Életmód

Twitch: bye-bye, szerencsejáték! Ezért tiltják le a gambling közvetítéseket

A Twitch-nek hosszú-hosszú ideig a világon semmi baja nem volt a gambling műfajú közvetítésekkel és a hozzájuk kapcsolódó tartalmak megosztásával. Az üzlet, az üzlet – gondolhatták sokáig, hiszen ezek a streamek is magas nézettséget, közvetve pedig hasznot hoznak. Nehéz elhinni, hogy a tiltással a lelkiismeretük szólalt meg, mert csak azután kezdtek „durcizni”, hogy három erős streamer bojkottot helyezett kilátásba.

#twitchstopgambling

A hashtag-et Imane “Pokimane” Anys, Matthew “Mizkif” Rinaudo és Devin Nash karolta fel a legnagyobb elánnal – szúrta ki a Kotaku. Azzal fenyegették a Twitch-et, hogy ha nem tiltja meg a fiatalokra nézve káros szerencsejáték-tartalmak streamelését, akkor az éves csúcsidőszaknak számító karácsony hetében mellőzik a platformot.

Mivel csak előbbinek 9,2 milliós követőtábora van, és vele együtt más népszerű játékosok is beleálltak az ügybe, a Twitch elkezdte komolyan venni a kezdeményezést, főleg azután, hogy egy másik streamer,

Sliker könnyek között vallotta be egy videóban, hogy több mint 80 millió forintnyi dollárt csalt ki más CS:GO-játékosoktól, a szerencsejáték-függősége finanszírozására.

A kép illusztráció! Forrás: Kotaku

Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban: a Twitch kedden közleményben tudatta, hogy letiltja olyan amerikai engedéllyel, vagy megfelelő ügyfélvédelemmel nem rendelkező gambling oldalak linkjeit és referencia kódjait, amelyek például nyerőgép-szimulátorokat, rulettet és kockapókert kínálnak.

 

A közlemény alapján a Twitch jó ideje figyelemmel kíséri a közössége soraiban kibontakozó vitákat a gambling-ről, és a fokozódó indulatok miatt nemrég a felhasználási feltételeket is módosította. Most ehhez képest új álláspontra helyezkedve, illetve

burkoltan Sliker esetére is hivatkozva 2022. október 18-tól elérhetetlenné teszi például a Stake.com, a Rollbit.com, a Duelbits.com és a Roobet.com tartalmait.

A zűrös CS:GO-esetet követő felháborodások, illetve a tiltakozó streamerek – úgy tűnik – elérték céljukat, és a kiskorú nézőknek akár szenvedélybetegséget okozó tartalmak valóban eltűnhetnek az oldalról. A Twitch jelezte: ha a fentebb írt portálokon túl további hasonlókra bukkan, ugyanígy fog eljárni, de közben engedi olyan site-ok közvetítéseit, amelyek sportfogadásra, fantázia sportokra, vagy éppen pókerre koncentrálnak, szóval nem teljes az öröm.

A felhasználási feltételek egyébként kifejezetten a gambling miatt újra módosulni fognak, szóval azok a gambling-hez közeli tartalomkészítők, akik képesek alkalmazkodni az új szabályokhoz, folytathatják a bizniszt.

Pokimane, a tiltakozó streamerek egyike. Forrás: SVG

Nem kicsit tessék-lássék ez, így, ebben a formában?

Az egész még túl friss, így nem tudni, hogy ennyivel megelégednek-e például a bojkottal fenyegető streamerek. Devin Nash aligha lesz az. A tiltakozásról írt tweetjében néhány napja leszögezte:

„A szerencsejáték borzalmas fényt vet a platformra. Meg kell tőle szabadulni, mert káros a fiatal Twitch-felhasználóknak, hátráltatja a tisztességes hirdetőket, és általában rontja a weboldal minőségét. Ez így a platform és nem az emberek hibája”.

Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy a Twitch tervezett lépésein túl a streamereknek is kötelességük felelősséget vállalni a csatornájukon megjelenő tartalomért. Ezzel nem tudunk nem egyetérteni, mert – és ezt Nash is megemlíti – a gambling témában lehet kultúráltan, egyben legitim módon is streamelni, például úgy, ahogy a 2,1 millió követővel rendelkező Trainwreckstv teszi.

Forrás: Sportskeeda

Az egyértelműen szerencsejátékos fő profillal rendelkező csatorna a technológia adta lehetőséggel élve előre jelzi, hogy az élő közvetítése – a gambling miatt – felnőtt tartalom, és a feltöltött videók is megfelelő figyelmeztetéssel indulnak. Bár ez önmagában sajnos nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy kiskorú is elindítsa, legalább az elérhető minimumot teljesíti. Trainwreck egyébként nem csak ezért érdekes, hanem a társadalmi felelősségvállalás miatt is:

a streamer – bár valóban szerencsejátékkal foglalkozik – dollár százezreket csatornáz be saját adományként, vagy szervezett gyűjtések révén mentálhigiéniával foglalkozó alapítványoknak, akik függőket támogatnak

– állítja Nash, a GinX TV szerint.

Ha nem lennél elégedett az eredményekkel, osztjuk a véleményed, mert az emberben valóban kettős érzések kavarognak. Egyrészt persze jó, hogy konkrét lépések történnek a gyerekek védelmére a Twitch-en, viszont nehéz elengedni a gondolatot, hogy mindez megáll a policy-szögelgetés és a felelősség-hárítgatás szintjén.

Forrás: GinX TV

A széleskörű internetfelhasználás több évtizedes történetében és minden hatékony személyazonosítási technológia ellenére valahogy még mindig nem sikerült hatékony megoldást találni rá, hogy a korhatár-besorolás TÉNYLEG azt jelentse:

x év alatt a felhasználók NE FÉRHESSENEK HOZZÁ a számukra tiltott tartalmakhoz.

Könyörgöm: ma már bankszámlákat, befektetői fiókokat, nemesfém és kripto account-okat nyithatsz a neten, ahol először okmányokkal, majd arccal kell igazolnod a nagykorúságodat! Ha a tartalomszolgáltatók tényleg lelkiismeretesen távol akarnák tartani a (nézőszámot ennek hiányában drabálisan növelő) fiataloktól a 18+-os kontenteket, akkor ehhez hasonló gyakorlatokat már rég átemeltek volna a saját felületeikre…

Ami pedig a Twitch-et illeti – van elég intő példa játékfüggő streamerek nélkül is, hogy mivé válhat egy platform, ha elenegedi a gyeplőt:

 

Gábor János

Korábbi cikkek

Sok-sok kínai játékkal és akcióval vár a Steam Holdújév vására

2024.02.07. - Simán lehet, hogy olyan Steam fiókod pang az ürességtől, miközben simán belevethetnéd magad…

24 perc telt el azóta...

Egértől a monitorig – PC-s cuccok, amiket most potom pénzért húzhatsz be

Manapság nem könnyű kiigazodni az online áruházak felhozatalán. Hazánkban is rengeteg szereplő képviselteti magát, a…

54 perc telt el azóta...

Visszavontak egy gyűjtői WoW tárgyat, a Blizzard kompenzációt kínál

2024.02.07. - Biztosan sokatokkal megesett már, hogy annyira vártatok valamit, hogy hajlandóak voltatok előre fizetni…

1 óra telt el azóta...

Hihetetlen hatótávot és TTK-t ad ez a beállítás egy Warzone shotgunnak

2024.02.07. - A Call of Duty Warzone világa sajnos nem mentes a hibáktól, és sajnos…

1 óra telt el azóta...

Az egész Baldur’s Gate 3-at macskaként játszották végig – Ez derült ki

2024.02.07. - Emlékszem 2022-ben milyen nagy siker volt a Stray című játék, amiben egész végig…

2 óra telt el azóta...

Már ingyen kipróbálható a legújabb Final Fantasy játék, a Rebirth

2024.02.07. - Teljesen megértem azokat, akik az utóbbi évek csalódásai miatt már nem vesznek meg…

3 óra telt el azóta...