Tech/Tudomány

A konkurencia is megkaphatja a SteamOS-t – Jó döntést hozott a Valve?

A Valve és a Linux kapcsolata nem mostanság kezdődött. A 2013-as LinuxCon rendezvényen a cég ikonikus vezetője, Gabe Newell is kiemelte, hogy a Linux és a nyílt forráskód lehet majd a gaming jövője. A Valve azt olyannyira komolyan gondolta, hogy a SteamOS névre hallgató operációs rendszer első változatait futtató gépeket már 2013 októberében több iparági fejlesztővel teszteltette. A mindenki számára elérhető béta verzió 2013 decemberében vált letölthetővé a Valve szervereiről.

Akkoriban a cég még Debian alapokra húzta rá a saját elképzeléseit, az 1.0 Debian 7-re, míg a több újdonságot elhozó 2.0 Debian 8-ra épült. Az előzetes tervek alapján a harmadik verzió is ezt az utat folytatta volna, ám időközben a 2021-es kiadását elhalasztották.

2021 közepén érkezett az újabb bejelentés a Steam Deck személyében, mely mindent megváltoztatott!

SteamOS 3.0

SteamOS

A Steam OS 3.0 immár egy teljesen más disztribúciót választott alapul, egészen pontosan Arch Linuxra épül a harmadik verzió. A legnagyobb fegyvere a Proton névre hallgató, Windows-kompatibilitási réteg, amely olyan játékok futtatását is lehetővé teszi, melyeknek nem létezik linuxos átirata. A másik hatalmas előny a Valve kezében a rengeteg szoftveres, driveres optimalizáció. Ezeket direkt a Steam Deck AMD alapú hardveréhez igazították, hogy a CPU/GPU egységből kinyerhető nyers erőt maximalizálni tudják. A cég már tavaly megígérte, hogy később bárki számára letölthető lesz  a 3.0-ás verzió is, ám egyelőre csak külsős ISO fájlt tölthetünk le. 

HoloISO

Másokkal is szövetkezne a Valve?

Ahogy láthatjuk, hivatalos módon továbbra sem érhető el mindenki számára a SteamOS és ennek több oka is van. Heti szinten jönnek most a frissítések, bőven „béta” állapotban van még a rendszer. Másrészt pedig a fentebb említett optimalizációk érvényüket vesztenék. A fix hardver helyett végtelen processzor és GPU kombinációval találkozna a rendszer, lehetetlen lenne ezt lekövetni.

GPD Max 2 + SteamOS?

A hét közepén aztán robbant a bomba, hiszen az egyik friss kézikonzol, a GPD WIN Max 2 esetében egy érdekes párbeszédnek lehettünk szemtanúi. A gyártó/fejlesztő állítása szerint a Valve felvette velük a kapcsolatot és a meglehetősen a SteamDeckre hajazó hardver miatt szívesen megosztanák a GPD-vel a SteamOS operációs rendszert.

Jó döntés kiadni a SteamOS 3.0-t?

A fenti kézikonzol esetében valóban nem lenne sok dolga a Valve-nak, hiszen szintén AMD Zen architektúrára épülnek a processzormagok. A GPD Max 2-ben egy generációval újabb egységekről beszélhetünk, de ez nem okozhat gondot a fejlesztőknek. Grafikus magok esetében azonban teljes mértékben megegyezik a két kézikonzol, mindkettőben RDNA 2 architektúrát találunk.

Nincs könnyű helyzetben a cég, hiszen a SteamOS 3.0 publikálásával a Steam Deck egyik legnagyobb előnyét adná ki a kezéből a konkurencia számára. Sokaknak még mindig hosszú hónapokat kell várnia a saját gépére, így könnyedén elpártolhatnának egy másik gyártóhoz. A Valve mérnökei által elvégzett optimalizációk csak a Steam Deck-ben megtalálható AMD egységek esetében működnének megfelelő hatékonysággal. Nagy eséllyel egy újgenerációs Intel processzor + iGPU kombinációval az ilyen szintű előny eltűnne.

SteamOS asztali módban

Egy másik nézőpontból megvizsgálva azonban jó döntés is lehetne a Valve részéről, hiszen így a hasonló kategóriás termékek jelentős részén az általuk kiadott operációs rendszer futna. A SteamOS erőteljesen épít a cég ökoszisztémájára, a Valve-hoz „láncolhatna” több millió felhasználót. Belsős statisztikák ismerete nélkül lehetetlen megjósolni melyik a jó döntés. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Valve megfelelő előkészülettel vág neki a SteamOS 3.0 szélesebb körben való terjesztésének, ha eljön az idő.

Te feltelepítenéd a Steam OS-t Windows helyett?

Arpi

Korábbi cikkek

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

47 perc telt el azóta...

A taxisok élete nem csak játék és mese – Ilyen lesz a Taxiszimulátor

2024.02.01. - A Maxis műfajt teremtett 1989-ben, amikor piacra dobták a SimCity-t. A városi életet…

51 perc telt el azóta...

Váratlan, nagyobb frissítést kapott a Modern Warfare III – Ezek élesedtek

2024.02.01. - Azt már a Call of Duty fejlesztői is megerősítették, hogy február 7-én érkezik…

1 óra telt el azóta...

Bejelentkezhetett a Dungeons and Dragons jogokért a kínai Tencent?

2024.02.01. - A Dungeons and Dragons egy népszerű, fantasy világban játszódó, nyílt végű asztali szerepjáték.…

2 óra telt el azóta...

7 realisztikus vadászszimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

2 óra telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

3 óra telt el azóta...