Talán kevesen tudják, hogy az orosz sakknagymester korábban imádta a Dota játékot, de talán nem lett volna ilyen sikeres, ha az esportban marad.

Vannak olyan emberek, akik hatalmas sikereket érnek el, és néha nem is gondolunk bele honnan indultak. Bármennyire is furcsa, még a világ legsikeresebb emberei is szeretik, vagy szerették egykor a videojátékokat, akár otthon a négy fal között, akár a profi világban. Erről beszélt nemrég a világ egyik legjobb sakkozója, Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij.

A Dotában húsz-huszonegy éves koromra szuperklasszissá nőttem ki magam.

Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij 31 éves orosz sakknagymester, világbajnoki döntős (2021), Európa-bajnok (2010), Oroszország kétszeres bajnoka (2010, 2020), csapatban kétszeres világbajnok (2013, 2019) és Európa-bajnok (2015), U12 korosztályos ifjúsági sakkvilágbajnok, U10 és kétszeres U12 ifjúsági sakk-Európa-bajnok, rapid- és villámsakkban világbajnoki ezüstérmes. A 2020–2021-ben megrendezett világbajnokjelöltek versenyének megnyerése révén jogot szerzett arra, hogy a világbajnoki címért mérkőzzön Magnus Carlsennel. A 2021. decemberében befejeződött döntőben azonban 3,5–7,5 arányban alulmaradt. Nemrég azonban a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját második alkalommal is  megnyerte, így újabb esélyt kapott, hogy elhódítsa a világbajnoki címet Magnus Carlsentől. Ha kiáll ellene – írja a Nemzeti Sport.

Mint kiderült, Nyepomnyascsij azért lett kicsit később topjátékos, mert előtte egy másik sportban próbált sikereket elérni. Egy videojátékban, a Dotában.

„Van egy Dota nevű népszerű számítógépes játék, amelyben húsz-huszonegy éves koromra szuperklasszissá nőttem ki magam. Tényleg jó voltam, valószínűleg azért, mert akár napi tíz órát is játszottam. De ez még akkor történt, amikor az e-sportban semmi pénz sem volt. Ironikus, hogy éppen abban az évben nyertem egy keveset, amikor elhatároztam, hogy abbahagyom. Akkor még nem volt túlságosan szervezett az e-sport ezen ága. Amikor kiléptem, a játékot fejlesztő Valve éppen akkor hirdetett meg egy egymillió dollár díjalapú tornát. Ez azért sokkolt. De azt nem állítom, hogy mindenképpen tagja lehettem volna az egyik csapatnak.”

Nem sokkal ezután a sakkozó úgy döntött, felhagy a Dotával és csak a sakkra koncentrél. Jól tette: 2016-ban tornát nyert Kínában, majd a Tal-emlékversenyen is első Moszkvában. Gondoltad volna, hogy a világ egyik legismertebb fiatal sakkozója korábban Dota játékos volt?

Ezt láttad már?

Ha már bedaráltad a Kenobit: izgalmas júliusi újdonságok a Disney+-on!

 

 

×