Gaming

Ennyit játszottunk tavaly – Több milliárd órát számolt a Steam

Már február van, de még mindig tart az évértékelők szezonja (főleg, hogy idén az évtizedet is összesíteni kellett). Ebből a sorból nem marad ki a Valve sem, aki a legsikeresebb termékük, a Steam évét értékelik egy újonnan megjelent blogposztban.

A legkiemelkedőbb adat a tavalyi évből, hogy a platform felhasználói összesen közel 20,7 milliárd órát játszottak játékokkal 2019-ben. Hogy kicsit segítsünk felfogni ezt a számot: ez nagyjából 2,3 MILLIÓ év. Azaz ennyi idő alatt a fény sebességével közlekedve elérhetnénk az Androméda galaxist is. Még egy kis összehasonlítás: ez a 2,3 millió év több, mint amennyi ideje az emberek jelen vannak a bolygón. (Az első, embernek tekinthető faj, a Homo Erectus nagyjából 2 millió éve bukkant fel először.)

További nagy teljesítmények

A blogposzt nagy része inkább a Steam üzleti oldala szempontjából fontos eredményeket listázza. Így például megemlítik, hogy elindult a Steam Labs, ahol a bolt új funkcióit tesztelik. Felelevenítették, hogy idén elkezdték figyelni az úgynevezett „kritikabombákat” is, amikor a felhasználók a játéktól független indokok miatt masszívan lepontozzák a játékot (például a fejlesztőstúdió vagy a kiadó lejáratása céljából.) A tavalyi évben 44 ilyen esetet azonosítottak, és minden esetben törölték, vagy legalábbis off-topicnak jelölték az ilyen kritikákat.

Szintén érdemes kiemelni, mennyit fejlődött a Steam VR platform. A tavaly öt éves szolgáltatás rengeteg frissítést kapott, és egyre szélesebbé vált a kompatibilis platformok portfóliója. Tavaly áprilisban dobták piacra a saját tervezésű Valve Index VR-headsetet is – amit a Half-Life: Alyx bejelentésekor gyorsan el is kapkodtak a vásárlók.

Kép forrása: Amazon

Tervek a jövőben

Elsősorban szeretnének mélyebb betekintést nyújtani a platform számadataiba. A Data Deep Dive-ok célja az lesz, hogy megosszák a rendelkezésre álló adatokat arról, hogyan teljesítenek a játékok és a platform. Fejleszteni tervezik, mennyire elérhetőek a játékok Soundtrackjai. Elérhetővé teszik a CS:GO-ból ismert Trust matchmaking rendszert más játékok számára is. A Steam PC Café programmal iskolákba, könyvtárakba és egyéb nyilvános PC-knek is elérhetővé teszik a játékokat.

Ezen kívül további új funkciókat tesztelnek majd a Steam Labs keretein belül, terveznek idénre egy SteamVR 2.0 frissítést is, de a Steam mobilos applikációja is frissítést kap majd. Ezeken kívül pedig természetesen továbbra is számíthatunk majd nagy akciókra, akár a Lunar New Year Sale keretein belül megismert extra funkciókat is viszontláthatjuk.

Ti hány órát adtatok bele a közös 20,7 milliárdba?

BD

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

4 óra telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

4 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

5 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

5 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

5 óra telt el azóta...

Már „miniagyakból” álló bioszámítógépekkel kísérleteznek a tudósok

2023.12.14. – A tudósok azt mondják, hogy még mindig gyerekcipőben jár az agykutatás. Temérdek feltérképezetlen…

6 óra telt el azóta...