Tech/Tudomány

Kihoznád a Windowsodból a maximumot? – Így használd a Microsoft saját segédprogramját

A Microsoft PowerToys története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint ahogy az elsőre gondolhatnánk. Az első verzió Windows 95-höz készült és 15 olyan hasznos funkciót, kiegészítőt tartalmazott, melyeket a mindennapi használat során is előszeretettel használtak az akkori felhasználók. Ilyen volt a TweakUI, mellyel a rendszerünk felületét szabhattuk át vagy éppen a CabView ami a cabinet fájlok egyszerű kezelését segítette elő. A Windows 95-ös PowerToys után egészen XP-ig kellett várnunk a következő verzióra, mely az akkori kornak megfelel újdonságokkal ruházta fel a rendszert.

Powercalc – XP számológép felturbózva

2019 végén aztán úgy döntött a Microsoft, hogy a Windows 10, majd később 11 rendszerek is megérdemlik az extra törődést, ráadásul teljesen nyílt forráskódúvá tették az alkalmazást. A Microsoft továbbra is aktívan fejleszti, éppen egy napja, június 15-én jött ki a legújabb verzió.

Nézzük is, hogy milyen funkciókkal bővíti rendszerünket a PowerToys!

Mindig legfelül

A PowerToys feltelepítése után lehetőségünk nyílik bármelyik ablaknál kiválasztani, hogy mindig legfelül legyen, akármilyen programokat is nyitunk meg mellé. A Feladatkezelő beépítetten tudja ezt, ám sok külsős programnál is hasznát tudjuk venni. Ehhez az adott ablakon a Windows+CTRL+T billentyűket kell lenyomnunk, ha pedig vissza szeretnénk vonni a fenti műveletet, akkor elég ugyanezt a kombinációt leütnünk.

Ne aludj el!

Néha szükségünk lehet arra, hogy a gép hosszú órák után is kitartóan végezze a műveleteket, nagy fájlok hosszú ideig tartó letöltésénél pedig különösen fontos, hogy ne szakadjon meg a folyamat. Manuálisan állítani a számítógép altatásának idejét nem biztos, hogy megéri, ám a Microsoft erre is kitalált valamit. A PowerToys ikonjára jobbklikkel kattintva könnyedén beállíthatjuk, hogy mikor és hogyan menjen alvó módba a gépünk.

Futtatás felsőfokon

Akik már láttak valaha MacOS-t, azoknak ismerős lehet a fenti felület, hiszen erőteljesen az Apple féle Spotlightból merített ihletet. Gyakorlatilag egy felturbózott Futtatás menüről beszélhetünk, mellyel pillanatok alatt indíthatjuk az általunk keresett programot. Az Alt+Space kombinációval hívhatjuk elő a PowerToys telepítése után.

Átméretezés és átnevezés pillanatok alatt

A PowerRename és Image Resizer képében két hasznos kiegészítőt is kapunk. Az egyikkel pillanatok alatt átnevezhetünk akár több száz fájlt is, míg a másikkal értelemszerűen a képeket méretezhetjük át mindenféle külsős alkalmazás megnyitása nélkül. A PowerRename alkalmazást külön kell futtatni, a képméretező modul azonban teljes mértékben beépül a rendszerünkbe, így egy jobbklikk segítségével bárhol elérhetjük.

A fenti kiemelt funkciók mellett további, hasznos fejlesztéseket is tartalmaz a PowerToys:

  • Color Picker segítségével bárhol színmintát tudunk venni a rendszerben
  • SVG, Markdown és PDF fájlok előnézetét és kezelését is javítja a segédprogram
  • Kapunk egy Shortcut Guide névre keresztelt alkalmazást, melyben a Windowsban használatos billentyűkombinációkról kapunk felvilágosítást
  • Egy kattintással némíthatjuk mikrofonunkat vagy épp kikapcsolhatjuk webkameránkat a Video Conference Mute funkciónak hála
  • A FancyZones segítségével még jobban elrendezhetjük az ablakokat az egyes asztalokon
  • Több, egérkurzorral kapcsolatos finomhangolási lehetőséget is kapunk, például kiemelhetjük az éppen aktuális pozícióját

Az alkalmazást telepíthetjük a Microsoft Store-ból pár kattintással, de választhatjuk a PowerToys hivatalos GitHub oldalát is, hiszen teljesen ingyenes és nyílt forráskódú segédprogramról beszélünk. Ha GitHubról töltenénk le, akkor a PowerTuysSetup.exe fájlt kell futtatnunk, Store esetében nem kell külön lépéseket végrehajtanunk.

Arpi

Korábbi cikkek

Varázsütésre olcsóbb lett a Hogwarts Legacy PC-re, de sietned kell!

2024.02.05. - Nagyon, nagyon meglepődtem, hogy milyen jó szórakozás volt számomra tavaly két ünnep között…

25 perc telt el azóta...

Így kapcsold be a Windows Éjszakai fényt – Szemkímélés pár kattintással

2024.02.05. - Manapság sajnos elkerülhetetlen, hogy az ember ne kerüljön valamilyen mesterséges megjelenítő elé. Különösen…

56 perc telt el azóta...

Nem csak te, a játékfejlesztők is unják már a mikrotranzakciókat

2024.02.05. - Sajnos vagy nem sajnos, olyan világot élünk, amikor videojátékot kiadni igazán jó üzlet…

1 óra telt el azóta...

Megvan, mikor nézheted meg otthon az Oscar-esélyes Oppenheimert

2024.02.05. - A 952 millió dolláros bevételt hozó és az idei év legmagasabb iparági elismeréseivel…

1 óra telt el azóta...

Naughty Dog: Jöhet a The Last of Us Part III, de akár egy spin-off is

2024.02.05. - Igen, igen, igen. Nagyon szeretjük a The Last of Us-t, amit joggal nevezhetünk…

2 óra telt el azóta...

Létezik egy beállítás, amivel a Windows 10 és 11 úgy nézhet ki, mint a 7

2024.02.05. - Sajnos mindenkinek el kell fogadnia, hogy a Windows 7 bár nagyon sokak által…

3 óra telt el azóta...