Tech/Tudomány

Az Intel végre megszólalt: ezért fagynak ki a 13. és 14. generációs CPU-k

2024.04.29. –Az elmúlt hetekben az Intel háza tájáról nem túl kellemes hírek érkeztek. Ráadásul a húzóágazatot, a cég processzorait érintették ezek az ijesztő jelentések. Áprilisra kiderült, hogy bizony az Intel i7 és i9 egységei komoly stabilitási problémáktól szenvednek. Ez legfőképp a 13. és 14. generációt érinti, ám teljes mértékben a 12. generációt sem lehet kizárni. A 13. generáció már lassan 2 éve megérkezett, így sokan úgy gondolták, hogy valótlan híresztelésekkel állnak szemben. Hamar kiderült azonban, hogy a hiba kibukására azért kellett sokat várni, mert a Windows hibaüzenetei inkább a videokártyák felé terelték a felhasználókat.

Az alkalmazások elfogyó videomemóriára panaszkodtak, látszólag ok nélkül. Aztán áprilisban maga az Nvidia is megerősítette, hogy ez bizony az Intel sara lesz, nem az övüké. Az Intel sokáig nem is reagált a problémára, az azonban hamar kiderült, hogy némi UEFI állítgatással viszonylag gyorsan orvosolható a jelenség. A processzorok fogyasztását és órajelét kell kicsit visszafogni, néhány alaplap gyártó már jelentkezett is mérsékeltebb profilokkal. Úgy tűnik azonban, hogy ezt nem ok nélkül tették.

Az Intel az alaplapok gyártóit okolja a stabilitási problémákért

A WCCFTech kezei közé jutott egy még nem kiadott sajtóközlemény, melyet maga az óriáscég publikált. Az Intel szerint a probléma oka nem más, mint az alaplapok túlságosan is veszélyes alapbeállításai. Ezek az órajel, fogyasztás és feszültség beállítások gyakorlatilag nem limitálják a processzorokat semmilyen szinten. Ennek köszönhetően pedig gyakorlatilag túlmelegednek a chipek vagy olyan feszültségértékeket vesznek fel, melyeknél már hibázni kezdenek a lapkák. A cég ennek megfelelően arra kéri az alaplapgyártókat, hogy olyan profilokat publikáljanak, mely az Intel ajánlott beállításait tartalmazza, nem pedig a gyártók sajátjait. Lehetőleg minél gyorsabban.

Az ajánlott Intel profilra frissülnek az alaplapok

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Asus ezt nem is olyan régen meg is tette. A visszajelzések alapján valóban javult a stabilitás. Kiderült azonban, hogy körülbelül 8-15%-os teljesítményromlással jár a garantált stabilitás. Ezzel nem is lenne gond, ám a felhasználók nem ezért fizették ki néhány hónapja a nem ritkán 250, 300 ezer forintos árcédulát.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

 

Arpi

Korábbi cikkek

Ezért lesz király a Silent Hill 2 remake – legalábbis a fejlesztők szerint

Gábor János 2024.04.29. - A 2001-es, azonos című játék remake-je, amelynek eredetijét a Team Silent,…

33 perc telt el azóta...

Ezzel a 46 egészen kiváló játékkal teljesen ingyen játszhatsz

Bódi Dániel 2024.04.28. – Bár a Steam közel sem olyan nagyvonalú, mint mondjuk az Epic Games…

14 óra telt el azóta...

Ez az elfeledett Warzone fegyver lehet most az egyik legjobb választás

2024.04.28. – A Modern Warfare III 2023 végi integrációját nem mindenki várta. Papíron a frissítés…

14 óra telt el azóta...

Végre szintet lépett a VAC, hullanak a Counter-Strike 2 csalói

2024.04.28. – Az elmúlt hónapokban a Valve szépen kikupálta a Counter-Strike 2 legnagyobb hibáit. Az…

15 óra telt el azóta...

Sorban halnak le az RTX 4090 kártyák, újabb hiba bukkant fel

2024.04.28. – Az RTX 40 kártyákat 2022 szeptemberében leplezte le az Nvidia. A legerősebb példányt,…

15 óra telt el azóta...

Visszatér egy igazán OP Warzone Perk, de nem mindenki örülhet

2024.04.28. – A Warzone és Modern Warfare III játékosok lassan fellélegezhetnek, hiszen újabb frissítés érkezik…

15 óra telt el azóta...