Ezen a héten több videojáték fejlesztő fejezte ki nem tetszését a G2A kapcsán. Még petíció is indult ellene, hogy az oldalon ne áruljanak indie játékokat.

A videojáték fejlesztők szerint az emberek inkább torrentezzék le a játékokat, mint hogy ilyen oldalon vegyék meg. A napokban a G2A nyilatkozatot adott ki, amiben azt írják: ha valaki lopott hitelkártyával vásárol meg náluk egy játékot és ezt bizonyítani is tudják, azt tízszeresen fizetik vissza a fejlesztőnek – írja a PcGamer.

Kép forrása: G2A

Mi is a gond a G2A-val?

Ha még nem hallottál róla, a G2A oldala az úgynevezett szürke piac kategóriába esik, aminek lényege, hogy bárki eladhatja az oldalon a birtokában lévő videojáték kulcsot. Ha nagyon durva hasonlatot szeretnék mondani, az egész olyan, mint az eBay, vagy nálunk a Vatera, ahol felhasználók adnak-vesznek játékokat, nyilván sokkal olcsóbban, mint mondjuk a Steamen, vagy a Uplay-ben. Ez gyakorlatilag egyfajta piactér, ahol az eredeti ár töredékéért lehet megszerezni egy címet.

Ezt sokan próbálták kihasználni: olcsón hozzájutnak kulcsokhoz, amiket az oldalon értékesítenek. Előfordult az is, hogy az indie fejlesztők olyan kulcsai jelentek meg az oldalon, melyet egyébként streamerek kaptak meg promóciós célból. A legrosszabb eset viszont az, amikor lopott hitelkártyák felhasználásával értékesítenek egy-egy kulcsot. Ebből a korábbi években már több botrány is volt.

A napokban a No More Robots fejlesztőcsapat alapítója Mike Rose indított petíciót a G2A ellen, hogy megállítsa az indie játékok értékesítését az oldalon.

Mike Rose – Kép forrása: culturedvultures

A G2A válaszul azt mondta, hogy egy céget fog felkérni annak ellenőrzésére, hogy a platformon eladott kulcsokat illegális hitelkártyákkal szerezték-e be, és ha bármilyen hibát találnak, a G2A „garanciát” vállal arra, hogy visszafizetéssel tízszeresen megtéríti a kárt a fejlesztőknek. A G2A szerint egyébként az oldalon eladott játékok csupán 8 százaléka indie játék, persze ezt nem lehet ellenőrizni.

A G2A szerint a No More Robots legutóbb megjelentetett játékaiból csupán 5 példányt adtak el az oldalon, ami szerintük nem befolyásolja nagyban az üzletüket. Sőt azt is hozzáteszik, hogy ha nem a G2A-n adnák el ezeket a kulcsokat, hát meg lehetne találni őket máshol.

Kép forrása: change.org

A petíciót elindító Mike Rose szerint, ha az indie játékok csupán 8 százaléka jelenik meg az oldalon, akkor akár le is vehetnék őket a kínálatból – írják a Twitteren.

A játékfejlesztők tehát úgy tűnik összefogtak a G2A indie játékeladásai ellen, a petíciót pedig egyre többen írják alá. Cikkünk írásának pillanatában 2500-nál tart.

Te szoktál játékot venni a G2A-n?

×