Játék

Ez tényleg az újrakiadások éve! – Kirby’s Return to Dream Land Deluxe teszt

A Kirby’s Return to Dream Land Deluxe furcsán ismerősnek tűnhet, még akkor is, ha még soha nem játszottad az eredeti Wii-kiadást, ami 2011-ben került fel a boltok polcaira. Így van, a cím azért is csenghet ismerősen, mert egy remakeről van szó, ám ez ne vegye el senkinek se a kedvét, ha Kirby nagy kedvenc, a Return to Dream Land Deluxe kötelező vétel.

Még akkor is így gondolom, ha a tavalyi Kirby and the Forgotten Lands nem nyerte el valakinek a tetszését. Az ugyanis egy 3D platformer élmény volt, ez pedig visszanyúl a gyökerekhez és egy jópofa, hamisítatlan 2D-s Kirby kalandot ad. Lehetséges, hogy ez volt a fejlesztői gondolatmenet is, egy éven belül kiszolgálni minden platformerjáték-fanatikust. Hosszú ideig hiátus volt Kirby-játékok terén, na most mindenki kapott valamit a Nintendotól.

 

Nem számít, hogy a Game Boy Advance-ről vagy a Nintendo Switchről beszélünk, a főbb Kirby játékok mindegyike ugyanarra az alapmechanikára épül: szívj fel mindent és hasznosítsd a bekebelezett képességeket! A formulán természetesen most sem változtattak a fejlesztők, ez pedig nagyon jól áll a játéknak. Ami jó, azt nem érdemes piszkálni.

A tavalyi Kirby and the Forgotten Land bizonyítja, hogy a rózsaszín gömlényt ki lehet emelni a kétdimenziós környezetből és némi kreativitással meg lehet alkotni a tavalyi év egyik legjobb játékát. Emellett persze egy elfeledett Wii-cím remasterje kisebb visszalépésnek tűnhet, de biztosíthatok mindenkit, hogy a hamisítatlan játékmenet és kiegészítőtartalmak abszolút relevánssá teszik a Return to Dream Land Deluxe-ot.

A játék úgy kezdődik, hogy rózsaszín főhősünk egy szép napot tölt éppen PopStaron, amíg egy csillaghajó le nem zuhan a közelben. A hajó vezetője, Magolor megbízza Kirbyt, hogy keresse meg hajója öt darabját, s ezzel segítsen neki hazajutni. Végül Kirbyt arra is ráveszi, hogy legyőzze Landiát, egy sárkányt, akinek koronája varázserővel rendelkezik. Miután ezt sikerült meglépnie hősünknek, Magolor felbukkan és elcseni a koronát, hogy ezzel az univerzum egyik leghatalmasabb teremtményévé váljon.

A fő szálban összesen hét szint található, mindegyik minőségi platforming élményt és rejtvényeket kínál. Minden szinten meg kell küzdeni bizonyos ellenségekkel, hogy megszerezzük a 24 elérhető képesség egyikét, amelyek segíthetnek bizonyos rejtvények teljesítésében. Például, ha bekebelezünk egy kalapácsos ellenséget, akkor később összetörhetünk olyan pályaelemeket, amiket másképpen meg sem tudnánk mozdítani, ezzel eljutva rejtett helyekre.

Vannak olyan “szupererők” is, amiket csak ritka esetekben, például nehezebb pályák végén szerezhetünk meg. Ilyen példának okáért egy olyan kard, ami még a képernyőből is kilóg, az ellenfeleket pedig egytől-egyig kivágja a pályáról. Ezek pontosan úgy működnek, mint a Super Mario játékok esetében a csillagok, “mindent lebíró erőt és akaratot” kölcsönöznek, egészen addig, amíg le nem jár az idejük. Persze itt is feltehetjük magunknak a kérdést:  “mégis mire lehet ezeket a képességeket legjobban felhasználni?” A Kirby játékok pedig mindig is ebben voltak a legjobbak, jó érzés volt feleleveníteni mindezt.

Hab a tortán, hogy ha egy kis segítségre van szükségünk, akár négy játékossal is játszhatjuk a játékot. Dedede király kalapáccsal harcol, Meta Knight a kardját használja, míg Waddle Dee pedig halálos lándzsát forgat. Ráadásul csak egyetlen Joy-con kell egy szövetséges irányításához, így két szettel már meg is van a teljes csapat. Bár én csak egyedül játszottam a játékkal, nagyon szórakoztatónak és frissítőnek tűnik, hogy később a kalandot több játékossal is kipróbáljam.

A fő történet csak a kezdet. Számos más mód és minijáték is megtalálható a Return to Dream Land Deluxeban. A Merry Magoland például néhány minijátékot rejt korábbi Kirby-játékokból. A legtöbbet több emberrel is tolhatjuk, így átélhetjük a Mario Party hektikus játékmenetét egy teljesen más szereplőgárdával is.

Rengeteg gyűjthető tárgy is elterelheti a figyelmünk a kampánytól. Minden szinten megtalálhatók fogaskerekek, amelyek minijátékokat és képességrejtvényeket nyithatnak meg Magolor hajóján. A bossok legyőzése és más bizonyos kihívások teljesítése szintén segít ezek halmozásában.

A New Game+ játékban csak úgy ömlenek a bossok a nyakunkba, vagy belevethetjük magunkat a Magolor Epilogue-ba, ami kizárólag ebben az újrakiadásban található meg. Itt, ahogy azt a címe is sugallja, Magolort irányíthatjuk.

Ugyan a Magolor Epilogue egy jóval rövidebb mellékkampánya a játéknak, bizonyos pontjain nehezebbnek éreztem mint a fő szálat. Érdekes végignézni, ahogy egy gyengécske karakter a szemünk láttára válik kőkemény egységgé, akivel bizony Kirbyéknek később számolniuk kell. Kiemelkedő platformer-élmény volt ez a kis bónusz.

Összességében a Kirby’s Return to Dream Land Deluxe egy hihetetlenül feszes platformer remek újragondolása. Lehet, hogy nem üt most akkorát, mint a Kirby and the Forgotten Land, de nem is kell neki. Ha stabil Kirby-játékot szeretnél a Switchre, akkor ez a régi-új Kirby biztosan megér egy próbát!

A játékot egyébként megtaláljátok a Leet Shopban is!

Cloud

Korábbi cikkek

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

1 óra telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

1 óra telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

2 óra telt el azóta...

Bejelentkezhetett a Dungeons and Dragons jogokért a kínai Tencent?

2024.02.01. - A Dungeons and Dragons egy népszerű, fantasy világban játszódó, nyílt végű asztali szerepjáték.…

2 óra telt el azóta...

7 realisztikus vadászszimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

3 óra telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

3 óra telt el azóta...