Egyéb

Elektronikai ellenállás, mint áramköri alkatrész

Mit jelent ez a fizikai fogalom, mi a szerepe az ellenállás nevű elektronikai alkatrésznek? A cikkben közérthetően és egyszerűen próbálunk választ adni ezekre a kérdésekre.

Egy egyszerű áramkör működése során töltéshordozók haladnak egy zárt körben feszültség hatására. Ha adott az áramot körbehajtó feszültség, akkor csak egy dolog szabhat gátat az áramerősségnek: ez pedig az ellenállás. Az ellenállás az az érték, amellyel a vezető korlátozza a töltéshordozók áramlását, magyarul ellenáll annak. Az ellenállás jele R (rezisztancia). Az elektronikában ellenállásnak nevezzük azt az alkatrészt, ami áramkorlátozó képességgel, vagyis ellenállással rendelkezik. Felépítésük és működési elveik szerint az ellenállásokat többféle típusba sorolják. Ezek közül mutatjuk most be a leggyakoribbakat!

Változtatható ellenállás – potenciométer

A potenciométer egy változtatható ellenállás. Az eszköz egy fix ellenállást és egy csúszóérintkezőt használ. A csúszó érintkező helyzetének változtatásával változik maga az ellenállás a végpont és a csúszka között. Leggyakrabban hangerőszabályzásra, motorok fordulatszámának szabályzására, tápegységek kimenő feszültségének beállítására használják.

Feszültségfüggő ellenállás – VDR vagy varisztor

A varisztor olyan elektronikus ellenállás, ami adott feszültség felett hirtelen vezetni kezdi az áramot. Ezt a tulajdonságát túlfeszültség korlátozására, vagyis az áramkör védelmére lehet használni: az eszköz egyszerűen hővé alakítja és elvezeti a túlfeszültség energiáját. Segít abban, hogy az értékes elektronikai eszközök sérülés, illetve leállás nélkül túléljék a hirtelen áram- és feszültségingadozásokat.

Hőmérsékletfüggő ellenállás (termisztor)

A termisztor egy olyan ellenállás, amely hő hatására számottevően megváltoztatja az elektromos vezetőképességét. A hőmérsékletfüggő ellenállás-változást hőfokkapcsolókban (hősugárzók, vízforralók, fagyasztók), szabályozó áramkörökben használják fel. Termisztor található például akkumulátor-töltőkben, automata mosógépek motorvédő elektronikáiban.

Az elektronikai alkatrészekkel foglalkozó üzletekben és webáruházban lehet ellenállásokat vásárolni. Ha high-tech és speciális ellenállásokat, legyen az SMD vagy hagyományos, és egyéb jó minőségű elektromos alkatrészeket keres, látogassa meg a tme.eu oldalt, ahol több mint 500 ezer elérhető termék közül válogathat.

DV

Korábbi cikkek

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

39 perc telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

44 perc telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

54 perc telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

54 perc telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

1 óra telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

1 óra telt el azóta...