Tech/Tudomány

Hackertámadás miatt Palermo városa 30 évet utazott vissza az időben

Olaszország ötödik legnépesebb városát, a dél-olaszországi Palermót pénteken kibertámadás érte, aminek hatására tulajdonképpen 30 évet utaztak vissza az időben. A kibertámadás elsősorban a kormányzati szerveket érintette, az viszont számos, az emberek hétköznapi életét befolyásoló rendszerre és szolgáltatásra kritikus hatással volt, melyek azóta is elérhetetlenek.

A szakemberek napok óta dolgoznak a rendszerek helyreállításán, de nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre mindhiába. Több helyi médium szerint nem működnek a kamerás megfigyelőrendszerek – térfigyelő kamerák, leállt az önkormányzat összes szolgáltatása, a rendőrség műveleti központja is teljesen elérhetetlen, a turisták nem tudnak online jegyet foglalni a múzeumokba és színházakba, de még a sporteseményekre sem lehet online foglalást intézni.

A beszámolók szerint semmilyen szolgáltatás nem működik a városban, ami digitális rendszerekre támaszkodik, így jelenleg faxgépekkel tudnak kommunikálni egymással az érintettek – a hivatalok is erre álltak át.

Palermo

Az egyik legnagyobb probléma talán, hogy a korlátozott forgalmú övezetekbe emiatt lehetetlen „zóna kártyákat” váltani, ami mindenképpen szükséges, ha valaki a történelmi városközpontba szeretne látogatni. A rendőrség ez idő alatt így nem szab ki bírságot az esetleges szabálysértésekért.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik hackercsapat állhat a támadás mögött, és azt is csak valószínűsíthetni lehet, hogy milyen fajta támadást hajtottak végre. Többen az oroszbarát Killnet csoportot sejtik a palermói incidens mögött, aminek tagjai a közelmúltban többször is megfenyegették az ukrajnai háború ellen fellépő országokat, úgy Olaszország kormányát is.

A csapat ugyanakkor DDoS-támadásokról ismert, míg Palermóban – a Bleeping Computer szerint – valószínűleg zsarolóvírus-támadás történhetett, ugyanis az érintett rendszereket azonnal offline állapotba kapcsolták és elszigeteltek a hálózattól, ami az egyik jellemző módja a vírus terjedésének meggátlásának.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

9 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

11 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

12 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

12 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

12 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

12 óra telt el azóta...