Múlt hét óta tart a #BoycottBlizzard az interneten, mivel a vállalat megbüntetett egy profi játékost, amiért politikai nézeteiről nyilatkozott. Több cég is megszólalt az ügyben.

Már többször írtunk arról, hogy egy Hearthstone profi játékos milyen büntetést kapott azért, mert nem tartotta be a szabálytatot és politikai nézeteiről nyilatkozott egy versenyen. Azóta az interneten elindult egyfajta bojkott a Blizzard ellen, sőt rengetegen törlik fiókjukat az eset miatt. Miközben a büntetést a Blizzard már enyhítette, a #BoycottBlizzard folytatódik, több videojáték cég pedig óva intette játékosait és dolgozóit, hogy ne tegyenek nyilvánosan politikára vonatkozó megjegyzéseket – írja a Eurogamer.

Tegnap a League of Legends fejlesztője, a Riot Games adott ki nyilatkozatot az ügyben, amiben emlékeztette a profi játékosokat arra, hogy „tartózkodjanak a témában való megnyilvánulástól”. Ne felejtsük el közben, hogy a Riot Games is a kínai Tencent tulajdonában van.

„Úgy gondoljuk, hogy a mi felelősségünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a hivatalos platformokon tett kijelentések (szándékosan vagy sem) ne okozzanak kényes szituációt” – mondta John Needham, a League of Legends vezetője.

A 2019. évi League of Legends világbajnokságon hongkongi csapat is versenyez, a Hong Kong Attitude. Kínából három csapat vesz részt az eseményen: az Invictus Gaming, a FunPlus Phoenix és a Royal Never Give Up.

Eközben az ESL vezérigazgatója is arra figyelmeztette az alkalmazottakat, hogy a hongkongi tüntetéseket témáját ne az interneten, a közösségi oldalakon vitassák meg. A Hong Kong Free Press szerint az ESL társ-vezérigazgatója és Ralf Reichert társalapító több mint 700 alkalmazottnak küldött ezzel kapcsolatban levelet.

„Mint globális vállalat, amely a világ sok országában tevékenykedik, természetesen tartózkodunk a politikai megnyilvánulásoktól, jó példát mutatva. Ezért azt szeretnénk javasolni, hogy ne vegyenek aktívan részt a vitában, különösen a közösségi médiában.” – írta a levélben Ralf Reichert.

ESL co-CEO Ralf Reichert – Kép forrása:: Seb Daly/Web

Ellentétben a Riot-tal és az ESL-el, a Fortnite fejlesztője, az Epic Games, amely részben a Tencent tulajdonában van, kijelentette, hogy a játékosok szabadon nyilváníthatnak véleményt.

„Az Epic támogatja a szabad véleménynyilvánítás jogát, legyen szó politikáról vagy emberi jogokról” – mondta Epic a The Verge-nek. „Nem tilthatnánk el, vagy büntetnénk meg egy Fortnite játékost vagy tartalomkészítőt azért, mert ilyen témákról beszél.”

Az Blizzard lépése úgy tűnik, hogy láncreakciót indított el. Kína ugyanakkor fontos szerepet játszik a nyugati kiadók pénzügyi sikerében is. A kérdés most az, hogy mennyi ideig tart a bojkott és hová vezet majd mindez?

×