Tech/Tudomány

Berepedt egy kisfiú dobhártyája egy iPhone-os értesítés miatt

Amerika szerte bevett szokás, hogy amikor egy feltételezett, de különböző szempontok alapján megalapozott gyermekrablás történik, amit a nagyobb hírportálok és médiumok is átvesznek, akkor az elkövetés környékén élők kapnak egy riasztást az okostelefonjaikra. Ezt a rendszert egy 1996-os tragikus véget ért eset után „Amber Alertnek”, vagyis Amber-riasztásnak nevezték el.

A riasztás hasznossága természetesen nem lehet kérdéses, hiszen így a környéken lévők tudhatják, hogy kire és mire kell figyelniük, amivel jelentős mértékben felgyorsíthatják az elkövető és az elrabolt gyermek felkutatását, ugyanakkor vannak vele apróbb technikai problémák. Az egyik például, hogy a tengerentúli felhasználók szerint az Apple kütyüin érthetetlenül hangosan szól a riasztás, ami kifejezetten ijesztő, vagy egyenesen veszélyes is lehet.

Erre mutattak rá egy texasi kisfiú szülei, akik azért perelték be az Apple-t, mert akkora hangerejű volt az Amber-riasztásuk, amitől „beszakadt” a gyerek dobhártyája. 

Az Apple Insider által szemlézett vádirat szerint az eset még 2020-ban történt, amikor a 12 éves kisfiú fülébe dugott AirPods Próval Netflixet nézett az iPhone-ján. Egyik pillanatról a másikra viszont megszólalt az Amber-riasztás, ami a szülők szerint annyira hangos volt, hogy beszakította a kisfiú dobhártyáját, károsította a fülkagylóját, és maradandó halláskárosodást okozott az egyik fülében. A fiú állítólag azóta is szédüléstől, fülzúgástól és hányingertől szenved.

A perben azzal vádolják az Apple-t, hogy hibás audió tartozékokat gyárt, amelyek nem csökkentik automatikusan a hangerőt a figyelmeztetéseknél, de azt is kifogásolják, hogy nem mellékeltek a termékhez egy figyelmeztetést a halláskárosodás vagy halláskárosodás lehetőségéről, veszélyeiről.

A szülők azt szeretnék elérni, ha a bíróság akkora mértékű kártérítésre ítélnél a cupertinói céget, amely egyben elrettentené a többi technológiai vállalatot is attól, hogy a jövőben hasonló visszaéléseket kövessenek el”.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Már ingyen kipróbálható a legújabb Final Fantasy játék, a Rebirth

2024.02.07. - Teljesen megértem azokat, akik az utóbbi évek csalódásai miatt már nem vesznek meg…

47 perc telt el azóta...

Olyan PlayStation 5 update készül, amit vagy imádni vagy utálni fogsz

Gábor János 2024.02.07. - A napokban megjelent a PlayStation 5 legújabb frissítése - egyelőre csak…

2 óra telt el azóta...

Hatalmas a kár, hackerek hárommillió okosfogkefét fertőztek meg

2024.02.07. - Gondold el, hogy mosod a fogad reggel azzal az okosfogkefével, amivel amúgy minden…

3 óra telt el azóta...

Nehézsúlyú veteránokkal vág neki a Cyberpunk folytatásának a CDPR

Gábor János 2024.02.07. - A CD Projekt RED bejelentette, hogy több magasan jegyzett szakemberrel bővült…

3 óra telt el azóta...

Hatalmas Counter-Strike 2 frissítés érkezett – Új láda és kés, sok fejlesztés

2024.02.07. - A Counter-Strike 2 számait látva nem meglepő, hogy a Valve bőszen munkálkodott a…

11 óra telt el azóta...

Nem úszod meg a zombik támadását az új Warzone pályán – Erre készülj

2024.02.06. - Február hetedikén új korszak köszönt be a Call of Duty életébe. Ekkor startolt…

17 óra telt el azóta...