hogy ne éljenek ezen funkciókkal a felhasználók tudta nélkül, ugyanis ez utóbbi okozza a legfőbb problémát jelenleg. 

Forrás: HWInfo fórum

DV

Korábbi cikkek

Ezzel a Warzone fegyverrel darálj a Season 2 utolsó óráiban

2024.04.02. – Április harmadikán élesedik a Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése. Nem csak egy…

3 óra telt el azóta...

A 240 Hz sem álom többé, bomba áron adják ezt a gamer monitort

2024.04.02. – Az elmúlt időszakban aranykorukat élik a gamer monitorok. A legutóbbi elemzések, kutatások kimutatták, hogy…

3 óra telt el azóta...

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti,…

3 óra telt el azóta...

Az Intel már készül, nagyot szólhatnak az újgenerációs videokártyáik

2024.04.02. – Az Intel processzorokban hosszú évek óta találkozhatunk grafikus magokkal, ám ezek kifejezetten gyenge egységek…

3 óra telt el azóta...

Ezeket adja a prémium Call of Duty BlackCell Pass – Megéri megvenni?

2024.04.02. – A Call of Duty: Warzone és Modern Warfare II fejlesztői még a 2023-as…

4 óra telt el azóta...

Egy orosz hacker Switch-re portolja a Grand Theft Auto V-öt

2024.04.02. - Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi…

6 óra telt el azóta...