Tech/Tudomány

Nincs még minden veszve – Így állítsd vissza a letörölt fájljaidat

Sajnos előfordulhat, hogy akaratlanul vagy direkt módon törlünk néhány fájlt akár „véglegesen” is a számítógépről, melyekre később mégiscsak szükségünk lenne. Rengeteg külsős gyártó kínál fizetős és ingyenes alkalmazásokat a fájlok visszaállítására, ám maga a Microsoft is készített egy parancssoros programot. Ebben a bejegyzésben ennek használatát fogjuk végigvenni, annak ellenére, hogy nem rendelkezik grafikus felülettel, pár parancs kimásolásával hamar visszaállíthatjuk fájljainkat.

A Windows File Recovery képes visszaállítani fotókat, dokumentumokat, videókat és egyéb fájlokat is, legyen szó HDD-ről, SSD-ről vagy pendriveról. A különféle fájlrendszerek sem állják útját, az NTFS és FAT mellett az exFAT támogatás sem maradt ki a reportoárból.

Nézzük is, hogy milyen parancsok segítségével állíthatjuk vissza a fájljainkat!

A program letöltése

Windows 10-nél fontos a 2004-es frissítés megléte, ám ez közel két éve érkezett meg, így nagy eséllyel már minden gépen ott figyel. Amennyiben nem vagyunk biztosak, a Beállítások > Rendszer > Névjegy szekcióban a verzió résznél könnyedén megtudhatjuk. 20H1 vagy annál magasabb jelölést kell keresnünk, a 20 az évet jelöli, a H után szám pedig a build verzióját, így például a 20H2 vagy a 21H2 már újabbnak számít.

Ezután nincs más dolgunk, mint felkeresni a Windows File Recovery Store oldalát és letöltenünk, feltelepítenünk az alkalmazást.

A használata

Az alkalmazás elindításakor a fenti felülethez hasonló, parancssoros felület köszönt vissza ránk. Az érthetőség jegyében tegyük fel, hogy a Dokumentumok mappából töröltük a myresume.docx állományunkat és ezt szeretnék visszaállítani az E meghajtónkra. Mindenképp szükségünk van egy másik meghajtóra, ha nem rendelkezünk két SSD/HDD-vel, akkor mindenképp dugjunk be egy pendriveot a gépbe.

Az alap parancs így néz ki:

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\myresume.docx

Ahogy fentebb említettük, mindenképp két meghajtóra van szükségünk, hiszen a másodlagos meghajtóra fogja menteni a visszaállított fájlokat. A program automatikusan létrehoz egy Recovery_ mappát a másodlagos meghajtón. Amennyiben space is van a fájlnévben, akkor a fájl elérési útját idézőjelek közé kell tennünk:

winfr C: E: /regular /n „\users\<felh.név>\documents\my resume.docx.”

A fenti parancsok lefuttatása után a Y lenyomásával elkezdhetjük a tényleges keresést is. Majd a sikeres keresés után megkérdezi tőlünk az alkalmazás, hogy szeretnénk-e megtekinteni a fájlokat. Ekkor ismételten a Y gombot kell lenyomnunk és ha minden klappol, akkor a pendrive-on ott is figyel a keresett .docx fájl.

Amennyiben nem találta meg a program a kiszemelt fájlt, próbálkozhatunk néhány extra paranccsal is, hátha nem jól emlékeztünk a fájlnévre vagy épp az útvonalra:

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\

winfr C: E: /regular /n myresume.docx

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\myresume.* 

winfr C: E: /regular /n users\<felh.név>\documents\*.docx

Az első esetben nem adunk meg fájlnevet, így az egész Dokumentumok mappában keres a program. A második esetben megadunk fájlnevet, de keresési helyet nem. A harmadik esetben ismerjük a fájl nevét, de a kiterjesztésben nem vagyunk biztosak. A negyedik esetben tudjuk a kiterjesztést, de nem emlékszünk a fájl nevére.

Ha nem jártunk sikerrel, akkor még mindig megpróbálkozhatunk az Extensive kereséssel, mely némileg alaposabb munkát végez, ám ez időveszteséggel is járhat. A parancsok teljesen megegyeznek a fenti esetekkel, egyedül a „/regular” kapcsolót kell kicserélnünk „/extensive” kapcsolóra. Valahogy így:

winfr C: E: /extensive /n users\<felh.név>\documents\myresume.docx

Érdemes elmenteni a fenti parancsokat és letöltenünk a Microsoft által készített programot, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor is jön majd jól.

Neked már kellett visszaállítanod letörölt fájlt?

Arpi

Korábbi cikkek

Ezért videojátékozol hajnalokig akkor is, ha már hulla fáradt vagy

Bódi Dániel 2023.09.06. - Hatalmas merészséggel, de ki tudom jelenteni, hogy nincs a világon olyan…

25 perc telt el azóta...

Akár 2100 forintért a tiéd lehet a Helldivers 2 és még két játék a misztikus csomaggal

Bódi Dániel 2024.03.03. - Sokszor hangoztattam már, sokszor fogom is még: mielőtt egyetlen fillért is…

56 perc telt el azóta...

500.000 (!!!) LEGO-kockából építették meg a Star Wars ikonikus helyszínét

2023.09.06. - Talán még Ole Kirk Christiansen asztalosmester sem gondolta volna, hogy az egyszerű fajátékos…

1 óra telt el azóta...

Erős fogak: egy nő elrágta a boltban a kábelt, hogy ellopja az iPhone-t

Németh Dávid 2023.09.05. - Hát, igen. Bámennyire is jó készülék az Apple iPhone, nem is…

2 óra telt el azóta...

Elhúz-driftel a kontrollered analóg karja? – Ez okozza és így oldhatod meg

Bódi Dániel 2022. 09. 12. - Sajnos egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kontrollerek analog…

3 óra telt el azóta...

Egy dologban idén is jelentősen lemaradhatnak az AMD videokártyák

2023.03.03. - Nem titok, hogy az AMD egy ideje letett a teljesen flagship kategóriáról. Az…

4 óra telt el azóta...