Tech/Tudomány

Amikor túl nehéz a videókártya – Mi az a GPU sag és miért lehet nagyon káros?

A „GPU/VGA sag” kifejezés elég gyakran szembe jöhet velünk, ha nemzetközi oldalakon is böngészünk. A sag-et legjobban megereszkedésnek lehetne fordítani ebben a környezetben, mely igazából remekül le is írja a jelenséget. Manapság nem ritkák a 30 centiméteres, sokszor kilóba mérhető videókártyák, melyek bizony megizzaszthatják a PCIe slotokat az alaplapunkon. Hiába a gépházas rögzítés, hiába a fémmel megerősített slot, sajnos hosszútávon még így is okozhat problémát a videókártyák elképesztő mérete és súlya. Nem biztos, hogy ezek az első hetekben, hónapokban jelentkeznek is, ám egyre több tapasztalat azt mutatja, hogy bizony érdemes komolyan vennünk a jelenséget.

Mi az a GPU sag?

A GPU sag akkor következik be, amikor a nehéz videókártyát már nem tudja saját és a gépház erejéből magabiztosan megtartani a PCIe slot. A súlynövekedést leginkább nem is a kártyák konkrét számítási egységeihez vagy az áramkörökhöz köthetjük, hanem az elképesztő méretű hűtésekhez. Mivel a nyomtatott áramköri lap (PCB) nem képes megtartani merevségét, a kártya közvetlen alátámasztás nélkül a felső saroknál lefelé lóg vagy megereszkedik. Ez sok esetben akár látványos is lehet, szabad szemmel is kiszúrhatjuk, ha ezzel a jelenséggel állunk szemben.

Miért probléma?

 

Ez rövid távon nem feltétlenül jelent problémát, amíg a kártya teljesen a foglalatban van, addig felhasználói oldalról nem is veszünk igazán észre változásokat, legyen akármennyire is ferde a kártya. Azonban nem véletlen, hogy sok gyártó a különösen nagy, nehéz és drága grafikus kártyákhoz már gyári tartókonzolokat mellékel: A GPU ilyen szintű megereszkedése károsíthat olyan alkatrészeket, melyre először nem is gondolnánk. Erre kiváló példa a KrisFix-Germany nevet viselő YouTube csatorna fenti videója. Több, RTX 20-as videókártyánál is különös hibára lett figyelmes a szakértő. Legtöbb esetben a videókártyákon található memóriachipek csatlakozási pontjai sérültek az idő során. A sokat tapasztalt mester és rajta kívül még több ezren ezt a fentebb említett GPU sag számlájára írják. Könnyen lehet, hogy egy éven belül már az RTX 30 modellek fognak így kihullani, ahogy egyre több időt töltenek el azok a kártyák ilyen állapotokban.

A megoldás(ok)

Szerencsére elég egyszerű megoldásokat találhatunk a témában. Józan paraszti ésszel is hamar rájöhetünk, hogy mindössze megfelelő alátámasztást kell biztosítanunk a kártya számára. A GPU alátámasztását többféleképpen is javíthatjuk. Bizonyos, modern házak robusztusabb PCIExpress konzolokkal rendelkeznek és sok csúcskategóriás alaplapon további megerősítés található a PCIe foglalatok körül, ez azonban nem mindig elégséges. Léteznek kifejezetten erre a célra tervezett GPU-tartó konzolok, mint például a lenti, díszes Cooler Master megoldás; sok csúcskategóriás GPU-hoz már a dobozban is jár egy ilyen.

Nem kell azonban márkás, sok esetben indokolatlanul drága GPU-tartó konzolt használnod. Bármi, ami elég stabil ahhoz, hogy elbírja a VGA súlyát, és lehetőleg nem fém, teljesen megfelel. Lego elemek vagy akár egy WC-papírguriga is megteszi. Természetesen 3D nyomtatóval is végtelen lehetőségünk van.  Egy másik lehetőség a GPU rögzítésének megváltoztatása. A grafikus kártya vertikális rögzítése sem ördögtől való, ám abban az esetben akár a megfelelő ház kiválasztása, akár a riser kábelekkel járó hibajelenségek is beleszólhatnak a történetbe. Egy azonban biztos: ezek a tartókonzolok itthon is filléres tételek, nem érdemes spórolnunk, ha hosszútávon is gondtalanul szeretnénk használni a videókártyánkat. 

Arpi

Korábbi cikkek

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

6 perc telt el azóta...

Megérkeztek az RTX 4080 Super tesztek – Ezt tudja az „olcsóbb” kártya

2024.02.01. - Az Nvidia 2022 szeptemberének végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX…

36 perc telt el azóta...

Ne dőlj be neki! – Álommunkát ajánlanak egy új, csaló SMS-sel

2024.02.01. - Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe…

1 óra telt el azóta...

Az úgy erős! – Bugos volt a Warzone, mégis őt bannolták a meccsből

2024.02.01. - Egyszerűen nem lehet vitatni, hogy amióta csak megjelent a Call of Duty Warzone,…

1 óra telt el azóta...

SIESS! – Gyönyörű és iszonyú félelmetes horrorjátékra csaphatsz le ingyen

Bódi Dániel 2024.02.01. - Néhány napja kezdetét vette a GoG évi első nagy játékakciója, ahol…

2 óra telt el azóta...

Zene füleinknek! – Külön Gitárkontroller érkezik a Fortnite Festivalhoz

2024.02.01. - A zenei játékok és a hozzájuk készült hangszeralakú vezérlők nagyon népszerűek voltak a…

2 óra telt el azóta...