Bár talán sosem gondolunk erre, összességében a számítógép-alkatrészeknek és konzoloknak akkora hatásuk van a környezetre, mint az autók légszennyezésének.

Lehet, hogy eddig azt gondoltad: te nem szennyezed a környezetet, mert nincs autód, kerékpárral jársz és szelektíven gyűjtöd a szemetet. Ha viszont, mindeközben gamer vagy, van egy erős PC-d, laptopod, vagy konzolod, valójában te is hozzájárulsz a szén-dioxid-kibocsájtáshoz.

A PC-k, laptopok, konzolok és egyáltalán a gaming hardverek ugyanakkora szén-dioxidot bocsájtanak ki egy évben, mint 85 millió hűtőszekrény vagy épp 5 millió autó – írja a PCGamesn. Ez a kibocsájtott mennyiség ráadásul csak az Egyesült Államokban ennyi, világviszonylatban még több lehet. Ez azt jelenti, hogy mivel napjainkban az elektronikus eszközeink a mindennapok részét képezik, igen jelentős környezetszennyező hatásuk lett. Ráadásul lassan mindenki tart otthon nagy teljesítményű hardvereket.

Persze ezért nem csak a PC-k felelnek: nyolc év alatt egy Xbox One X konzol önmagában több mint egy tonna szén-dioxidot termel.

Bár a gyártóknak valóban foglalkozniuk kell a környezetszennyező hatásokkal, a legnagyobb probléma az, hogy az eszközök tényleges hatása akkor jelentkezik, amikor az eljut a végfelhasználókhoz, vagyis hozzánk. Az Xbox One X környezeti hatásának mindössze 14 százaléka a gyártás, csomagolás, szállítás – derül ki a Grist cikkéből. A további 86 százalékot már a felhasználás termeli ki.

Kép forrása: AMD

Persze ettől függetlenül a gyártók is sokat tehetnek azért, hogy ez megváltozzon. Az energiatakarékosabb hardverek bevezetése például az Xbox konzolokba, illetve a szoftverek optimalizálása az alacsony fogyasztás biztosítására, mind lehetőséget kínál arra, hogy csökkentsük ezt a környezeti hatást.

Ugyanakkor nekünk gamereknek is van ebben felelősségünk.

Még akkor is, ha nem akarunk kevesebbet játszani, már azzal is hatalmas eredmény érhető el, hogy kikapcsoljuk az eszközt, amikor nem használjuk. A PC-felhasználók a hardverek jobb kiválasztásával szintén tehetnek azért, hogy a csökkenjen a környezetszennyező hatás. Ez persze nehéz döntés, hiszen nyilvánvalóan a legjobb grafikus kártya nem a legzöldebb játékélményt kínálja.

Az Egyesült Államokban már készült tanulmány a gamer eszközök hatásairól. Nathaniel Mills pedig létrehozott egy webhelyet, aminek célja, hogy segítse az embereket a gaming PC-k zöldebbé tételében.

Bár talán kevesen gondoltunk rá, gamerként is fontos lehet a jövőben a környezettudatos gondolkodás, ahogy egyébként az élet minden területén. Aki tehát megteheti, a jövőben odafigyelhet arra, hogy milyen eszközt vásárol, illetve hogyan használja.

Te szeretnél zöld gamer lenni, vagy inkább éjjel-nappal megy nálad a gép?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×