Életmód

Folytatódik a #BoycottBlizzard – A többi cég óva inti alkalmazottait

Már többször írtunk arról, hogy egy Hearthstone profi játékos milyen büntetést kapott azért, mert nem tartotta be a szabálytatot és politikai nézeteiről nyilatkozott egy versenyen. Azóta az interneten elindult egyfajta bojkott a Blizzard ellen, sőt rengetegen törlik fiókjukat az eset miatt. Miközben a büntetést a Blizzard már enyhítette, a #BoycottBlizzard folytatódik, több videojáték cég pedig óva intette játékosait és dolgozóit, hogy ne tegyenek nyilvánosan politikára vonatkozó megjegyzéseket – írja a Eurogamer.

Tegnap a League of Legends fejlesztője, a Riot Games adott ki nyilatkozatot az ügyben, amiben emlékeztette a profi játékosokat arra, hogy „tartózkodjanak a témában való megnyilvánulástól”. Ne felejtsük el közben, hogy a Riot Games is a kínai Tencent tulajdonában van.

„Úgy gondoljuk, hogy a mi felelősségünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a hivatalos platformokon tett kijelentések (szándékosan vagy sem) ne okozzanak kényes szituációt” – mondta John Needham, a League of Legends vezetője.


A 2019. évi League of Legends világbajnokságon hongkongi csapat is versenyez, a Hong Kong Attitude. Kínából három csapat vesz részt az eseményen: az Invictus Gaming, a FunPlus Phoenix és a Royal Never Give Up.

Eközben az ESL vezérigazgatója is arra figyelmeztette az alkalmazottakat, hogy a hongkongi tüntetéseket témáját ne az interneten, a közösségi oldalakon vitassák meg. A Hong Kong Free Press szerint az ESL társ-vezérigazgatója és Ralf Reichert társalapító több mint 700 alkalmazottnak küldött ezzel kapcsolatban levelet.

„Mint globális vállalat, amely a világ sok országában tevékenykedik, természetesen tartózkodunk a politikai megnyilvánulásoktól, jó példát mutatva. Ezért azt szeretnénk javasolni, hogy ne vegyenek aktívan részt a vitában, különösen a közösségi médiában.” – írta a levélben Ralf Reichert.

ESL co-CEO Ralf Reichert – Kép forrása:: Seb Daly/Web

Ellentétben a Riot-tal és az ESL-el, a Fortnite fejlesztője, az Epic Games, amely részben a Tencent tulajdonában van, kijelentette, hogy a játékosok szabadon nyilváníthatnak véleményt.

„Az Epic támogatja a szabad véleménynyilvánítás jogát, legyen szó politikáról vagy emberi jogokról” – mondta Epic a The Verge-nek. „Nem tilthatnánk el, vagy büntetnénk meg egy Fortnite játékost vagy tartalomkészítőt azért, mert ilyen témákról beszél.”

Az Blizzard lépése úgy tűnik, hogy láncreakciót indított el. Kína ugyanakkor fontos szerepet játszik a nyugati kiadók pénzügyi sikerében is. A kérdés most az, hogy mennyi ideig tart a bojkott és hová vezet majd mindez?

DV

Korábbi cikkek

Nem úszod meg a zombik támadását az új Warzone pályán – Erre készülj

2024.02.06. - Február hetedikén új korszak köszönt be a Call of Duty életébe. Ekkor startolt…

29 perc telt el azóta...

Több ezer dobozos PC játékot dobott ki valaki Budapesten – Nézni is fáj

2024.02.06. - Kétségtelen, hogy manapság már egyre jobban tűnnek el a lemezes játékok. Konzolok esetében…

44 perc telt el azóta...

Siralmasan sok játékos hagyta ott a Counter-Strike 2-t

2024.02.06. - A Valve hosszú évek óta fejlesztette a Counter-Strike széria új játékát a színfalak…

59 perc telt el azóta...

Idegesítő, teljes képernyős reklámok érkeznek Windows 10-be

2024.02.06. - A Windows 11 operációs rendszer 2021-ben jelent meg. Jelentősen felkavarta az állóvizet, hiszen…

1 óra telt el azóta...

Imádja a közösség az új Warzone éra első babaváró buliját

2024.02.06. - Az online játékok bizonyos szabályok és keretek között gyakorlatilag szabad kezet adnak a…

1 óra telt el azóta...

Legyünk náluk okosabbak! – Életveszélyes Tesla-Apple trend terjed a neten

2024.02.06. - Az a baj a méregdrága új kütyükkel, hogy javarészt azok vásárolják meg őket,…

3 óra telt el azóta...