Életmód

Hatalmas a vita a gamerek körében, hogy szexuális zaklatás-e a TEABAG

Tény, hogy amióta csak léteznek online multiplayer játékok, azóta létezik a teabag jelenség is. Tudjátok, ez az, amikor valaki megöl valakit, majd a hullája fölé állva több guggolást hajt végre, ezzel gyakorlatilag megalázva a másikat. Ezzel jelzik azt, hogy „csicska vagy, lelőttelek”. Én azt vallom, hogy az alázás eme formája azért jöhetett létre, mert a játékkészítők akkoriban (és sokszor ma sem) nem adtak lehetőséget arra, hogy kifejezzük a játékokban, amit szeretnénk. A játékosok rá voltak kényszerítve arra, hogy a meglévő karakteranimációkat, mozdulatokat értelmezzék újra. Szóval a guggolás lett az alázás formája. Mivel a le-föl guggolás úgy néz ki, mint amikor a teásfiltert a vízbe rakod, elnevezték teabagelésnek. Vannak, akik viccesnek tartják a teabagelést, mások bosszantónak.

Most hatalmas vita folyik a gamer közösségben arról, hogy a teabag szexuális zaklatásnak számít-e.

Ahogy arról a Gamerant is beszámolt, egy Discord beszélgetés nyomán óriási véleményáradat és vita indult a témában.

„Az emberek úgy gondolják, hogy rendben van a teabag és vicces, amikor igazából ez szexuális zaklatás” – mondta az egyik felhasználó.

 

„Ha a teabag szexuális zaklatás, akkor visszaeső szexuális bűnöző vagyok” – érkezett a cinikus válasz.

„Ha nem járulok hozzá, hogy valaki az arcomba dörzsöli a nemi szervét, az szexuális zaklatás. Nem lennék büszke arra, hogy visszaeső vagy” – jött a válasz.

„Sokan gondolhatják, hogy „ez csak egy videojáték. Olyan fiúk mellett nőttem fel, akik ezt szórakozásból csinálták, a való életben. Ez nem vicces. Undorító” – hangzott egy másik vélemény.

Azt hiszem, mind egyetérthetünk abban abban, hogy egy ilyen tett a való életben valóban probléma, de úgy tűnik, a vita most inkább arról szól: szexuális zaklatásnak tekinthető-e a játékokban. Persze nem valószínű, hogy a népszerű jelenség hamarosan el fog tűnni a játékokból, ugyanakkor az biztos, hogy a jelenség célja nem a zaklatás, hanem mások megalázása.

Mi az a szexuális zaklatás?

A vita érdekében talán érdemes azt is figyelembe venni, hogy mi számít szexuális zaklatásnak. A Wikipédián olvasható hivatalos definíció, röviden összefoglalva a következő:

zaklatás az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 8. §-ában meghatározott tulajdonságával (…) függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

Szexuális zaklatásnak számíthat:

• szexuális utalást tartalmazó megjegyzések, viccek vagy érintések (intim kérdések a magánéletedről, szexuális tartalmú üzenetek)
• szexuális színezetű gesztusok, stírölés, szexuális tartalmú képek
• engedély nélküli érintés, testi kontaktus vagy csók

Internetes zaklatásnak (vagy online zaklatásnak) nevezzük a zaklatás azon formáját, ahol az internetet vagy más telekommunikációs eszközt használnak ahhoz, hogy egyének, csoportok vagy szervezetek ellen zaklató jellegű cselekedeteket kövessenek el.

Egyes országokban külön törvényt hoztak létre az interneten elkövetett bűncselekmények szabályozására. Az első törvényt Amerikában, Kalifornia államban 1999-ben léptették életbe. Nemrég Japánban az internetes zaklatás visszaszorítására bevezették, hogy akár börtönbüntetés is járhat a zaklatásért.

Bele tartozhat a teabag?

Nos, talán úgy tűnhet, hogy a hivatalos definíció szerint a teabag számíthat zaklatásnak, ha nem is feltétlenül szexuális jellegűnek. A teabag célja ugyanis a megalázás, egy gesztus, ami engedély nélkül történik, bár tény, hogy nincs valós testi kontaktus. A jelenség így talán nagyon a határon mozog, amennyiben a szexuális zaklatás definícióját vizsgáljuk.

A vita tehát valós, és persze attól is függ, hogy valójában ki mit tekint zaklatásnak és poénnak. Illetve, aki a teabagelést csinálja, valójában minek szánja. Ettől függetlenül tény, hogy akit megteabagelnek, annak ez nem esik jól, még akkor sem, ha valóban bénák voltunk a játékban.

Amíg a videojátékkarakterek képesek lesznek guggolni, addig a teabag jelenség sem tűnik el. Annyit tehetünk, hogy elfogadjuk, hogy egyes játékosok számára ez a vicc forrása, és megpróbálunk nekik nem lehetőséget adni arra, hogy győzzenek a játékban.

Te mit gondolsz? Szexuális zaklatás a teabag? Szavazz:

 

Quiz maker

Ezt láttad már?

 

DV

Korábbi cikkek

Ezeket a játékmódokat hozta el a Warzone Season 2

2024.02.07. – Február hetedikén hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III második,…

8 óra telt el azóta...

Pillanatok alatt feltörhető a Windows védelme – Nincs is rá megoldás?

2024.02.07. - A Windows éppen 17 éve, 2007 januárjának végén mutatta be a BitLocker nevet…

9 óra telt el azóta...

Több szinten is átalakult a Counter-Strike 2 füstje – Erre számíthatsz

2024.02.07. - A Counter-Strike 2 rajongók végre kicsit fellélegezhettek, hiszen február hetedikén új frissítésre ébredhettek.…

9 óra telt el azóta...

Pofátlanul jó áron húzhatod most be ezt a 144 Hz-es gamer monitort

2024.02.07. - Az elmúlt években minden máshoz hasonlóan a gamer monitorok piaca is átrendeződött. Míg…

9 óra telt el azóta...

Közel 20 Warzone fegyvert érintenek a Season 2 nerfek, buffok – Itt a lista

2024.02.07. - A Warzone játékosok több mint két hónapja élvezhették már a Modern Warfare III…

11 óra telt el azóta...

Hamarosan jelölni fogja a kamu AI képeket a Facebook és az Insta

2024.02.07. - Manapság már minden napra jut egy meghökkentő AI-sztori. A mesterséges intelligencia őrült gyorsasággal…

12 óra telt el azóta...