Tech/Tudomány

Eredetinek tűnő, de kamu Samsung 980 Pro SSD-k terjednek – Így ismerd fel!

Bár igaz, hogy már a Samsung 990 Pro felváltotta, de a Samsung 980 Pro korábban az egyik legjobb SSD volt. Lehet, hogy már közel három éves, de még mindig népszerű PCIe 4.0-s SSD, ami nyilván olcsóbb, mint az új változat. Éppen ezért sokan az ár alapján döntenek, amikor SSD vásárlásról van szó. Így talán az sem meglepő, hogy rengeteg hamis változat terjed a piacon – írja a TomsHardware.

A másolat majdnem teljesen olyan, mint az eredeti Samsung 980 Pro.

A Baidu Tieba fórumon nemrég tette közzé valaki, hogy találkozott egy hamis Samsung 980 Pro elnevezésű SSD-vel. Minden olyan volt rajta, mint az eredetin: Samsung 980 Pro 2TB matrica és a firmware, amelyről később kiderült, hogy hamisítvány. A Samsung Magician szoftver tehát később megerősítette, hogy hamis SSD-ről van szó. Hamis meghajtó esetén a szoftver nem engedi a beállításokat.

A hivatalosnak tűnő matricát eltávolítva azonban kiderül, hogy a dél-koreai Samsung V-NAND flash chipjei és vezérlője helyett 3D NAND áramköröket és egy rosszabb minőségű Maxio vezérlőt kapott, ami miatt teljesítmény nem éppen az eredetit tükrözi.

A hamis meghajtó nyilvánvalóan nem fog hasonlóan teljesíteni, mint egy valódi Samsung 980 Pro. A benchmarkok szerint az SSD a CrystalDiskMarkban 4,8 GBps és 4,5 GBps körüli olvasási és írási sebességet produkált. Ezzel szemben a Samsung 980 Pro akár 7 GBps és 5 Gbps olvasási és írási sebességet kínál. A hamis meghajtó teljesítményszámai tehát messze elmaradnak. Sajnos úgy tűnik, hogy még a firmware-t is úgy módosították, hogy a Samsung Samsung Magician eredetinek ismerje fel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hamis SSD-ket, melyek leginkább kínai online boltokban jelentek meg, nagyjából 42 ezer forintnak megfelelő összegért, csakis a teljesítményük alapján lehet kiszúrni. A SSD-k nem csak hivatalos Samsung csomagolásban érkeznek, és csak az alapos teljesítményteszt mutatja meg, hogy hamis termékről van szó. Bár valószínűleg az ár is nagyon árulkodó, az eredeti SSD-k ugyanis jelenleg nagyjából 60 ezerért kaphatók.

Nektek azt tudjuk javasolni, hogy mindig nézzétek meg, honnan rendeltek Samsung SSD-t, és utólag ellenőrizzétek a teljesítményt. A használt piacon történő hardverek vásárlása mindig kockázatos, különösen ha kínai oldalakról rendelsz. Ha valami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, általában az is.

Ezt láttad már?

 

DV

Korábbi cikkek

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

Bódi Dániel 2023.07.03. - "A támadásokat a B-gomb lenyomásával kerülheted el. Ne felejtsd, a HP-potion…

48 perc telt el azóta...

MINDEN, amit tudnod kell az újabb GDDR7-es VRAM-ról

RP 2023.07.05. - A videókártyáknál manapság GDDR6 és GDDR6X memóriákkal találkozhatunk, ha végigolvassuk a gyártói…

2 óra telt el azóta...

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

11 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

15 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

16 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

16 óra telt el azóta...