Tech/Tudomány

Kegyetlen leépítések a legendás magyar játékfejlesztő stúdiónál

2023.10.16. – Óriási bajban vannak a játékiparban dolgozók. A koronavírus-járván alatt ugyanis – ahogyan a technológiai ágazatokban – a játékfejlesztésben is hatalmas túlnövekedés volt tapasztalható, azaz jelentősen több embert vettek fel hirtelen, mint amennyi valójában indokolt lett volna. Ennek az alapvetően hibás vezetői döntéssorozatnak isszák most a levét a munkavállalók, akiket jelenleg tömegesen bocsátanak el a játékfejlesztői szakmában.

Ez a hullám érte most utol a legendás, ámbár igen csendesen működő budapesti Zen Studiost, ami meglepően kegyetlen körülmények között bocsátotta el a munkavállalóinak közel negyedét. A Forbes-nak nevüket érthető módon elhallgató érintettek szerint a magyar stúdió vezetése október 13-án egy rövid Zoom-hívásra invitált több mint dolgozót, majd az alig 10 percig tartó meetingen szembesítették őket az elbocsátásuk tényével.

Az egyik fejlesztő szerint egy kollégát 15 év munkaviszony után rúgtak ki. Gazdasági okokon és belső átalakításokon túl bővebb indoklást állítólag senki sem kapott, pedig a stúdió 121 teljes állású alkalmazottjainak nem kevés, 26 százalékáról van szó.

A 2000-ben alapított népszerű flipperjátékos stúdiót nem mellesleg 2020-ban vásárolta fel a mostanra különösen nagy slamasztikába került svéd Empracer Group, amely nem is olyan rég még két pofára kebelezte be a játékfejlesztő stúdiókat, amit a Gyűrűk Ura-jogainak felvásárlásával koronázott meg 2022. augusztusában.

A Forbes azonban rámutat, hogy idén májusban egy 2 milliárd dolláros üzlet ment a levesbe, amely miatt a gigacég őrületes átszervezésbe és költségracionalizálásba kezdett. Ennek nyomán zárták be a Saint Row-játékok fejlesztőjét, a Volitiont, de még az új Tomb Raider-játékon dolgozó Crystal Dynamicstől is sokakat elbocsátottak.

Bár a Zen Studios nem nyilatkozott a megkeresésekre, valószínűleg ennek az átszervezési folyamatnak estek áldozatául a magyarok is, akik most új munkahely után kutatnak. Ennek a hullámnak azonban nagy eséllyel közel sincsen vége: a költségcsökkentés számos projekt elkaszálását, rosszabb esetben több stúdió végleges bezárását is okozhatja.

A Zen Studios fejlesztőinek olyan remek játékokat köszönhetünk, amint a Zen Pinball, a CastleStorm, az Operencia: The Stolen Sun, a Dread Nautical, vagy sok más mellett a Kickbeat.

Borítókép: Forbes/Zen Studios

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Nem működnek a dolgok Windows 10-en? Nem nálad van a hiba

2024.02.02. - Tudom, hogy még mindig nagyon sokan használnak Windows 10-et, de a Microsoft a…

52 perc telt el azóta...

Erotikus 18+ animehorror lesz az Epic Games következő ajándéka

Gábor János 2024.02.01. - Végre ismét két ajándékot vág hozzád az Epic Games Store. A…

1 óra telt el azóta...

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

13 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

15 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

15 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

15 óra telt el azóta...