Tech/Tudomány

Az ASUS bemutatta a továbbfejlesztett ROG Ally X-et

2024.05.10. – Volt idő, amikor csak az elemmel működő Tetrist, vagy a Nintendo GameBoy konzoljait hordhattuk csak magunkkal. Azóta már más szelek fújnak, az elmúlt 20-30 évben komolyan felgyorsult a technológiai fejlődés, így már a gaming történetében is új fejezetről beszélhetünk. A Nintendo Switch egy kiváló hibrid gépezet, de immáron az okostelenfonjaink is képesek arra, amire anno csak egy asztali gép volt képes. Ugyan ezzel a lendülettel fejlődött a handheld, vagy „kézi konzol” piac is. Immáron több olyan masina is megtalálható a boltok polcain, amik képesek felvenni a versenyt egy-egy középkategóriás gaming PC-vel is. Ezek között ott a ROG Ally, a Steam Deck, vagy éppen a Legion Go. De ezek csak a nagyobb, ismert cégek által jegyzett handheldek, természetesen ebben a kategóriában is meg lehet találni kevésbé ismert gyártók megbízható eszközeit is. Ilyen például az AYANEO AIR, ami egy lapon említhető az előbb említettekkel, annyi különbséggel, hogy nincs mögötte óriásvállalat.

Frissül a piac

S mivel egy halom masina cirkulál a handheld piacon, értelemszerűen mindenki igyekszik korszerűsíteni, s a jelenlegi lehetőségek szerint a legjobbat nyújtani. Most például az Asus kapcsol új szintre, bejelentették ugyanis a ROG Ally új verzióját, amit Ally X névre kereszteltek.

A cégnek elsősorban az volt a célja az új géppel, hogy elődjéhez képest javítsanak a „menetidőn”, vagyis az akkumulátor jobban bírja a gyűrődést. Az ilyen jellegű kéziszámítógépek legnagyobb hátránya mindig is az volt, hogy nem bírták sokáig a játékot, átlagosan 2 óra nyüstölés után tölteni kellett őket. Az Asus egyik vezetője, Shawn Yen a The Verge-nek nem kötötte az orrára a pontos számokat, azonban azt kijelentette, hogy a ROG Ally X több mint 30-40%-kal tovább fogja bírni, mint a régi ROG Ally.

Az akkumulátor mellett arra is figyeltek az Asusnál, hogy az esetleges problémákat könnyebben lehessen orvosolni az új modell esetén. Kényelmetlen volt ugyanis, hogy ha például el kezdett driftelni a joystick, nehéz volt javítani a gépet. Az új X-es konstrukciót már úgy fejlesztették ki, hogy könnyebb legyen piszkálni a konzolt, így az életciklusa is hosszabb lehet.

És hogy miért nem ROG Ally 2? Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem történt drasztikus ugrás az előző modellhez képest, ha az erőviszonyokat nézzük. Jobb kialakítás, erősebb akkumulátor, több RAM, új SSD, viszont a régi Ryzen Z1 chipset, valamint az OLED kijelző minősége és mérete sem változott. Nem lehet mondani tehát, hogy erősebb lett az új Ally, csak stabilabb és kitartóbb.

Ezt olvastad már?

Cloud

Korábbi cikkek

4600 telóval csinált nézettséget a csaló, 150 milliót keresett 4 hónap alatt

2024.05.10. - Teljesen megértem azokat, akik néha értetlenül állnak az előtt, amikor valaki elég egyszerű…

16 perc telt el azóta...

Bajban a Ghost of Tsushima, a PC-portot több országban törölhették

2024.05.10. - Megmondom őszintén, picit értetlenül állok egy nemrég talált Reddit bejegyzés előtt, sőt még…

2 óra telt el azóta...

Játssz Tizivel és Wednesday-jel a Netflix digitális vidámparkjában!

Gábor János 2024.05.10. - A digitális vidámparkként beharangozott Roblox-élmény, a Nextworld máris elérhető, benne például…

3 óra telt el azóta...

Kiszivárgott az első kép a The Witcher 4. évadáról, máris mindenki utálja

2024.05.10. - Ami azt illeti, a The Witcher rajongóknak nehéz a kedvében járni, mióta megerősítették,…

4 óra telt el azóta...

Ütős játékot adhat ingyen legközelebb az Epic Games, legalábbis reméljük

Gábor János 2024.05.10. - Az Epic Games Store frissítette a májusi ingyen játék listáját, és…

5 óra telt el azóta...

Ezért utálta Ian Fleming rettentően, hogy Sean Connery lesz James Bond

Bódi Dániel 2024.05.09. - Ha valaki, akkor a titkosügynökből sztáríróvá lett Ian Fleming egészen biztosan…

16 óra telt el azóta...