Tech/Tudomány

Aggódhat az Nvidia? – Megérkeztek az első AMD RX 7900 XTX tesztek

Az Nvidia szeptember végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX számozást és az Ada Lovelace kódnevet viseli. Első körben az RTX 4090-ről és két RTX 4080 modellről rántották le a leplet. Az előbbi már október közepén meg is érkezett a boltok polcaira, az utóbbival kapcsolatban azonban több aggály is felmerült.

Már a bemutatót követő órákban jelezte a közösség az Nvidia felé, hogy két, nyers erőben is eltérő RTX 4080 modellt meglehetősen félrevezető kiadni. Nevükben csak a VRAM mennyisége lenne a megkülönböztető jelzés, miközben az olcsóbb változaton több minden is megnyirbálásra került. Úgy tűnik, hogy az óriáscég jogosnak érezte a visszajelzéseket, ezért a kisebb RTX 4080 csak jövő év elején fog megérkezni, 4070 Ti néven. Az RTX 4080 november közepén debütált a polcokon. Az AMD-nél pattogott a labda, az 4080 ellenfélnek szánt RX 7900 XTX kártyák első tesztjei hétfői délután jelentek meg a legnagyobb, nemzetközi oldalakon. 

Nézzük is, hogy milyen erősre sikerült az RX 7900 XTX!

Az alap adatok

Az RX 7900 XTX hivatalosan 999 dolláros árcédulával érkezik a boltok polcaira, de Európában ez jóval magasabb összeg is lehet majd. A kártya 6144 maggal és 24GB-nyi, GDDR6 memóriával van felvértezve, a számítási egység pedig a Navi 31 nevet kapta az AMD-től. A gyártó hivatalosan 355 wattos maximális fogyasztási értéket írt elő, melyet a külsős példányok akár túl is léphetnek. HDMI 2.1 csatlakozó alap, DP portból is szintén 2.1-es változatot találunk, ellentétben az Nvidia-nál használt 1.4-es verzióval.

A teljesítmény

1080p

Ahogy az RTX 4090 és RTX 4080 kártyáknál már leírtuk, sokan azon a véleményen vannak, hogy ezeket a kártyákat nem érdemes ilyen „alacsony” felbontásra vásárolni. Némi igazságtartalma lehet ennek a mondatnak, ám a 144-240 Hz-es monitorok tulajdonosai bizony bátran megvásárolhatják, ha kompromisszummentesen szeretnének játszani a natív frissítésen. A rengeteg AAA címből álló mérésen kiválóan vizsgázott a kártya, 252-es átlag FPS-t sikerült kisajtolni az újdonságból, így a 240-es álomhatárt is sikerült megugrani.

1440p

1440p-ben már egy fokkal jobban izzadt a kártya, ám a teljesítménye továbbra is teljesen irigylésre méltó. Néhány címben a 300 FPS-es határt is sikerült megugrani. Átlagban 206 FPS-t produkált a kártya az Elder Ring, Cyberpunk 2077, RDR 2 és további AAA játékok alatt. 

4K

Míg korábban csak álom volt a 4K gaming, addig az új generáción már ez a felbontás sem foghat ki. Úgy tűnik, hogy az AMD csúcskártyája itt is kiválóan érzi magát, még a Cyberpunk 2077 alatt sem sikerült 60 FPS alá beesnie. A többi címben jelesre vizsgázott az újdonság, az átlag FPS pedig 129 képkocka környékén alakult. 

Verdikt

Az AMD világosan kijelentette hetekkel ezelőtt, hogy az RTX 4080 ellen indulnak harcba. Úgy tűnik, hogy célt értek, hiszen a legtöbb címben az AMD újdonsága győzedelmeskedett. Mindenképp fontos kiemelni azonban, hogy a Ray Tracing teljesítményben még mindig az Nvidia mögött vannak a többiek. Jogosan merülhet fel a kérdés: a Ray Tracing megéri a 200 dolláros felárat? Ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, ám az biztos, hogy RT nélkül az AMD jobb teljesítményt ad, kevesebb pénzért. Nehéz lesz ezt lenyelnie az Nvidia-nak, biztos nem maradunk válasz nélkül.

A TechPowerUP munkatársai szinte mindennel meg voltak elégedve. Néhány negatívumot azért sikerült találniuk:

  • A már fentebb említett Ray Tracing lemaradást
  • Többmonitoros rendszerek esetében elképesztően sokat fogyaszt a kártya a többiekhez képest, ám ez nagy eséllyel driveres probléma
  • A tuning nehezebb lehet, mint Nvidia kártyák esetén

Képek és adatok forrása: TechPowerUP

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

 

Arpi

Korábbi cikkek

7 realisztikus vadász szimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

6 perc telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

36 perc telt el azóta...

Megérkeztek az RTX 4080 Super tesztek – Ezt tudja az „olcsóbb” kártya

2024.02.01. - Az Nvidia 2022 szeptemberének végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX…

1 óra telt el azóta...

Ne dőlj be neki! – Álommunkát ajánlanak egy új, csaló SMS-sel

2024.02.01. - Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe…

2 óra telt el azóta...

Az úgy erős! – Bugos volt a Warzone, mégis őt bannolták a meccsből

2024.02.01. - Egyszerűen nem lehet vitatni, hogy amióta csak megjelent a Call of Duty Warzone,…

2 óra telt el azóta...

Ingyen adnak egy gyönyörű és iszonyú félelmetes horrorjátékot

Bódi Dániel 2024.02.01. - Néhány napja kezdetét vette a GoG évi első nagy játékakciója, ahol…

2 óra telt el azóta...