Gaming

Az AMD szerint a FELÉRE csökkent a konzoljátékok iránti kereslet

2024.05.02. – Aki figyelemmel kísérte a játékiparral kapcsolatos híreket, láthatta, hogy a szegmens számtalan kihívással nézett szembe az elmúlt években. Bár a COVID alatt sokan játszottak, a játékkészítés költségei hatalmasra duzzadtak, a fejlesztők home office munkavégzése miatt a minőség csökkent, mostanra pedig ott tartunk, hogy sokan félnek megjelenéskor AAA-s címet venni. Joggal. Vannak olyanok is, akik pedig már jobban bíznak a költségkímélőbb előfizetéses szolgáltatásokban, mint a PlayStation Plus vagy az Xbox Game Pass. A válság miatt talán valóban kevesebben költenek 30 ezret egy játékra, mindenki spórol. Szóval talán az annyira nem is meglepők az AMD elemzési adatai, amik arra világítanak rá, hogy az elmúlt időszakban, legalábbis tavalyhoz képest jelentősen csökkentek a játékok bevételei. Az AMD pénzügyi igazgatója, Jean Hu a 2024. első negyedévi eredménybeszámoló során arról számolt be, hogy a konzoljátékok iránti kereslet nagyon visszaesett.

Sőt: tovább fog romlani

Az, hogy összességében kisebb az érdeklődés a konzoljátékok iránt, sajnos az iparágon belül komoly változásokat eredményezhet. A pénzügyi igazgató szerint a játékok már jóval kevesebb embert érdekelnek, sőt a helyzet tovább romlik majd. Vagyis: 2024 második negyedéve várhatóan még rosszabb lesz, mint az első negyedév.

Lisa Su vezérigazgató ezt alátámasztotta, hozzátéve, hogy az AMD játékokból származó bevételei az első negyedévben 48%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Sőt, az előző negyedévhez képest is 33%-os csökkenést tapasztaltak. A videojátékok működési bevétele szintén 52%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek egy része az AMD Radeon videokártyák eladásainak csökkenésének tudható be. Ha valaki nem tudná, az AMD hardvert szállít a PS5 és az Xbox S|X konzolokhoz. A PS5 tavaly új rekordokat döntött, elérve az 50 millió eladott darabot. Míg az Xbox eladásai már 2023-ban is lassúak voltak, úgy tűnik, 2024 végére mindkét konzolóriás eladásai rosszabbul alakulnak majd.

Úgy tűnik, hogy sok fejlesztő a profitot helyezi előtérbe a játékok minőségével szemben, ami nyilván azt eredményezi, hogy nem annyira fogynak jól a játékok. Az ilyen fejlesztői hozzáállás azt eredményezte, hogy már nem bízunk semmilyen játékkészítőben. Egyértelmű, hogy ha nem azt kapjuk, amit szeretnénk, és csak a pénzről szól minden, akkor annak nem lesz jó vége. A kérdés az, hogy hová vezet ez, és milyen irányba fordulhat a játékipar a jövőben? Talán az év végére pletykált PlayStation 5 Pro megadja a választ!

Ezt láttad már?

DV

Korábbi cikkek

Az emojik saját hangot kapnak, az egyik egy fingó hang lesz

2024.05.02. - Ha az emojik és a gifek nem lennének önmagában elegendők számodra az üzenetküldés…

1 óra telt el azóta...

Tényleg jó játékok jönnek a PlayStation Plusba, de egy távozó miatt sírni fogsz májusban

2024.05.02. - Az biztos, hogy a PlayStation Plus májusi ingyenes játékkínálata ütős lesz, különösen azok…

2 óra telt el azóta...

Íme a gamer PC, ami nem csak brutál erős, de még finom kávét is főz

2024.05.02. – Sosem kell félteni a PC-s felhasználókat, ha a kreativitásról van szó. Ahány gépház, annyi szokás,…

3 óra telt el azóta...

Itt a Loaded Resurgence, ezeket a Warzone módokat hozta el a Reloaded

2024.05.01. – Április harmadikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III harmadik,…

17 óra telt el azóta...

Élesedett a Counter-Strike 2 új védelme, százasával hullanak a csalók

2024.05.01. – A Counter-Strike 2 neve az elmúlt időszakban nem csak pozitív színben tűnt fel…

17 óra telt el azóta...

Megérkezett az AMD új processzora, de messziről el kell kerülnöd

2024.05.01. – Az AMD mérnökei az elmúlt időszakban nem pihentek. Érezhetően a processzoros részleg kap…

17 óra telt el azóta...