Film/TV

Az összes Superman: ez a 14 színész játszotta filmvásznon és tévében

Gábor János

2024.04.18. – A Superman tévé- és mozifilmek, sorozatok vagy rajzfilmek mára hatalmas archívumot alkotnak, de ezt a többszáz produkciót alig több mint egy tucatnyi színész hozta össze, mióta a szuperhős először megjelent mozgóképen. Őket mutatjuk be, a teljesség igényével.

1. Bud Collyer

A családja révén a showbizniszbe konkrétan beleszületett szinkronszínész korabeli rajzfilmekben alakította Supermant. A rádiójátékokban szintén szereplő és énekesként is dolgozó, 1908-as születésű Bud először az 1941-es Superman című rövid animációs filmben kölcsönözte a hangját a földönkívüli hősnek, és egészen 1969-ben bekövetkezett haláláig vissza-visszatért a szerephez, legkevesebb 60-70 epizód erejéig.

2. Kirk Alyn

Az amerikai színész igazi szupersztár volt: élete 89 éve alatt közel 70 filmben vagy sorozatban játszott, és az egyik leghíresebb képregényhőst is megformálta, az 1948-as önálló mozifilmben és 1950-ben, a 15 részes Atom Man vs. Superman sorozatban.

3. George Reeves

A színész konkrétan belegyógyult a jelmezbe, miután először 1951-ben magára öltötte, a Superman and the Mole-Men című filmben. Ezt követően hat évadon és 102 epizódon át játszotta a szuperhőst, és lehetett volna ennél több is, ha 1959-ben nem öli meg magát – állítólag szerelmi bánat miatt, bár sokan azóta sem hiszik, hogy nem féltékenységből öl(et)te meg a barátnője férje, az MGM-es nagykutya E.J. Mannix. Az igazság valószínűleg már sosem derül ki.

4. Danny Dark

Ő szintén szép hosszú karriert futott be a szereppel, hiszen 1973-tól 1985-ig alakította, a Super Friends című rajzfilmsorozat 77 epizódjában. Ezen túl viszonylag kevés filmes munkája volt – inkább tévés állomáshang, tévébemondó és narrátor volt, mint a szó szoros értelmében vett színész.

5. Christopher Reeve

Minden idők valószínűleg legismertebb arca a szerepben, amit 1978-87-ig négy különálló mozifilmben (Superman I-IV.) játszott el. A később lovasbalesetben lebénult, ezért visszavonult színész a szuperhősfilmeken kívül is rendkívül sikeres volt, de a világon a legtöbb ember minden bizonnyal ezzel a szereppel azonosította.

6. John Haymes Newton

A színész karrierje a Superboy című sorozattal indult: 1988-89-ben játszotta az ifjú Clark Kentet, 26 epizódon át, majd 2011-12-ben két rövidfilm erejéig újra bevállalata a karaktert.

7. Gerard Christopher

Vele cserélték le a fentebb írt John Haymes Newtont a Superboy sorozatban, ami aztán további három évig futott és még 74 epizódot ért meg. Gerard nem mondhatni, hogy nagyon kitört a szereppel, mert 10 évvel ezelőtt lezárt színészi pályáján ezt követően csak epizódszerepeket kapott.

8. Dean Cain

A ’90-es éves sikersorozatában, a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjaiban 87 részen át játszotta a karaktert. Amúgy teljesen nem normális, annyit dolgozik: 58 éves korára már 200 különböző filmben vagy sorozatban szerepelt és a következő évekre is rendesen be van táblázva. Ha valakinek, neki biztosan bejött a Superman gúnya.

9. Tim Daly

1996 és 2012 között adta hangját a karakternek, ami szép teljesítmény tőle, tekintve, hogy kifejezetten nem szinkronszínész, és inkább a kamerák előtt van elemében. Legnagyobb sikeres a 172 epizódot megért Wings, de számtalan más tévés és mozis munkája is volt. Amiért kalapemelést érdemel, az a Superman iránti hűsége, hiszen hat egész estés rajzfilmben és két videojátékban is eljátszotta, pedig lett volna más dolga. A mai napig aktív, legközelebb egy westernben, a The Unholy Trinityben láthatjuk, Pierce Brosnan és Samuel L. Jackson mellett.

10. George Newbern

2001 óta a mai napig a hangját kölcsönzi a szuperhősnek. Először az Igazság Ligája sorozatban játszotta el a karaktert, és azóta is több Superman vagy Batman produkcióban, többek között animációs filmekben és videojátékokban szólaltja meg. Ezeken kívül leginkább csak kamerák előtt áll, szóval neki is jár pacsi, amiért elkötelezett Superman mellett.

11. Tom Welling

Kisképernyős Superman: 2001–2011-ben fonódott össze a sorsa a figurával, a Smallville című sorozatnak köszönhetően. Ezt követően még egyszer jelent meg a jellegzetes öltözékben a képernyőn, a 2019-es Batwoman egyik epizódjában.

12. Brandon Routh

Szép reményekkel készült el vele a 2006-os Superman visszatér, de sajnos több filmre nem futotta a lendületéből – igaz, az azonos című videojátékban azért még szinkronizálta egyszer a karaktert.

13. Henry Cavill

Az utóbbi 2-3 évtized biztosan legsikeresebb Superman alakításai köthetőek hozzá. Az acélember, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és Az Igazság Ligája örök geek istenné tette az azóta csak jobb filmekben szereplő színészt. A The Witcher sorozattól nagyon méltatlanul búcsúztatták, de szerintünk már röhög rajta.

14. Tyler Hoechlin

A Zöld íjász univerzumában játssza Supermant: először 2016-ban, a Supergirlben tűnt fel a palástos igazságosztó szerepében, de azóta a Flash – A Villám, a Batwoman, A holnap legendái vagy a Superman és Lois című sorozatokban is alakította már.

+1. David Corenswet

A 30 éves amerikai színész a megújuló DC univerzumban préseli bele magát a kék-piros latexbe. Eddig a Miénk a város című minisorozattal és A politikussal szerzett ismertséget – ezeket leszámítva kisebb epizódszerepek jutottak neki, főleg sorozatokban, illetve játszott a tavalyi Pearl című horrorban. A várhatóan 2025-ben érkező, új Superman filmet jelenleg vele forgatják. A Lois Lane-je A káprázatos Mrs. Maiselért Emmy-díjat nyerő Rachel Brosnahan lesz.

Neked melyikük a kedvenced és miért? Írd meg a Leet.hu Facebook oldalán, a hír bejegyzése alatt!

És ezeket láttad már?

Gábor János

Korábbi cikkek

Valaki morzekóddal pörkölte az Elden Ring bossokat, Elon Musk meg beoltotta

2024.04.18. - A játékosok kitartása, türelme mindig lenyűgöz, különösen akkor, amikor valaki úgy dönt, hogy…

34 perc telt el azóta...

Bemutatkozott a világ első LED háttérvilágítású gaming egérpadja

2024.04.18. - Külön az RGB-fanok figyelmébe ajánljuk ezt a különleges egérpadot, ami a Razer szerint…

1 óra telt el azóta...

Visszatért a CoD pacifista: egyetlen KILL NÉLKÜL érte el a 10-es Prestige szintet

2024.04.18. - Bár én is türelmes embernek tartom magam, sosem fogom megérteni azokat a (jó…

2 óra telt el azóta...

Ijesztő, nagyon rugalmas robotot mutatott be a Boston Dynamics

2024.04.18. - Érdemes figyelemmel követni a sci-fi sztorikat, legyenek azok könyvek, filmek, sorozatok, vagy éppen…

2 óra telt el azóta...

Eljárás indul a kisgyerekeket ezresekért összeugrasztó Mobilfoxosok ellen

Bódi Dániel 2024.04.18. - Nehéz nem értékítéletet vonni a Mobilfox, úgy pedig Szépréthy Roland és…

2 óra telt el azóta...

Egyetlen képpel nyerhetsz Acer laptopot magadnak és a sulidnak

2024.04.18. - Kifejezetten szeretem azokat a kezdeményezéseket, amelyek alkotói munkával, pályázattal próbálnak azoknak segíteni, akik…

4 óra telt el azóta...