Életmód

Néhány Pachinko terem a járvány alatt is nyitva marad Japánban

Japánban tiltott a szerencsejáték, helyette van az úgynevezett Pachinko. A Pachinko (パチンコ) egy játéktermi játék, a gép egy függőleges flipperhez hasonlít, de nincsenek flipperkarok benne és sok kis méretű golyóval játsszák. A játékosok kilövik a golyókat a gépben, amely aztán visszaesik sok-sok szeg között. Ha a golyók egy bizonyos helyre eljutnak, oda bezáródhatnak és további eseményeket okozhatnak, melyek során még több golyó kerülhet játékba. A játék célja elkapni minél több golyót, a golyók díjakra válthatók vagy értékük lefogyasztható.

 

És itt a lényeg. Japánban ugyanis a rendszer szerencsejátéknak minősülne, amennyiben ezzel pénzt lehetne szerezni.

A szerencse-játék tiltott, a függőség pedig nagy probléma az országban. Így a sok-sok megszerzett Pachinko golyócskát csupán valamilyen tárgyi nyereményre lehet cserélni. Persze a törvényt megkerülve van egy kiskapu. Ha valaki bizonyos terméket kér a Pachinko teremben a golyóiért, azt egy másik utcában fű alatt készpénzre válthatja. Okos, mi?

A Pachinko játéktermek rendkívül népszerűen Japánban, most pedig a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet ellenére sem igen zárnak be. Bár a kormány kiadott rendelkezéseket, egyes üzletek ezt figyelmen kívül hagyják – derül ki számos Twitter bejegyzésből. A képek alapján egyes helyen tömve vannak. Mondanom sem kell, hogy az interneten sokan aggódnak most emiatt. A hírről már a tévé is beszámolt, de hogy mi lesz az üzletek sorsa, egyelőre kérdéses.

Ugyanakkor érdekes látni, hogy milyen viszonya van jelenleg a japánoknak a járványhoz és a karantén rendelkezésekhez. Japánban ugyanis az alapvető emberi jogokra vonatkozó törvények rovására nem léphetnek fel semmilyen módon, se bírságot sem tiltást nem alkalmazhatnak, még vészhelyzet esetén sem. A kormány csak javasolhatja, hogy az emberek ne menjenek ki az utcára. Úgy tűnik, hogy egyes Pachinko termek pedig jó helynek bizonyulnak ehhez.

A rendszer furcsaságára jó példa egy múlt heti hír, miszerint pont ennek okán voltak kénytelenek 80 ezer tulipánt levágni Japánban.

Ebben az évszakban normál körülmények között Chiba prefektúrájában, Sakura városában, a Sakura Furusato tere tele van turistákkal, az éves Sakura Tulip Festa rendezvény miatt. Ennek lényege, hogy meg lehet tekinteni több ezer tulipánt teljes pompájában, mindezt egy holland szélmalom közelében, melyet a 400 éves Holland-Japán barátság tiszteletére emeltek.

Bár annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a rendezvényt törölték, ez nem akadályozta meg az embereket abban, hogy a vészhelyzet ellenére eljöjjenek virágokat nézegetni. Egy héttel a vészhelyzet kihirdetése után kb. 400 turista látogatott el a környékre. Mindezt annak ellenére, hogy a fesztivált lemondták és a parkot bezárták.

Mivel a virágok ezen a hétvégén érnék el a teljes virágzást, a város vezetése nagy nehezen úgy döntött, hogy levágja a 800 ezer tulipánt, hogy ne lepje el a látogatók tömege a parkot. A város nagyon sajnálja a virágokat, de a koronavírus miatt jobbnak látták levágni azokat.

Mindeközben a Japán Retro Játékok Szövetsége szintén úgy látta, hogy a járvány ellenére sok a gyerek a játszótereken, így azért hogy otthon maradjanak, ingyen SNES játékképet adnak 100 családnak.

DV

Korábbi cikkek

Olyan titkot rejtenek az iPhone-ok kijelzői, amit magunktól sosem találnánk

Bódi Dániel 2023.10.01. - A gyártók részéről bevett szokás, hogy a gyártási folyamatot megkönnyítendő mindenféle…

52 perc telt el azóta...

A leghíresebb zenészek rúgják az AI-t: Billie Eilish, Katy Perry is beszállt

Gábor János 2024.04.06. - Óriási a cirkusz a zenegeneráló AI-k miatt, hiszen azokat - a…

1 óra telt el azóta...

30+-os gamer vagy? – 5 fontos szabály, amit jó, ha még most megfogadsz

Bódi Dániel 2022. 10. 21. - Annyira jó végre egy olyan világban élni, ahol nem…

2 óra telt el azóta...

Jön a Mandalóri a moziba – premierdátumot kapott egy sor Disney-film

Gábor János 2024.04.06. - Frissítette a következő pár évben megjelenő filmjeinek naptárját a Disney, így…

2 óra telt el azóta...

Siess: néhány AAA cím csak pár napig olcsó PS-re – akár 75% off!

Gábor János 2024.04.06. - Nagyon jól jársz a PS Store legújabb akciójával, amiben 20-75 százalékkal…

3 óra telt el azóta...

Az 5 betiltott South Park epizódot csak torrentről lehet megnézni

Németh Dávid 2022. 11. 11. - A South Park teljes egészében elérhető az HBO Maxon.…

3 óra telt el azóta...