Az oldal nyaka körül túl sokáig szorult a hurok ahhoz, hogy elhiggyük: csak a fiatalok iránt érzett felebaráti szeretetből üzen hadat a szerencsejátékoknak.

A Twitch-nek hosszú-hosszú ideig a világon semmi baja nem volt a gambling műfajú közvetítésekkel és a hozzájuk kapcsolódó tartalmak megosztásával. Az üzlet, az üzlet – gondolhatták sokáig, hiszen ezek a streamek is magas nézettséget, közvetve pedig hasznot hoznak. Nehéz elhinni, hogy a tiltással a lelkiismeretük szólalt meg, mert csak azután kezdtek „durcizni”, hogy három erős streamer bojkottot helyezett kilátásba.

#twitchstopgambling

A hashtag-et Imane “Pokimane” Anys, Matthew “Mizkif” Rinaudo és Devin Nash karolta fel a legnagyobb elánnal – szúrta ki a Kotaku. Azzal fenyegették a Twitch-et, hogy ha nem tiltja meg a fiatalokra nézve káros szerencsejáték-tartalmak streamelését, akkor az éves csúcsidőszaknak számító karácsony hetében mellőzik a platformot.

Mivel csak előbbinek 9,2 milliós követőtábora van, és vele együtt más népszerű játékosok is beleálltak az ügybe, a Twitch elkezdte komolyan venni a kezdeményezést, főleg azután, hogy egy másik streamer,

Sliker könnyek között vallotta be egy videóban, hogy több mint 80 millió forintnyi dollárt csalt ki más CS:GO-játékosoktól, a szerencsejáték-függősége finanszírozására.

A kép illusztráció! Forrás: Kotaku

Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban: a Twitch kedden közleményben tudatta, hogy letiltja olyan amerikai engedéllyel, vagy megfelelő ügyfélvédelemmel nem rendelkező gambling oldalak linkjeit és referencia kódjait, amelyek például nyerőgép-szimulátorokat, rulettet és kockapókert kínálnak.

 

A közlemény alapján a Twitch jó ideje figyelemmel kíséri a közössége soraiban kibontakozó vitákat a gambling-ről, és a fokozódó indulatok miatt nemrég a felhasználási feltételeket is módosította. Most ehhez képest új álláspontra helyezkedve, illetve

burkoltan Sliker esetére is hivatkozva 2022. október 18-tól elérhetetlenné teszi például a Stake.com, a Rollbit.com, a Duelbits.com és a Roobet.com tartalmait.

A zűrös CS:GO-esetet követő felháborodások, illetve a tiltakozó streamerek – úgy tűnik – elérték céljukat, és a kiskorú nézőknek akár szenvedélybetegséget okozó tartalmak valóban eltűnhetnek az oldalról. A Twitch jelezte: ha a fentebb írt portálokon túl további hasonlókra bukkan, ugyanígy fog eljárni, de közben engedi olyan site-ok közvetítéseit, amelyek sportfogadásra, fantázia sportokra, vagy éppen pókerre koncentrálnak, szóval nem teljes az öröm.

A felhasználási feltételek egyébként kifejezetten a gambling miatt újra módosulni fognak, szóval azok a gambling-hez közeli tartalomkészítők, akik képesek alkalmazkodni az új szabályokhoz, folytathatják a bizniszt.

Pokimane, a tiltakozó streamerek egyike. Forrás: SVG

Nem kicsit tessék-lássék ez, így, ebben a formában?

Az egész még túl friss, így nem tudni, hogy ennyivel megelégednek-e például a bojkottal fenyegető streamerek. Devin Nash aligha lesz az. A tiltakozásról írt tweetjében néhány napja leszögezte:

„A szerencsejáték borzalmas fényt vet a platformra. Meg kell tőle szabadulni, mert káros a fiatal Twitch-felhasználóknak, hátráltatja a tisztességes hirdetőket, és általában rontja a weboldal minőségét. Ez így a platform és nem az emberek hibája”.

Ettől függetlenül úgy gondolja, hogy a Twitch tervezett lépésein túl a streamereknek is kötelességük felelősséget vállalni a csatornájukon megjelenő tartalomért. Ezzel nem tudunk nem egyetérteni, mert – és ezt Nash is megemlíti – a gambling témában lehet kultúráltan, egyben legitim módon is streamelni, például úgy, ahogy a 2,1 millió követővel rendelkező Trainwreckstv teszi.

Forrás: Sportskeeda

Az egyértelműen szerencsejátékos fő profillal rendelkező csatorna a technológia adta lehetőséggel élve előre jelzi, hogy az élő közvetítése – a gambling miatt – felnőtt tartalom, és a feltöltött videók is megfelelő figyelmeztetéssel indulnak. Bár ez önmagában sajnos nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy kiskorú is elindítsa, legalább az elérhető minimumot teljesíti. Trainwreck egyébként nem csak ezért érdekes, hanem a társadalmi felelősségvállalás miatt is:

a streamer – bár valóban szerencsejátékkal foglalkozik – dollár százezreket csatornáz be saját adományként, vagy szervezett gyűjtések révén mentálhigiéniával foglalkozó alapítványoknak, akik függőket támogatnak

– állítja Nash, a GinX TV szerint.

Ha nem lennél elégedett az eredményekkel, osztjuk a véleményed, mert az emberben valóban kettős érzések kavarognak. Egyrészt persze jó, hogy konkrét lépések történnek a gyerekek védelmére a Twitch-en, viszont nehéz elengedni a gondolatot, hogy mindez megáll a policy-szögelgetés és a felelősség-hárítgatás szintjén.

Forrás: GinX TV

A széleskörű internetfelhasználás több évtizedes történetében és minden hatékony személyazonosítási technológia ellenére valahogy még mindig nem sikerült hatékony megoldást találni rá, hogy a korhatár-besorolás TÉNYLEG azt jelentse:

x év alatt a felhasználók NE FÉRHESSENEK HOZZÁ a számukra tiltott tartalmakhoz.

Könyörgöm: ma már bankszámlákat, befektetői fiókokat, nemesfém és kripto account-okat nyithatsz a neten, ahol először okmányokkal, majd arccal kell igazolnod a nagykorúságodat! Ha a tartalomszolgáltatók tényleg lelkiismeretesen távol akarnák tartani a (nézőszámot ennek hiányában drabálisan növelő) fiataloktól a 18+-os kontenteket, akkor ehhez hasonló gyakorlatokat már rég átemeltek volna a saját felületeikre…

Ami pedig a Twitch-et illeti – van elég intő példa játékfüggő streamerek nélkül is, hogy mivé válhat egy platform, ha elenegedi a gyeplőt:

Az E3 marketing oldala most szerencsejáték és pornóhirdetésekkel van tele

 

×