A Genius Scorpion K10 egy membrános klaviatúra, mechanikus érzéssel, RGB világítással. Mielőtt megvennétek, olvassátok el a tesztünket.

Gamer billentyűzet 6500 forintért? Igen! A Genius Scorpion K10 egy membrános klaviatúra, mechanikus érzéssel, RGB világítással. A dobozát elnézve az emberben visszás érzést kelthet, de ahogy mondani szokták: soha ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról.

Genius, Scorpion, K10

Kép forrása: Genius

Ami első használatra rögtön feltűnik, hogy a billentyűk lenyomásakor mechanikus billentyűzetet idéző hanghatások fogadnak. Azért csak „idéző”, mert nem mechanikus, hanem membrános billentyűzetről beszélünk. 5 méteres körön belül viszont mindenki hallja, ha épp gépelek vagy játszom rajta. A billentyűk leütésének érzése szintén mechanikus billentyűzetet idéz, ami egy igazi gamer szemében plusz pont lehet. Külön plusz pont, hogy a billentyűk egy sima felületen helyezkednek el, így a kosz nem tud a billentyűk között annyira megmaradni, mint egy hagyományos billentyűzet esetében. Anyaghasználatot tekintve pont olyan, amilyen egy 6500 forintos billentyűzettől elvárható, talán egy kicsit többet is mutat annál. Meglepően letisztult formával rendelkezik, nem található például rajta a műanyag öntésekor hátramaradott sorja sem. Ami olcsó hatást kelthet, az a billentyűzet peremén található csavarok minősége. Példának okáért a kereszthornyos csavar helyett a torx típusú jóval minőségibb hatást kelt.

Genius, Scorpion, K10

Kép forrása: Genius

2 hónapja használom irodai, illetve gaming felhasználásra. Kb 1,5 hónap használat után a nyikorgó billentyűk hangja már eléggé zavart. Ez a „hiba” nem befolyásolja a használatát. Ha kiszedem a nyikorgó billentyűt, majd visszarakom, akkor elmúlik ez a probléma. Ami már zavaróbb, hogy a space billentyűje kezdett el minimálisan lötyögni. Igaz, hogy aktívan használtam (Quake Champions-ben folyamatos ugrabugrálásra), de felmerül a kérdés, milyen állapotban lesz a space billentyű mondjuk 1 év múlva? Amit nehéz megszokni az elején, az az egy soros „enter” billentyű.
Kezdetben rendszeresen a fölötte található „Ű” billentyűt nyomtam le az enter helyett. Természetesen ezt is meg lehet szokni.

Maga a klavi egyébként elég robosztus felépítésű 900 grammos súlyával, ehhez jönnek a könnyebb kezelést segítő magas billentyűk. Nekem ez a kialakítás az elején kicsit szokatlan volt, olyannyira, hogy a bal kezem kicsit görcsbe is állt pár óra gamelés után. Később ez a probléma megszűnt, szóval lehet csak a kezemnek kellett megszoknia ezt a magasabb kialakítást. Korábban egy ASUS Cerberus-t használtam, ami jóval alacsonyabb kialakítású. A gumírozott, kihajtható lábak miatt egy intenzív FPS játék alatt sem kell attól tartani, hogy a billentyűzetet betoljuk a monitor alá. Ez egy igen gamer-barát megoldás. Jó, nem egy ASUS Rog Claymore, vagy egy Corsair K95, de pont azok tizedébe is kerül. Egyszerre 19 billentyűt nyomhatunk le beragadó billentyűk üzenet nélkül. Nekem 2 hónap alatt összesen egyszer sikerült valahogy Apex Legends közben összehozni a hibaüzenetet.

A szoftverre áttérve: 12 programozható billentyűt kapunk (F1 – F12-ig), amiket játékonként tudunk testre szabni, ha telepítettük a kellő meghajtóprogramot. Akár előre konfigurált profilokat is letölthetünk az adott játékhoz a Genius Profile Center-ből, ami azért valljuk be: nem is rossz. A League of Legends globális profilja gond nélkül lejött a Genius szervereiről.

Smart, Genius

Kép forrása: SamrtGenius

Sajnos a League of Legends-nél maradva a hősönként definiált gyorsbillentyűbeállításokat nem tudtuk letölteni a Genius szerveréről. A program lefagyott a letöltés közben.

Smart, Genius

Kép forrása: SamrtGenius

Mint sok más billentyűzet és egér esetében is, a Genius szoftverével is tudunk előre definiált macro-kat felvenni, aminek sok játékban hasznát vehetjük.

Smart, Genius

Kép forrása: SamrtGenius

A nyilak felett található 6 navigációs billentyű + az FN gombot lenyomva, 6 különböző világításeffektet tudunk beállítani, amiket az alábbi mozgóképen csodálhatunk meg:

Genius, Scorpion, K10

Kép forrása: Genius

Szóval vannak hiányosságai a billentyűzet szoftverének, de ennyi pénzért ne várjunk csodákat. Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem akarnak egy vagyont elkölteni egy billentyűzetre, de azért szeretnének egy játékra is alkalmas, testre szabható klaviatúrát, egy kis mechanikus érzéssel. A 2 hónapos használat alatt még nem találkoztam azokkal a problémákkal, amiket pl. az árukeresőn olvastam. A szerkesztőségben 5 ilyen billentyűzetet használunk irodai és gaming célokra, amelyek közül az egyiket jómagam Quake Champions-re is használok, ahol azért valljuk be, elég sokat használom a space billentyűt.

Összefoglalás

Genius Scorpion K10

Csatlakozó: USB
Nyelv: Magyar
Szín: Fekete
Multimédiás
Anti-Ghosting
Programozható Gombok
Led világítás
Billentyűvilágítás
Háttérvilágítás
Állítható fényerő
5 zónás RGB LED
Billentyűk elrendezése: ívelt
Kapcsolók típusa: mechanikus érzetű)
Súly: 1 kg


Szerzői értékelés

7

Amíg nem döglik be és működik, addig még túl is teljesíti az árához képest állított elvárásokat. Ha azt vesszük, hogy a Tesoro legolcsóbb mechanikus billentyűzete is a háromszor olyan drága, mint a K10 Scorpion. akkor ezért a pénzért a lehető legtöbbet kapjuk. 6500 forintért kapunk egy robosztus, elfogadható kialakítású billentyűzetet, aminek a világítása és a macro-billentyűi egyszerűen egyedire szabhatóak.

6500 forintért mechanikus billentyűzetet idéző érzés / robusztus kivitel

nyikorgó billentyűk / hibák a szoftverben

Olvasói értékelés

4

×