Életmód

Petíció indult a G2A indie játékai ellen – Az oldal kártérítést fizetne

A videojáték fejlesztők szerint az emberek inkább torrentezzék le a játékokat, mint hogy ilyen oldalon vegyék meg. A napokban a G2A nyilatkozatot adott ki, amiben azt írják: ha valaki lopott hitelkártyával vásárol meg náluk egy játékot és ezt bizonyítani is tudják, azt tízszeresen fizetik vissza a fejlesztőnek – írja a PcGamer.

Kép forrása: G2A

Mi is a gond a G2A-val?

Ha még nem hallottál róla, a G2A oldala az úgynevezett szürke piac kategóriába esik, aminek lényege, hogy bárki eladhatja az oldalon a birtokában lévő videojáték kulcsot. Ha nagyon durva hasonlatot szeretnék mondani, az egész olyan, mint az eBay, vagy nálunk a Vatera, ahol felhasználók adnak-vesznek játékokat, nyilván sokkal olcsóbban, mint mondjuk a Steamen, vagy a Uplay-ben. Ez gyakorlatilag egyfajta piactér, ahol az eredeti ár töredékéért lehet megszerezni egy címet.

Ezt sokan próbálták kihasználni: olcsón hozzájutnak kulcsokhoz, amiket az oldalon értékesítenek. Előfordult az is, hogy az indie fejlesztők olyan kulcsai jelentek meg az oldalon, melyet egyébként streamerek kaptak meg promóciós célból. A legrosszabb eset viszont az, amikor lopott hitelkártyák felhasználásával értékesítenek egy-egy kulcsot. Ebből a korábbi években már több botrány is volt.

A napokban a No More Robots fejlesztőcsapat alapítója Mike Rose indított petíciót a G2A ellen, hogy megállítsa az indie játékok értékesítését az oldalon.

Mike Rose – Kép forrása: culturedvultures

A G2A válaszul azt mondta, hogy egy céget fog felkérni annak ellenőrzésére, hogy a platformon eladott kulcsokat illegális hitelkártyákkal szerezték-e be, és ha bármilyen hibát találnak, a G2A „garanciát” vállal arra, hogy visszafizetéssel tízszeresen megtéríti a kárt a fejlesztőknek. A G2A szerint egyébként az oldalon eladott játékok csupán 8 százaléka indie játék, persze ezt nem lehet ellenőrizni.

A G2A szerint a No More Robots legutóbb megjelentetett játékaiból csupán 5 példányt adtak el az oldalon, ami szerintük nem befolyásolja nagyban az üzletüket. Sőt azt is hozzáteszik, hogy ha nem a G2A-n adnák el ezeket a kulcsokat, hát meg lehetne találni őket máshol.

Kép forrása: change.org

A petíciót elindító Mike Rose szerint, ha az indie játékok csupán 8 százaléka jelenik meg az oldalon, akkor akár le is vehetnék őket a kínálatból – írják a Twitteren.

A játékfejlesztők tehát úgy tűnik összefogtak a G2A indie játékeladásai ellen, a petíciót pedig egyre többen írják alá. Cikkünk írásának pillanatában 2500-nál tart.

Te szoktál játékot venni a G2A-n?

DV

Korábbi cikkek

Tudományos áttörés: Kínai tudósoknak sikerült lelassítaniuk a fényt

2024.02.19. - A Glasgow-i Egyetem fizikusai érdekes tézissel álltak elő évekkel ezelőtt: úgy gondolták, hogy…

43 perc telt el azóta...

Utánad dobják a két South Park RPG-t: nincs 7000 forint a kettő!

Gábor János 2024.02.19. - A The Stick of Truth az Obsidian Entertainment 2014-es játéka, ami…

43 perc telt el azóta...

Aranyból van, Captain Price van rajta, Call of Duty-s és 160.000 – Kell?

2024.02.19. - Ha nagyon szereted a Call of Duty-t és nem sajnálod a pénzt a…

1 óra telt el azóta...

Új előzetest kapott a Diablo legnagyobb kihívója, a Last Epoch

2024.02.19. - A 2023-as év emlékezetesnek ígérkezett a Blizzard és a Diablo rajongóinak. Végre megjelenhetett…

2 óra telt el azóta...

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

Gábor János 2024.02.19. - Ha bármely random irányba eldobnál egy követ az utcán, biztosan eltálnál…

2 óra telt el azóta...

Tíz év után végre megjelenik a 60 órás Skyrim kiegészítő, a Lordbound

2024.02.19. - Kétségtelen, hogy a Skyrim az a játék, amit minden korosztály, mindig, mindenkor imádni…

3 óra telt el azóta...