Film/TV

Végre megtudhatod, miért kerül ennyibe a Netflix – Elég királyi a választék

Új oldalról megközelítve értelmezte a Pénzcentrum, hogy miért kerülhet ennyibe a Netflix havidíja, ami a legnagyobb csomag esetén már toronymagasan drágább a vetélytársak ajánlatainál. A hazai szolgáltatás a tartalmak mennyiségét nézve biztosan a globális élvonalba tartozik, és ahhoz képest nem is kell sokat fizetni érte. A magyar díjszabás a világátlaghoz viszonyítva kifejezetten kedvező, sőt, vannak olyan szomszédos és közeli országok, ahol kevesebb tartalomért jóval többet szurkolnak le a Netflix-előfizetők.

Forrás: Mashable.com

A jelenlegi alapcsomag 2490, a standard 3490, míg a prémium 4490 forintot kóstál – annak függvényében, hogy mekkora felbontásra (720p, 1080p, 4K) és egyszerre hány készüléken (1, 2, 4) tartasz rá igényt. Ezek az árak jelentősen magasabbak a közeli országokban: praktikusan a Visegrádi Négyeket (V4) figyelembe véve hamar kiszúrhatjuk, hogy a legnagyobb csomagért a lengyelek, a szlovákok és a csehek is kb. 37 százalékkal többet, 7.140 forintot szurkolnak le.

Ehhez képest nem kapnak sokat

Annak ellenére, hogy a lakosság anyagi helyzetét tekintve hasonló (de azért valamivel jobban kereső) visegrádi társaink ennyivel többet fizetnek a Netflixért, jóval kevésbé vannak elkényeztetve tartalommal, mint mi. Az összes tartalmat nézve a V4-ekből jelenleg csak a világelső csehek kapnak több kontentet (8791-et) a magyaroknál (7037), miközben a szlovákoknak 6890, a lengyeleknek pedig 6689 darab tartalommal kell beérniük. Ennyi filmmel és sorozatcímmel

kicsit lehúzva érezhetik magukat,

még akkor is, ha sorozatból Csehország mellett Szlovákia is többet kap, mint mi. A lengyelek ebben maradtak le csak igazán: kb. félszáz sorozattal kapnak kevesebbet a pénzükért, mint a többi V4-es ország.

Forrás: pénzcentrum.hu

A sorozatok számát tekintve kb. a Netflix-világ középmezőnyében helyezkedünk el, de filmből a világ legnagyobb részénél jóval többet kapunk. A ranglista 7. helyén állva olyan államok előznek bennünket a cseheken kívül, mint Németország, Izland, vagy éppen Spanyolország. A legérdekesebb ugyanakkor az alábbi ranglistán az, hogy az USA mennyire mélyen jelenik meg rajta: közel 21 százalékkal kevesebb filmet nézhet a Netflixen egy amerikai előfizető, mint egy magyar!

Forrás: pénzcentrum.hu

Tegyük hozzá: valamelyest torzítja a képet az Egyesült Államok és Magyarország netflixes viszonyában az, hogy ott, illetve más fejlettebb nemzetek, például Dél-Korea, Nagy-Britannia, Ausztrália vagy Kanada területén jóval több streaming szolgáltató érhető el, mint nálunk. A náluk dúló piaci versenyben nyilván merőben eltérő a tartalmak összetétele és mennyisége, hiszen minden szolgáltató keresi a helyét a közönség körében. Az mindenesetre nagyon dicséretes, hogy mekkora tempóban növekszik a magyar Netflixre feltöltött tartalmak száma:

amíg 2021-ben „még csak” 945 sorozat és 2250 film volt elérhető, 2023 januárjában már 2348 és 4689 darab van belőlük a szolgáltató hazai felületén.

De melyek a legnépszerűbbek?

 

Gábor János

Korábbi cikkek

Bejelentkezhetett a Dungeons and Dragons jogokért a kínai Tencent?

2024.02.01. - A Dungeons and Dragons egy népszerű, fantasy világban játszódó, nyílt végű asztali szerepjáték.…

30 perc telt el azóta...

7 realisztikus vadászszimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

59 perc telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

1 óra telt el azóta...

Megérkeztek az RTX 4080 Super tesztek – Ezt tudja az „olcsóbb” kártya

2024.02.01. - Az Nvidia 2022 szeptemberének végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX…

2 óra telt el azóta...

Ne dőlj be neki! – Álommunkát ajánlanak egy új, csaló SMS-sel

2024.02.01. - Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe…

2 óra telt el azóta...

Az úgy erős! – Bugos volt a Warzone, mégis őt bannolták a meccsből

2024.02.01. - Egyszerűen nem lehet vitatni, hogy amióta csak megjelent a Call of Duty Warzone,…

3 óra telt el azóta...