Tech/Tudomány

Zombikoca? – Visszahozták az életbe a halott sertés agyát

George Andrew Romero az egyik legismertebb rendező a zombis filmek univerzumában. Az élőhalottak éjszakájával olyan mérföldkövet rakott le, ami azóta is számos film és videojáték alapja.

Vajon mi lenne, ha tényleg létezni valamilyen vírus, vagy anomália, mely létrehozza a zombikat és elhozza a jelenlegi világ végét. Miközben George A. Romero csupán masszív társadalomkritikának szánta a zombikat, és tudósok számtalanszor leírták, hogy az élő halál fizikailag nem lehetséges olyan formában, ahogy a filmekben látjuk, mégis félünk attól, hogy a dolog valamilyen formában bekövezhet. Komoly erkölcsi és etikai kérdések egész sorát felvetve, a Yale Egyetem kutatói újraélesztették egy halott sertés agyát. Kis túlzással zombivá alakították.

Kép forrása: Kickstarter

A kutatást a Nature című tudományos folyóiratban publikálták, amiben leírták, hogy sikerült a halál után több órára visszaállítaniuk a lefejezett malac agyi működését. Nenad Sestan és csapata az úgynevezett BrainEx nevű rendszer használatával négy órával a halál után szintetikus vért és más vegyületeket juttatott az oxigénmentes agyba. Ezzel a csapatnak megdöbbentő módon sikerült visszahozniuk a következő hat órára a részleges agyi sejtfunkciókat.

Mielőtt bárki kihívná az állatvédőket, eláruljuk, hogy a malac fejét egy helyi élelmiszerfeldolgozó üzemből szerezték, ráadásul a kísérlettel kapcsolatban etikai testületekkel is konzultáltak. Persze az nem derült ki, hogy az újjáélesztett agynak bármilyen tudata lett volna. Ha pedig nem volt, akkor mi lett volna, ha nem zombi? Ugye?!

Lehet, hogy egy picit eltúloztuk a hírt, de ne feledkezzünk meg a 28 nappal később című filmről, ahol csimpánzkísérletek során jött létre egy olyan vírus, mely különös fertőzést eredményezett az emberekben. Az úgynevezett dühvírus valójában nem élő halottakat hozott létre, hanem olyan agresszív, veszett állapotot okozott, melyben az ember elveszti a tudatos viselkedés csíráját is, és vérengző vadállattá válik. A film abszolút nem épített a klasszikus zombi elképzelésekre, a második részben az is kiderült, hogy a fertőzöttek idővel éhen halnak.

Kép forrása: fandor.com

Lehet, hogy a tudósoknak igazuk van abban, hogy a zombi létforma élő halott mivoltában nem létezhet úgy, ahogy például a The Walking Dead-ben látjuk, de bármikor elszabadulhat egy olyan vírus, vagy betegség, amitől elveszítjük emberségünket. Többek között ez az embertelen viselkedés az, amire George Romero is próbált utalni filmjeiben. A zombik, ha nem is horrorisztikus formában, de már most is köztünk élnek. Agyatlanok, agresszívak és veszélyesek.

DV

Korábbi cikkek

Nem adja már annyira a RAM-7? – Próbáld ki ezt a Warzone AR-t

2024.02.11. -A Warzone fejlesztői az elmúlt időszakban gyakorlatilag teljesen átalakították a játék metáját. Januárban és…

1 óra telt el azóta...

Már a kiadó sem optimista, nagy eséllyel csúszhat a GTA VI megjelenése

2024.02.11. - 2023 decemberében több évnyi várakozás után a Rockstar Games megerősítette a GTA VI…

1 óra telt el azóta...

Kiraknád a neved CS2 matricákból? – Ezzel az weboldallal gyerekjáték

2024.02.11. - A Valve 2023 szeptemberében adta ki a véglegesnek szánt Counter-Strike 2 verziót. Ők…

2 óra telt el azóta...

A Gigabyte megerősítette a videokártyáit – Többé nem kell félni a töréstől?

2024.02.11. - A „GPU/VGA sag” kifejezés elég gyakran szembe jöhet velünk, ha nemzetközi oldalakon is…

2 óra telt el azóta...

A Warzone fejlesztői ismét javítottak a hangokon – Ezek változtak

2024.02.11. - A Warzone és Modern Warfare III legújabb frissítése február hetedikén startolt el. Egy…

2 óra telt el azóta...

100%-os Netflix sorozat: ezzel a thrillerrel nem lőhetsz mellé

Gábor János 2024.02.11. - Te se mindig talász olyan Netflix műsort, amivel fix, hogy nem…

10 óra telt el azóta...