Esports

Ő a világ egyik legjobb sakkozója, aki profi Dota játékos volt

Vannak olyan emberek, akik hatalmas sikereket érnek el, és néha nem is gondolunk bele honnan indultak. Bármennyire is furcsa, még a világ legsikeresebb emberei is szeretik, vagy szerették egykor a videojátékokat, akár otthon a négy fal között, akár a profi világban. Erről beszélt nemrég a világ egyik legjobb sakkozója, Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij.

A Dotában húsz-huszonegy éves koromra szuperklasszissá nőttem ki magam.

Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij 31 éves orosz sakknagymester, világbajnoki döntős (2021), Európa-bajnok (2010), Oroszország kétszeres bajnoka (2010, 2020), csapatban kétszeres világbajnok (2013, 2019) és Európa-bajnok (2015), U12 korosztályos ifjúsági sakkvilágbajnok, U10 és kétszeres U12 ifjúsági sakk-Európa-bajnok, rapid- és villámsakkban világbajnoki ezüstérmes. A 2020–2021-ben megrendezett világbajnokjelöltek versenyének megnyerése révén jogot szerzett arra, hogy a világbajnoki címért mérkőzzön Magnus Carlsennel. A 2021. decemberében befejeződött döntőben azonban 3,5–7,5 arányban alulmaradt. Nemrég azonban a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját második alkalommal is  megnyerte, így újabb esélyt kapott, hogy elhódítsa a világbajnoki címet Magnus Carlsentől. Ha kiáll ellene – írja a Nemzeti Sport.

Mint kiderült, Nyepomnyascsij azért lett kicsit később topjátékos, mert előtte egy másik sportban próbált sikereket elérni. Egy videojátékban, a Dotában.

„Van egy Dota nevű népszerű számítógépes játék, amelyben húsz-huszonegy éves koromra szuperklasszissá nőttem ki magam. Tényleg jó voltam, valószínűleg azért, mert akár napi tíz órát is játszottam. De ez még akkor történt, amikor az e-sportban semmi pénz sem volt. Ironikus, hogy éppen abban az évben nyertem egy keveset, amikor elhatároztam, hogy abbahagyom. Akkor még nem volt túlságosan szervezett az e-sport ezen ága. Amikor kiléptem, a játékot fejlesztő Valve éppen akkor hirdetett meg egy egymillió dollár díjalapú tornát. Ez azért sokkolt. De azt nem állítom, hogy mindenképpen tagja lehettem volna az egyik csapatnak.”

Nem sokkal ezután a sakkozó úgy döntött, felhagy a Dotával és csak a sakkra koncentrél. Jól tette: 2016-ban tornát nyert Kínában, majd a Tal-emlékversenyen is első Moszkvában. Gondoltad volna, hogy a világ egyik legismertebb fiatal sakkozója korábban Dota játékos volt?

Ezt láttad már?

 

 

DV

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

1 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

3 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

3 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

4 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

4 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

4 óra telt el azóta...