Tech/Tudomány

Túl lassan tölt be a géped? – Így gyorsíthatsz a rendszer bootolásán

Annak ellenére, hogy már szinte a legolcsóbb szegmensben is SSD-ket találhatunk a számítógépekben, sokaknál mégsem olyan gördülékeny a bootolás sebessége, mint az elsőre sejteni lehetne. Ennek több oka is lehet, könnyen lehet, hogy egy fél perces művelettel gyorsíthatunk gépünk betöltésén, sok esetben valamilyen szoftveres probléma vagy beállítás jelenthet megoldást.

Nézzük is, hogy milyen beállításokkal javíthatunk gépünk bootolási sebességén!

Fast Startup bekapcsolása

A Windows rendelkezik egy Fast Startup / Gyors rendszerindítás funkcióval, melynek a neve eléggé árulkodó lehet. Ha nagyon leegyszerűsítenénk a dolgot, akkor egy olyan módról beszélhetünk, mely valahol félúton van a hibernálás és a teljes kikapcsolás között. Nem menti el a megnyitott alkalmazások állapotát, mint a rendes hibernálás, de a háttérben maga az operációs rendszer hibernáláshoz hasonló módba kerül, hogy hamarabb elindulhasson, ha a felhasználó is úgy akarja.

Az újraindításra nincs hatással, így ha Windows Update, driver frissítés vagy valamilyen program kérésére újra kell indítanunk a gépet, akkor pillanatnyilag elvesznek az előnyei. A bekapcsolásához a „Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Energiagazdálkodási lehetőségek\Rendszerbeállítások” útvonalat kell majd keresnünk, majd a Leállítási beállítások szekció alatt a „Gyors rendszerindítás bekapcsolása” opciót kell kipipálnunk. A Microsoft ezt az ajánlott beállítások között tartja számon, ám rengeteg esetben a rendszer mégsem használja ezt, míg nem kérjük.

Fast Boot bekapcsolása

A legtöbb modern, már UEFI BIOS-al felszerelt számítógépben találunk egy Fast Boot nevezetű opciót. Gyártóként eltérhet a pontos elérési útja, ám általában a fő beállítások fülön vagy a Windows OS Configuration résznél találhatjuk meg. Az aktiválásához be kell jutnunk a BIOS-ba az F2, DEL, ESC vagy a gyártó által, a kézikönyvben megadott billentyűvel majd a Fast Boot beállítást Enabled/ON állásba raknunk.

A beállítás bár nevében hasonló, nem közvetlenül az operációs rendszerre van hatással. A lényege, hogy a gép bootolásakor bizonyos ellenőrző teszteket nem futtat le, hogy gyorsabban a Windows bejelentkező képernyőjénél találhassuk magunkat. Amennyiben gyakran visszatérő vendégek vagyunk a BIOS-ban, akkor nem biztos, hogy érdemes bekapcsolnunk, ám a felhasználók jelentős részénél pozitív előrelépéssel kalkulálhatunk.

Túl sok program?

Régebben az msconfig alatt kellett bűvészkednünk a rendszerindításkor elstartoló alkalmazások beállításival kapcsolatban, ám manapság már a Ctrl + Shift + Esc kombinációval előhívható feladatkezelőben találjuk meg az erre szolgáló felületet.

Magyar nyelvű Windowson az „Indítás” fület kell majd keresnünk, itt láthatjuk, hogy mely programok indulnak együtt a rendszerrel. Néhány alkalmazás nélkülözhetetlen lehet, ám a ritkán használt programok vagy épp különféle launcherek kilövése pozitív hatással lehet a rendszer betöltésére. Ezek az alkalmazások a bejelentkezést követő időt rövidítik le számunkra. Az állapot oszlopban láthatjuk, hogy valóban indul-e a rendszerrel az adott alkalmazás, míg a „Hatása az indításra” oszlopban azt olvashatjuk le, hogy mennyire lassítja le a bejelentkezés utáni rendelkezésre állást. A programot kiválasztva, majd a jobb alsó sarokban megtalálható „Letiltás” gombot megnyomva máris megakadályozhatjuk a rendszerrel együtt való indulását.

SSD!

Amennyiben mégsem rendelkeznénk SSD-vel, akkor a fenti műveleteknél is látványosabb eredményt érhetünk el már egy SATA kialakítású modell megvásárlásával is. Nem csak a rendszerbetöltésünk gyorsulhat fényévekkel, hanem a különféle kisebb-nagyobb alkalmazások és természetesen a játékok töltési ideje is brutálisan csökkenhet. Akár régi gépeket is teljesen használható szintre tornázhatunk fel egy HDD -> SSD cserével, bármikor megérheti meglépnünk, manapság már egy 512 GB-os modellt is barátságos áron beszerezhetünk.

Nálad milyen gyorsan bootol a Windows?

Arpi

Korábbi cikkek

7 realisztikus vadász szimulátor, aminek a trófeáid között a helye

Gábor János 2024.02.01. - Bár bízom benne, hogy sosem lőttél/lőnél le egy állatot (se), a…

8 perc telt el azóta...

Olyan menő Xbox kontrollereket mutattak be, hogy rögtön a tárcádhoz nyúlsz

2024.02.01. - Megmondom őszintén, annyire nem vagyok nagy rajongója az Xbox kontrollerek kialakításának, de el…

38 perc telt el azóta...

Megérkeztek az RTX 4080 Super tesztek – Ezt tudja az „olcsóbb” kártya

2024.02.01. - Az Nvidia 2022 szeptemberének végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX…

1 óra telt el azóta...

Ne dőlj be neki! – Álommunkát ajánlanak egy új, csaló SMS-sel

2024.02.01. - Az összes vírustípus közül talán a spyware és a malware a legkellemetlenebb, amibe…

2 óra telt el azóta...

Az úgy erős! – Bugos volt a Warzone, mégis őt bannolták a meccsből

2024.02.01. - Egyszerűen nem lehet vitatni, hogy amióta csak megjelent a Call of Duty Warzone,…

2 óra telt el azóta...

Ingyen adnak egy gyönyörű és iszonyú félelmetes horrorjátékot

Bódi Dániel 2024.02.01. - Néhány napja kezdetét vette a GoG évi első nagy játékakciója, ahol…

2 óra telt el azóta...