Tech/Tudomány

Nem lesz belőle lámpás, de ekkora most a legnagyobb tök a világon

2023.11.01. – Bár nálunk Magyarországon ebben az időszakban más hagyományok élnek, van olyan szokás, amit mi is szeretünk átvenni. Ilyen például Halloween alkalmából a töklámpás-készítés, amihez a legjobb tök az, ami minél nagyobb. Így aztán van szerencsénk beszámolni ennek kapcsán egy nemrég hitelesített Guinness világrekordról, ami megmutatja, hogy mekkora most a legnagyobb tök a világon.

A töklámpás vagy eredeti nevén jack-o’-lantern egy angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötődik. Bár a különböző növényi részek más-más rendeltetésű faragása igen régi hagyomány, de az október 31-e éjjelének speciális kellékeke egy kelta eredetű vallási rituálé és a Brit-szigetek népi babonaságainak keveredésével, majd a 19. században kivándorlók közvetítésével, már az ottani hagyományokkal egybeolvadva Észak-Amerikában vált azzá, amiként a 20. század óta – egyre több helyen – felbukkan.

A legnagyobb tök

Ahogy arról nemrég az AP is beszámolt, egy minnesotai kertészmérnök október 9-én Kaliforniában bemutatott egy tököt, ami joggal érdemelte ki a világ legnagyobb töke címet. A versenyen persze sok nagy tök részt vett, de végül 1247 kilogrammos súlyával nem volt vetélytársa. Ez egyébként már az 50. Tök Világbajnokság volt Amerikában. Travis Gienger olyan hatalmas darabot termesztett, amiből nem csak óriási töklámpás lehetne, hanem legalább 687 pitéhez is elég lenne.

„Erre nem számítottam. Nagyon jó érzés volt” – mondta a 43 éves Gienger, aki közel 30 éve termeszt tököket. A hatalmas tök egyébként a „Michael Jordan” nevet kapta.

Fotó: AP/Eric Risberg

A legnehezebb sütőtök korábbi világrekordját egy olaszországi termelő állította fel, aki 2021-ben 1226 kilogrammos tököt mutatott be a Guinness World Record szerint. Gienger, aki elmondása szerint naponta tizenkétszer is meglocsolja a tököket, és a szokásosnál is többet trágyázza őket, nem sokkal előzte be idén. És hogy miért jó ilyen nagy tököket termeszteni? Nos, a világrekord mellé jár még egy 30 ezer dolláros pénznyeremény is, ami átszámítva majd 11 millió forintot jelent. A tököket egyébként később kiállították a városban, ám töklámpás nem lett belőlük.

Ezt láttad már?

DV

Korábbi cikkek

Szivárgás: Készülhet a nextgen hordozható PlayStation konzol

2024.02.02. - Előre szeretném leszögezni, hogy a következő információk egy olyan szivárgásból származnak, melynek a…

36 perc telt el azóta...

Ingyen kipróbálhatod 2024 legígéretesebb magyar fejlesztésű játékát

Bódi Dániel 2024.02.02. - Alig több mint három évvel ezelőtt megtört a hosszú ideje vastagon…

52 perc telt el azóta...

Brad Pittel készül Quentin Tarantino utolsó filmje – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.02.02. - A filmes hírek egyik atombombáját a Deadline dobta le, aztán az…

3 óra telt el azóta...

Nem működnek a dolgok Windows 10-en? Nem nálad van a hiba

2024.02.02. - Tudom, hogy még mindig nagyon sokan használnak Windows 10-et, de a Microsoft a…

4 óra telt el azóta...

Erotikus 18+ animehorror lesz az Epic Games következő ajándéka

Gábor János 2024.02.02. - Végre ismét két ajándékot vág hozzád az Epic Games Store. A…

4 óra telt el azóta...

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

16 óra telt el azóta...