A szülők súlyos halláskárosulás miatt beperelték az Apple-t, akin most példát akarnak statuálni.

Amerika szerte bevett szokás, hogy amikor egy feltételezett, de különböző szempontok alapján megalapozott gyermekrablás történik, amit a nagyobb hírportálok és médiumok is átvesznek, akkor az elkövetés környékén élők kapnak egy riasztást az okostelefonjaikra. Ezt a rendszert egy 1996-os tragikus véget ért eset után „Amber Alertnek”, vagyis Amber-riasztásnak nevezték el.

A riasztás hasznossága természetesen nem lehet kérdéses, hiszen így a környéken lévők tudhatják, hogy kire és mire kell figyelniük, amivel jelentős mértékben felgyorsíthatják az elkövető és az elrabolt gyermek felkutatását, ugyanakkor vannak vele apróbb technikai problémák. Az egyik például, hogy a tengerentúli felhasználók szerint az Apple kütyüin érthetetlenül hangosan szól a riasztás, ami kifejezetten ijesztő, vagy egyenesen veszélyes is lehet.

Erre mutattak rá egy texasi kisfiú szülei, akik azért perelték be az Apple-t, mert akkora hangerejű volt az Amber-riasztásuk, amitől „beszakadt” a gyerek dobhártyája. 

Az Apple Insider által szemlézett vádirat szerint az eset még 2020-ban történt, amikor a 12 éves kisfiú fülébe dugott AirPods Próval Netflixet nézett az iPhone-ján. Egyik pillanatról a másikra viszont megszólalt az Amber-riasztás, ami a szülők szerint annyira hangos volt, hogy beszakította a kisfiú dobhártyáját, károsította a fülkagylóját, és maradandó halláskárosodást okozott az egyik fülében. A fiú állítólag azóta is szédüléstől, fülzúgástól és hányingertől szenved.

A perben azzal vádolják az Apple-t, hogy hibás audió tartozékokat gyárt, amelyek nem csökkentik automatikusan a hangerőt a figyelmeztetéseknél, de azt is kifogásolják, hogy nem mellékeltek a termékhez egy figyelmeztetést a halláskárosodás vagy halláskárosodás lehetőségéről, veszélyeiről.

A szülők azt szeretnék elérni, ha a bíróság akkora mértékű kártérítésre ítélnél a cupertinói céget, amely egyben elrettentené a többi technológiai vállalatot is attól, hogy a jövőben hasonló visszaéléseket kövessenek el”.

Brutális pénzre büntetheti az EU az Apple-t az Apple Pay miatt

 

×