Tech/Tudomány

Komoly a probléma – Így kerülheted el vagy javíthatod ki az AMD driver rombolását

Február közepén felmerült, hogy valami nem stimmel az AMD illesztőprogramokkal. Az amúgy kellemes FPS boostot elhozó verzió több felhasználó gépét pillanatok alatt megfektette, sokszor csak az újratelepítés maradt. Múlt héten újabb verzióval jelentkezett az óriáscég, mely papíron orvosolta ezt a megoldást, ám a hétvégén ismét szomorú hírek érkeztek. A szokásos, kékhalált jelző képernyőbe futottak bele többen. Még mindig csak a felhasználók egy kis részéről beszélhetünk, ám kifejezetten aggasztónak tűnt a dolog. A PCWorld egyik munkatársánál is jelentkeztek az anomáliák, így kicsit nagyobb sajtóvisszhangot kaptak az események. Ezek után az AMD sem engedhette meg, hogy ne kommunikálja le valamilyen formában a hírt.

Mi a hiba és mióta tart?

 

Nagyon sok közös volt a felhasználók panaszaiban. A legfontosabb ezek közül, hogy szinte mindenki a fenti képhez hasonló hibaképernyőbe szaladt bele. Sok esetben még a „Inaccessible Boot Device” hibaleírás is stimmelt. Ebből már lehetett sejteni, hogy nem kitaláció a játékosok visszajelzése, komolyan kell venni a bugreportokat. Az szintén biztos volt, hogy az Adrenalin szoftver 23.2.1-es verziójánál kezdődött a probléma, az AMD munkatársai aktívan vizsgálták a problémát. 

Ahogy az később kiderült, a 23.2.2-es verzió sem hozta el a megváltást, így a mai napig bárki beleszaladhat a fenti hibaüzenetbe. A felhasználók jelentései alapján azonban az AMD mérnökei azonosították a problémát és felvázoltak egy lehetséges átmeneti megoldást is, mellyel a javított driverek megérkezéséig nyugodtan frissíthetjük az AMD illesztőprogramokat.

Ha előjött a probléma

Az AMD mérnökei az érintett gépek tulajdonosainak azt javasolják, hogy a gépindítás folyamatának nyomják meg a bekapcsoló gombot. Ez papíron a Windowst Recovery módba taszítja, ám az időzítés sem mindegy. A PCWorld munkatársának sem sikerült elsőre a művelet, ám hosszas próbálkozás után egyszer a fenti képernyővel találkozott. Itt a System Restore / Rendszervisszaállítás menüpontot kellett kiválasztania, majd a gép szépen tette a dolgát és ismét volt egy működő rendszer a kezei között.

Így kerülheted el

Jelenleg két módon kerülhetjük el a problémát. Egyrészt nem frissítünk 23.2.1-es vagy újabb illesztőprogramra, ám így elesünk a százalékokban is mérhető FPS boosttól. Szerencsére ennél van egy fokkal kevésbé radikálisabb megoldás is. Az AMD azt javasolja, hogy ha frissítésre, telepítésre adnánk a fejünket, akkor a fentebb is látható a Factory Reset előtti checkboxot NEM SZABAD BEPIPÁLNI. Úgy tűnik, hogy ez a folyamat vezethető vissza a Windows telepítésünk megrongálásához. Az AMD ennél többet nem árult el, ám a következő driver verzió minden bizonnyal már nem tartalmazza a hibát.

A fenti lépésekben tehát megtudhattuk az okot, a lehetséges megoldást és az elkerülés lehetőségét is, így nyugodt szívvel válogathatunk a számunkra megfelelő módszerek között. Néhány külsős program, mint például. az alaplap és VGA gyártók programjai hajlamosak automatikusan is frissíteni ezeket a drivereket, így mindenképp érdemes átnézni ezeket is. Így elkerülhetjük azt is, hogy a tudtunk nélkül, a háttérben frissüljön le a Radeon illesztőprogram, amíg az AMD nem jelentkezik a hotfix kiadásával.

 

Arpi

Korábbi cikkek

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

29 perc telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

33 perc telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

1 óra telt el azóta...

Bejelentkezhetett a Dungeons and Dragons jogokért a kínai Tencent?

2024.02.01. - A Dungeons and Dragons egy népszerű, fantasy világban játszódó, nyílt végű asztali szerepjáték.…

2 óra telt el azóta...

7 realisztikus vadászszimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

2 óra telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

3 óra telt el azóta...