Életmód

4600 telóval csinált nézettséget a csaló, 150 milliót keresett 4 hónap alatt

2024.05.10. – Teljesen megértem azokat, akik néha értetlenül állnak az előtt, amikor valaki elég egyszerű online tartalommal hihetetlenül nagy nézettséget szerez, és természetesen rengeteg pénzt. Ezt látta egy kínai férfi is, aki úgy gondolta, simán ki lehetne játszani a rendszert, szóval elindított egy érdekes szolgáltatást, amire bizony igény volt. Csak kellett hozzá úgy 4600 telefon is. A trükk bár anyagi szempontból elég jól sikerült, ez nem jelenti azt, hogy a csaló megúszta az ügyet.

4600 telefon és live

Ahogy arról a SCMP is beszámolt, egy Kínában egy férfi most kénytelen börtönbe vonulni, miután 4600 telefon segítségével növelte élő közvetítések nézőszámát. Majd 4 hónap alatt 3 millió kínai jüant keresett ezzel, ami nagyjából 150 millió forintnak felel meg.  A lap szerint Wangot egy év és három hónap börtönbüntetésre ítélték, és be kell fizetnie 50 ezer jüan (2,5 millió forint) pénzbírságot is „illegális üzleti tevékenység bűntette” miatt.

A csaló 2022 végén kezdte el a remek üzletnek ígérkező csalást, amikor egy barátja beszélt neki az ötletről. Ez abból áll, hogy valaki elindít egy élő közvetítést, majd megkéri Wangot (pénzért), hogy külső eszközökkel növelje a nézőszámot, a lájkokat és a kommenteket, hogy félrevezesse a nézőket és az esetleges hirdetőket. A kikerült fotók alapján az egyik platform a Tiktok volt. Wang ehhez 4600 telefont vásárolt, amiket egy speciális felhőszoftver vezérelt. VPN szolgáltatásokat, hálózati eszközöket, például routereket is vett egy tech-cégtől. Végül egy számítógépén egyszerre tudta működtetni az összes mobilt, hogy felduzzassza a nézőszámokat. Elmondása szerint egy mobil használatának egy napi költsége kb. 300 forintan felelt meg.

Fotó: Ningbo Police Department

Tavaly márciusig mintegy hárommillió jüant keresett azzal, hogy a szolgáltatást olyanoknak adta el, akik online elérésüket akarták növelni. A kamu fiókokat pedig nagy tételben vásárolta. Persze ezek a fiókokat hitelesítés miatt néha bannolták, de az újbóli regisztráció egyszerű volt.

Az ilyen típusú csalások már régóta nagy problémát jelentenek az online közvetítések világában, szóval ez nyilván nem egy egyedi eset, ugyanakkor a mobilos megoldás igen látványos. Az is jól látszik, hogy van következménye annak, ha valaki csalással ér el nagy nézettséget.

Borítókép: SMCP

Ezt láttad már?

DV

Korábbi cikkek

Bajban a Ghost of Tsushima, a PC-portot több országban törölhették

2024.05.10. - Megmondom őszintén, picit értetlenül állok egy nemrég talált Reddit bejegyzés előtt, sőt még…

2 óra telt el azóta...

Játssz Tizivel és Wednesday-jel a Netflix digitális vidámparkjában!

Gábor János 2024.05.10. - A digitális vidámparkként beharangozott Roblox-élmény, a Nextworld máris elérhető, benne például…

3 óra telt el azóta...

Kiszivárgott az első kép a The Witcher 4. évadáról, máris mindenki utálja

2024.05.10. - Ami azt illeti, a The Witcher rajongóknak nehéz a kedvében járni, mióta megerősítették,…

4 óra telt el azóta...

Ütős játékot adhat ingyen legközelebb az Epic Games, legalábbis reméljük

Gábor János 2024.05.10. - Az Epic Games Store frissítette a májusi ingyen játék listáját, és…

5 óra telt el azóta...

Ezért utálta Ian Fleming rettentően, hogy Sean Connery lesz James Bond

Bódi Dániel 2024.05.09. - Ha valaki, akkor a titkosügynökből sztáríróvá lett Ian Fleming egészen biztosan…

16 óra telt el azóta...

Ezekkel a játékmódokkal folytatódik a Warzone Season 3 Reloaded

2024.05.09. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik, közös…

18 óra telt el azóta...