Gaming

Steam-en kapható a magyar fejlesztésű Jumurdzsák gyűrűje

A Jumurdzsák gyűrűje című játékot az Amerikában, Angliában és Ausztráliában is működő PCGamer is méltatja, a játék megjelenéséről még külön hírt is lehoztak, nosztalgikus érzelmekkel átitatva. Valóban: a magyar fejlesztésű kalandjáték megjelenésekor külföldön is népszerűvé vált, hiszen 2009-ben angol feliratos verziót is kapott, 2015-ben pedig iPhone-ra és iPad-ra is megjelent.

A Private Moon Studios projektvezetője a Leet.hu-nak adott exkluzív interjút.

„A játék nemzetközi megjelenésének 10. évfordulóját ünnepeljük, aminek alkalmából már a Steam-en is elérhető, egy régi partnerünk, az Anuman Interactive közreműködésével. A játékot kissé meg is újítottuk, például a szövegeket tekintetében újdonságokra is lehet számítani” – mondta a Private Moon projektvezetője.

Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios

A játék műfaját tekintve interaktív film, mely eredetileg Eger számára készült alternatív városmarketing eszközként. A játékban a főhős szemszögéből láthatjuk az eseményeket, mely során filmes jeleneteken keresztül kalandozhatunk végig a történeten. A főszerepekben neves színészek láthatók: többek között Görög László, Jordán Adél, Bárdy György, Szerendnyey Béla. (Nem kis nevek, érdemes utána olvasni!)

A játék tervező-fejlesztője egyébként Marosi Z. Tamás, ismertebb nevén Pierrot, akit talán hazai közönségnek nem kell bemutatni, zenei munkássága jól ismert. Az Otthon című főcímdal szintén is az ő szerzeménye, közösen Jamie Winchester-rel. Az angol verzión Jamie, a magyaron Pierrot énekli.

Megjelenésekor a GameBoomers amerikai portál is pozitívan nyilatkozott a játékról, ahol az első 10 legjobb kalandjáték között szerepelt. Angol nyelvű végigjátszásuk a mai napig elérhető a honlapon. Magyarországon a játék ráadásul az e-Fesztiválon interaktív történetmesélés kategóriában nyert díjat 2007-ben.

„Ami még sikeresebbé tette a játékot, hogy már akkor 2006-ban, a Google Street View megjelenése előtt bejárhatók voltak Eger utcái a játékban” – emeli ki a kiadó.

A Steam-es verzió jelenetei magyar nyelven szólalnak meg.

„A Steam-en megjelent verzió hangja magyar, de minden angol feliratos. Ezen kívül minden rejtély, leírás, a menü angol nyelvű. Régen sok külföldi ódzkodott attól, hogy magyar nyelvű játékkal játsszon, ezért egy későbbi játékhoz (Miazma avagy az ördög köve) készítettünk angol szinkront a jelenetekhez, azonban sokan hiányolták a magyar hangot” – teszi hozzá Lapikás Judit.

Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios
Kép forrása: Private Moon Studios

A játék története

Jonathan a 30-as éveiben járó, amerikai oknyomozó újságíró. Magyar gyökerekkel rendelkezik, ezért kiválóan beszéli a nyelvet. Szabadságra jön Magyarországra, mert szeretné meglátogatni édesanyja szülőföldjét. Ugyanakkor van két titokzatos levél a családi hagyatékban, amelyek szálai szintén ide, pontosabban Egerbe vezetnek, és úgy dönt, ennek is utánajár. Hamar felismeri azonban, hogy ténykedéseit nem mindenki nézi jó szemmel. A nyaralásból izgalmas nyomozás lesz múltból érkező üzenetek és egy különleges gyűrű után – mely végül elvezeti őt egy időgép rejtekhelyére. Eközben számos rejtélyre derül fény, Jonathan megfejti Gárdonyi Géza titkosírását, Schubert szimfóniájának rejtett üzenetét és egy XIV. századbeli bombát is készít. Egy szerelem is szövődik – lehet, hogy Jonathan véglegesen otthonra talál Egerben…

  • Több mint 30 bejárható helyszín
  • Több mint 800 interaktív panorámakép
  • Kiváló színészek
  • Multimédia enciklopédia Egerről (a magyar verzióban)
  • Főcímdal Pierrot előadásában
  • Extrák: bemutató filmek & interjú a készítőkkel

 

A játéknak egyébként folytatása is van, Miazma, avagy az ördög köve címmel, mely szintén Jonathan Hunt történetét dolgozza fel. A YOOMURJAK’S RING a Steam-en 9,99 euróért érhető el.

Te ki fogod próbálni?

DV

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

4 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

8 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

10 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

10 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

10 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

10 óra telt el azóta...