Életmód

Ez a jövő? – Négynapos munkahetet tesztel a Magyar Telekom

A magyar nagyvállalati szektorban Magyarországon elsőként vezeti be a négynapos munkahetet a hazánkban is jelenlévő legnagyobb telekommunikációs vállalat, a Magyar Telekom – írta meg az Index a cég hivatalos közleménye alapján.

Az új négynapos munkahét bevezetése egyelőre még csak kísérleti jellegű lesz, amelybe idén július eleje és október vége között a vállalaton belüli négy részleget – köztük a támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó területeket – vonnak be. A Telekom azt is leszögezte, hogy a fizetés változatlan marad, minden érintett munkavállaló pontosan annyit kap majd, amennyit eddig is keresett a heti öt ledolgozott napért.

Mindezen felül az összes magyar munkavállaló véleményére is kíváncsiak ezért egy reprezentatív kutatást indítanak a témáról, valamint társadalmi párbeszédet kezdeményeznek a szélesebb körű bevezetésével kapcsolatban.

A Telekom azért döntött a négynapos rendszer mellett, mert azt látják, hogy azokban az országokban, ahol egyre bátrabban kísérleteznek ezzel (mint például Amerikában, Angliában, Belgiumban, Japánban, Izlandon és Spanyolországban), eddig egészen biztató eredményekre jutottak.

„A kísérletezés az alapértékünk, proaktívan és bátran próbálunk ki új dolgokat, melyekről azt gondoljuk, hogy működésünket jobbá tehetik, valamint kollégáink fejlődését, életminőségének javítását szolgálhatják. A munka-magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntöttünk, négy csapat bevonásával elindítunk egy október végéig tartó teszt időszakot, melynek célja, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik a 4 napos munkarend. Ezzel párhuzamosan egy átfogó kutatást is készítünk, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a témában a munkaerőpiac szereplőivel.” – mondta Friedl Zsuzsanna, Chief People Officer a Telekom kísérleti programjával kapcsolatban.

Mivel az átfogó kutatásba tervezik bevonni az üzleti döntéshozókat és a HR szakma szereplőit, a Magyar Telekom szerepvállalásával egyre nagyobb az esély arra, hogy azokon a területeken, ahol ez lehetséges, valamikor a belátható jövőben Magyarországon is szélesebb közben elterjedhet a négynapos munkahét.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

100%-os Netflix sorozat: ezzel a thrillerrel nem lőhetsz mellé

Gábor János 2024.02.11. - Te se mindig talász olyan Netflix műsort, amivel fix, hogy nem…

3 óra telt el azóta...

A Palworld fejlesztője már bárkit, de tényleg BÁRKIT felvenne

Gábor János 2024.02.11. - „Hihetetlenül kevés emberünk van” - vallotta be már-már kétségbeesett X-bejegyzésben a…

3 óra telt el azóta...

Most akkor leáll az Xbox gyártása, vagy nem? A Főnök végre megmondta

Gábor János 2024.02.11. - Lépnie kellett a Microsoft és a játékrészleg vezetőinek az utóbbi időben…

4 óra telt el azóta...

Sok ingyenes Call of Duty skinnel készültek a fejlesztők, de nem árt sietni

2024.02.11. - Február hetedikén startolt el a Modern Warfare III és Warzone legújabb, közös szezonja.…

5 óra telt el azóta...

Egyre többen választják az AMD processzorait – Erős lehet a 2024-es év

2024.02.11. - Ahogy a többi iparág, úgy bizony a PC-s szegmens is megszenvedte a 2023-as…

6 óra telt el azóta...

A Warzone legújabb SMG-je is pirít rendesen – Így szereld fel

2024.02.11. - A Warzone Season 2 frissítése rendesen átrendezte a játék metáját. Ahogy az lenni…

6 óra telt el azóta...