Tech/Tudomány

Az ujjlenyomat és az arcfelismerés a múlté – Hamarosan már így oldhatod fel a telefonod

2022.08.16. – Kétségtelen, hogy bár sem az ujjlenyomatos azonosítást, sem az arcfelismerést nem az Apple találta ki, mindenki hozzájuk köti. Manapság a legtöbb felhasználónak, beszéljünk iOS vagy Android tulajdonosról kapásból a FaceID és TouchID szavak jutnak eszébe. Nem véletlenül, hiszen az almás cég tökéletesre fejlesztette ezeket a korábban megoldásokat, mellyel extra biztonsági védvonalat húzhatunk a telefonunk köré.

FaceID

A FaceID leszámolt a korábban csak 2D technológiát használó megoldásokkal, a legprofibb filmes maszkmesterek sem tudták átvágni a rendszert. Nem véletlenül, hiszen több ezer ponton vizsgálja arcunkat az almás cég megoldása, ráadásul infravörös technológiát is bevet a 3D letapogatásnál így sötétben is bármiféle gond nélkül feloldhatjuk telefonunkat. Androidos vonalon leginkább a kijelző alá rejtett ujjlenyomat-leolvasók és a nem annyira megbízható 2D-s megoldások terjedtek el. Úgy tűnik azonban, hogy a jövőben egy harmadik módszer is megérkezhet a telefonokra, több előnyt is magával hozva.

Hamarosan a kézremegésünkkel oldhatjuk fel telefonjainkat!

Elsőre meglehetősen érdekesnek hangozhat a módszer, ám a Lille-i Egyetem és a Toulouse-i Informatikai Kutatóintézet munkatársai a New Atlasz szerint biztató eredményeket értek el az eddigi tesztek során. Egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, mely a felhasználót abban a pillanatban azonosítja, ahogy a kezébe veszi a telefont. Nem kell sem az ujjunkat a képernyőre vagy gombra helyezni, ahogy a helyes irányt sem kell keresgélnünk az arcazonosítás miatt.

A legjobb az egészben, hogy a HoldPass névre keresztelt rendszer nem igényel új szenzorokat vagy fejlesztéseket, bármilyen operációs rendszeren és telefonmárkán működhet. A rendszer lelkét a ballisztokardiográfia adja, mely a felhasználó szívverését, illetve a szívverés által keltett vibrációt elemzi. Az eljárás jelenleg 92.5%-os pontossággal működik, illetve 1.5 másodpercnyi idő alatt azonosítja a felhasználót. Ez első körben lassabbnak hangzik, mint az eddigi megoldások, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az azonosítás már a telefon kézbevételekor elkezdődik.

A rendszer több hátránnyal, gyengeséggel is rendelkezik, melyeket még ki kell küszöbölniük a kutatóknak a végleges megjelenésig. Az algoritmus csak nyugodt állapotban képes azonosítani a felhasználót, hiszen a fizikai aktivitás vagy épp stressz miatti megnövekedett pulzusszámot már nem tudja lekövetni. A másik jelentős problémát a külsős rázkódások jelentik, így buszon és vonaton sem lehetne alkalmazni. Remélhetőleg a közeljövőben sikerül ezeket orvosolni valamilyen úton-módon.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Arpi

Korábbi cikkek

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

1 óra telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

1 óra telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

2 óra telt el azóta...

Bejelentkezhetett a Dungeons and Dragons jogokért a kínai Tencent?

2024.02.01. - A Dungeons and Dragons egy népszerű, fantasy világban játszódó, nyílt végű asztali szerepjáték.…

2 óra telt el azóta...

7 realisztikus vadászszimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

3 óra telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

3 óra telt el azóta...