Gaming

Mikor máskor? A 10 legparább játék, amit Halloween idején tolni érdemes

2023.10.20. – Mindenkiben ott dolgozik az a perverz vágy, hogy legalább néha ráhozzák a frászt a tévében vagy a videojátékokban. Adj az érzésnek – ezzel a 10 címmel, amelyek talán az utóbbi néhány év legfélelmetesebb darabjai a horror műfajban. Ez egy szubjektív lista, és nem rangsor, hiszen a címeket csak két dolog köti össze: 1. mind baromi félelmetes vagy tele van jumpscare-ekkel, 2. Halloween idején nincs náluk jobb választás, ha borzongani akarsz egy kicsit.

1. Alien: Isolation

Ebben a játékban egy sor nagyon nem szokványos tényező együttállása hozza rád a jeges rémületet. Hiába folyamatos az űrhajón a xenomorph fenyegetése, egyszerűen képtelenség megszokni, hogy aztán nyugodt taktikával kerüld el a találkozást. Rendkívül intelligens, gyors, álcázza magát és vadászik rád. Mindig. A game-et a remek hangeffektek, a sötét, nyomasztó környezet és az igazán hatásos fegyverek teljes hiánya teszi igazán félelmetes élménnyé. Ja, és biztosra veheted, hogy előbb-utóbb elkap. A lényeg, hogy ez minél később történjen meg. Jó, nem?

2. Dead by Daylight

Ebben a multiplayer túlélő horrorban lehetsz a gyilkos és a menekülő préda is, szóval nagyon Halloween-hez illő darab. A karakterek sokfélesége, a társadalmi interakciók és az igazán feszült, nyomasztó játékélmény az, ami miatt annyira népszerű lett. Az izgalmát pedig csak tovább fokozza az, hogy nem a játék AI-ja, hanem hús-vér emberek irányítják az összes karaktert. Szóval minden sokkal igazibbnak tűnik benne – főleg az, hogy Valaki Mindig Figyel. A gyilkos szerepében talán kevésbé félelmetes, sokkal inkább izgalmas a dolog: van venne bőven adrenalin, hogy mindenkit el kell kapni és felszecskázni.

3. Alan Wake Remastered

Az alapjáték 2010-ben robbant rá a nyugalmunkra, és akkora siker lett, hogy az nem csak folytatásért, hanem felújításért kiáltott. A 2021-es Remastered verziót érdemes végig tolni a napokon belül érkező Alan Wake II előtt. Szuper kikapcsolódás Halloween-re: utazás egy író elméjében, aki felesége eltűnésének rejtélye után nyomozva tesz hátborzongató felfedezéseket – megélve lényegében a saját történetét.

4. Resident Evil 4 Remake

A 2005-ös játék idei, veszettül látványos újragondolása nem is lehetne parább. A Remake is dúskál átalakult, vérszomjas lényekben, amelyek minden irányból rád rontanak. A feldolgozás meghagyta az eredeti game velejét: jól kell gazdálkodnod a lőszerrel, a félelmetes környezetek ellenére is muszáj higgadtnak maradnod, ha túl akarsz élni, de legalább egészen válogatott brutalitással hentelheted halomra szörnyeket. Halloween-ra biztosan az egyik legideálisabb paráztatás, ami kapható, bár még kissé húzós az ára.

5. Dead Space (2023)

Szerencsére a nulláról újra felépítették, ezért sincs a cím mögött, hogy „remastered”, vagy „remake”. Modern grafika és mechanika, vérfagyasztó lények, határokat feszegető brutalitás, elképesztő látvány. Éld át (akár újra) Isaac borzalmas utazását az Ishimurára, hogy megtalálja a barátnőjét és a csapat többi tagját, egy űrhajón, amit elárasztottak a nekromorfok. Biztosan nem a gyengébb idegzetű gamereknek való, de ha rajongsz a vérmocskos sci-fi horrorokért, és kell valami Halloween-ra, akkor ne keress tovább!

6. Five Nights at Freddy’s: Security Breach

A Scott Cawthon és a Steel Wool Studios fejlesztette játék méltán népszerű túlélő horror. Az elhagyatott szórakoztatóközpontban, fenyegetően sötét és túl csendes éjszakában kell életben maradnod. Ami a vérszomjas animatronok sűrűjében nagyon nem egyszerű feladat. Rémisztő atmoszférában iszonyatosan erős, borzasztóan ijesztő game – szóval garantált a rémálom Halloween éjszakáján. Nagyon élvezetes a sokféle környezeti interakció, az eredeti nyomozás, a változatos ellenségek hada.

7. Little Nightmares: Complete Edition

Jövőre érkezik az új epizód, szóval addig érdemes kijátszani az eddigieket. Nem egyszerűen horror, hanem szuperfélelmetes kirakós is. Mert furcsa és ijesztő lények sora próbálja megnehezíteni az életedet. Akár játszottál az első játékkal, akár nem, a Complete Editiont érdemes beszerezni, mert bár a második részt nem tartalmazza, az első utáni DLC-ket igen. Segíts Hatosnak elmenekülni a Mawból, és fedezd fel annak mocskos kis titkait!

8. Luigi’s Mansion 3

Mégis mi lehet olyan baromi félelmetes Super Mario világában, igaz? Hát, ez a szellemtanya nem fedezi fel magát, szóval kénytelen vagy bejárni az összes ijesztő zegzugot. Bár jeges rémületre nem kell tőle számítani, szelídebb lelkű és zsenge korú gamerek jókat rémüldözhetnek rajta. Szerencsére messze nem annyira meredek, hogy utána csak felkapcsolt lámpa mellett merj elaludni. Inkább jópofa, viszonylag ártatlan ijesztgetés.

9. The Quarry

Klasszikus horrorfelállást hoz, ezért tökéletes választás Halloween idején. Adott egy rakás tinédzser, akik a nyári táborban kerülnek bajba. Ettől a már-már közhelyes alaphelyzettől azzal tér el a sztori, hogy itt nem magányos, elkeseredett késes-kaszás-fűrészes támadó éli ki gyilkos hajlamait a fiatalokon, hanem valami természetfeletti erő. A Supermassive Games játékának igazi erőssége az, hogy vannak dolgok, amiket időre kell megoldani, és a döntéseknek komoly súlya van. Az, hogy a karakterek élnek vagy halnak, tényleg fullban a te felelősséged.

10. The Evil Within 2

Ez a 2017-es game már csak azért is nagyon kívánkozott a halloween-i listára, mert hamarosan ingyenesen is a tiéd lehet az Epic Games akciójában. A semmiért egy forint is sok, de egy ilyen, ijesztő, brutális és hamisítatlan horror címért a nulla forint egyenesen kihagyhatatlan ajánlat. A Bethesda eredeti játéka is óriási siker volt, szóval nagyon kérte a folytatást. Ebben ismét Sebastian Castellanos nyomozó a karaktered, és a sztori a STEM rendszer borzalmas teremtményeinek újabb hullámai miatt bonyolódik tovább.

A Halloween isteni leárazásokat is tartogat:

Gábor János

Korábbi cikkek

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

7 perc telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

24 perc telt el azóta...

Manipulálta a PlayStation 5, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

41 perc telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

3 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

4 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

5 óra telt el azóta...