Életmód

MENNYI? Ekkora vagyont ér a 10 légértékesebb képregény a világon

Gábor János

2024.04.09. – A Superman első feltűnéséről szóló füzetecske nemrég minden eddigi rekordot megdöntött, hiszen egy árverésen sosem látott összeget fizettek érte. Nyilván ez a példány is szerepel a lenti listán, amit a Certified Guaranty Company (CGC) képregény-értékkalkulátora és a Dexerto segítségével állítottunk össze. Az aktuális legek egyes példányai külön-külön is akkora összeget érhetnek, amekkorát egy átlagmagyar (vagy 8-10) egész élete alatt nem keres, viszont a 10 füzet együtt már annyi pénzbe kerül, hogy az végképp a felső tízezer leggazdagabbjainak ligája.

10. Fantastic Four #1

Nehéz elmagyarázni, hogy a Fantastic Four első kiadása mennyire fontos a képregények számára, mert annyira régmúltba veszik az az éra, amikor az újságosokhoz került. Az 1961-es füzet lényegében újjáélesztette a Marvel Comics szuperhősképregényeit, és vele megszületett a modern szuperhős műfaj, úgy, ahogy ma ismerjük. Pedig évtizedekkel Superman és Batman fénykora után jelent meg, így több jó állapotban lévő példány van belőle. Ettől függetlenül komoly kultusza van: 2022-ben 1,5 millió dollárért (kb. 535,5 millió forintért) adtak el belőle egyet.

9. All-Star Comics #8

Az All-Star márkajelzést az évek során többször is használta a DC. Ez, a sorozat nyolcadik darabja, ami 1941 októberében látott napvilágot, benne a Justice Society of America történeteinek egyikével és egy nagy meglepetéssel: Wonder Woman első megjelenésével. A ritkaságból a források szerint 2022-ben adták el az eddigi legdrágább példányt, nem kevesebb, mint 1,62 millió dollárért (578,3 millió forintért).

8. Detective Comics #27

Nem meglepő, hogy felkerült erre a listára. Ennek a sorozatnak a példányai legalább annyira ritkák, mint a fentebb írt All-Star Comicsé, de kevesebb belőlük a jó állapotú példány, ezért az áruk is jelentősen magasabb. A 27. füzetből 600 ezer és egymillió dollár körül több is új gazdára lelt az utóbbi években, de az abszolút rekorder idén került kalapács alá. Az 1939-es, Batman első feltűnését tartalmazó képregény egyik tűrhető állapotú darabjáért valaki 1,82 millió dollárt (650 millió forintot) adott.

7. Tales of Suspense #39

A legtöbb rajongó ma már nem ismeri az eredeti Tales of Suspense sorozatot, ami 1968-ig futott, és a legértékesebb száma az 1963-as 39-es. Ebben debütált Vasember, aki eredetileg nehéz, szürke páncélzatot viselt. A karaktert Amerika Kapitány népszerűségének farvizén futtatták fel, majd önálló kötetet kapott. A többi történelem. A ma már valószínűleg legnépszerűbb MCU-szuperhős ebben látható először, ennek megfelelően óriási hype van az ilyen régiségek körül. A Tales of Suspense #39 egyik példánya 2023-ban kétmillió dollárt (714 millió forintot) ért egy gyűjtőnek.

6. Batman #1

Meglepő módon maga a Batman sorozat első száma értékesebbnek számít, mint a Detective Comics azon példánya, amiben a szuperhős debütált. De ha jobban megnézzük, nem véletlen, hogy ekkora szakadék van a kettő között, hiszen egy másik fontos karakter, Joker megjelenése az, ami igazán felverte ennek a kiadásnak az árfolyamát. Érdekesség: az eredeti terv az volt, hogy Joker röviden szerepel és rögtön el is teszik láb alól, de Whitney Ellsworth szerkesztő szerencsére meglátta a karakterben rejlő potenciált, így idővel hosszú közös története lett Batmannal. A Batman #1 eddigi legdrágább példánya 2021-ben cserélt gazdát, 2,22 millió dollárért (792,5 millió forintért).

5. Marvel Comics #1

A Marvel Comics #1 szó szerint képregénytörténelmi darab, hiszen a kiadó cég későbbi névadója lett. A későbbi Marvel ekkor, 1939-ben még Timely Comics néven futott. Ebben a kötetben Namor és Ka-Zar szerepel, valamint az eredetileg II. világháborús harcokban résztvevő, ma már inkább a Fantastic Fourból ismert Fáklya. Ő először ebben tűnt fel. Mindent egybevetve a kiadás minden darabja hihetetlenül értékes, viszont a legmagasabb áron 2022-ben adták el az egyiket, 2,4 millió dollárért (856,8 millió forintért).

4. Captain America Comics #1

Kevés annyira emlékezetes képregény van, mint Amerika Kapitány első saját sorozatának első füzete. Az 1940 decemberében megjelent kiadvány borítóján a szuperhős korai változata látható, amint egy emberes maflással leteríti Hitlert. A Heritage Aukciós Ház 2022-ben 3,12 millió dollárért árverezett el egyet, így magyar szempontból ennek az értéke az eddigi legnagyobb mérföldkő, hiszen már átlépi a lélektani egymilliárd forintos határt is. Aktuális árfolyamon ennek a füzetecskének egy eredeti példánya 1.113.840.000 forintot ér. Nem semmi. De még mindig vannak sokkal durvábbak is.

3. Amazing Fantasy #15

Az Amazing Fantasy eredetileg egy meglehetősen jellegtelen antológiasorozat volt. Főleg thriller stílusú, fordulatos történetekre koncentrált, de valahogy sosem tudott igazán beindulni. Ami miatt mégis kultikus jelentőségű és nagyon drága gyűjtői darab lett, az Stan Lee nagy ötlete volt, hogy belecsempésszen egy eredeti karaktert. Az akkor, 1962-ben kockázatosnak tartott lépés ma a Marvel egyik legnagyobb dobása, Spider-Man. Bizony, Póki a csaknem feledésbe merült Amazing Fantasy #15-ben tűnik fel először – nem véletlen, hogy egy példánya nemrég 3,6 millió dollárt (1,285 milliárd forintot) ért valakinek egy aukción.

2. Superman #1

Aki arra számított, hogy a napjainkban sikeresebbnek tetsző Marvel és nem a DC vezeti minden idők legdrágább képregényeinek listáját, annak csalódnia kell. Mert, ha klasszikus kötetekről van szó, akkor az Action Comics érában alkotott Superman az úr. Az Acélember saját sorozatának első kiadása 1939-ben került piacra – ennek egy példánya nemrég zártkörű árverésen kelt el, 5,3 millió dollárért (majdnem 1,9 milliárd forintért).

1. Action Comics #1

A bevezetőben írt Action Comics első kiadása szintén Supermannel hódít, hiszen maga a karakter (még nem önálló főszerepben) ebben az 1938-as füzetben mutatkozott be a közönségnek. A képregény egy kivételes állapotú példánya 2024-ben hatmillió dollárért (2,142 milliárd forintért) árvereztek el.

A fent sorolt 10 legértékesebb képregény, amiről tud a nyilvánosság, összesen majdnem 30 millió dollárt, vagyis aktuális árfolyamon több mint 10,5 milliárd forintot ér. Ennyiből 2,5-szer lehetne megvásárolni Magyarország legdrágább ingatlanját, a Prónay–Patay-kastélyt.

Ezt is olvasd el:

Gábor János

Korábbi cikkek

A Saber igazgatója szerint a 70 dolláros játékok ki fognak halni

2024.04.09. - Korábban nagyon sokat beszéltünk arról, hogy mennyire tesz jót a játékiparnak, az eladásoknak…

34 perc telt el azóta...

Ezek most a legjobb gamer egerek: a 8 ezres budgettől a wireless királyig

2024.04.09. - Az elmúlt hónapok során kiveséztük a fejhallgatókat és a billentyűzeteket is. Időszerű volt,…

1 óra telt el azóta...

Őrületesen kedvező áron kínálja a Steam a felturbózott Mafia sorozatot

2024.04.09. - Amikor open world játékról és bűnözői életről beszélünk, felteszem sokaknak egyből a Grand…

2 óra telt el azóta...

Baj van az Intel processzorokkal, tömegével küldik vissza a chipeket

2024.04.09. - Úgy tűnik, hogy olyan probléma ütötte fel a fejét, amit érdemes tudni azoknak,…

2 óra telt el azóta...

Rekordalacsony áron dobják utánad az Assassin’s Creed-szériát

Bódi Dániel 2024.04.09. - Valamire nagyon készülnek a franciák! Talán, lehet és előfordulhat, hogy a…

2 óra telt el azóta...

Ez a kis konzol termeli neked a kriptót, miközben játszol

2024.04.09. - Tudjuk jól, hogy mostanában a hírek már nem szólnak annyit a kirptovalutákról, mint…

4 óra telt el azóta...