Film/TV

Kigyúrt Natalie Portman, heavy metal Thor és a Galaxis Őrzői – Minden, ami a Thor 4 előzeteséből kiderült

Az este folyamán berongyolt Taika Waititi legújabb Marvel-mozijának előzetese, ami a premier előtt két és fél hónappal mondhatni már időszerű volt. A Thor negyedik inkarnációja pedig számos dolog miatt lesz egy nagyon fontos pont a Marvel-moziverzum történéseiben.

Például Chris Hemsworth lesz az első színész a Marvel világában, aki megkapja a negyedik önálló filmjét, ami nemcsak Thor sztoriját, hanem valamelyest a Galaxis Őrzői történetét is folytatni fogja. Mindezt pedig úgy, hogy az első két felvonás után csak nagyon kevesen fogadtak volna rá, hogy mindez meg fog történni, de legalábbis azt gondolhattuk, hogy Vasembernek ez előbb jöhet össze.

Waititi vezetésével azonban július 8-án megérkezik a Thor: Love & Thunder, ami a rövid előzetese alapján az egyik legszínesebb, legszórakoztatóbb, „legmultikultibb” Marvel-filmnek ígérkezik, ami talán mindegyiknél is képregényhűbb lehet. Legalábbis mindaz alapján, amit a röpke 1 perc alatt sikerült kiszúrnunk ezt sikerült megállapítanunk.

Itt van például az egyik első kép, amit láthatunk. Ebben a még kisgyerek Thort láthatjuk egy erdőben futni, majd egy vágással később a tinédzser Thor szalad tovább, aki egy pontosan olyan szerkóban feszít, mint amilyet a régebbi képregényeiben is hordott.

Egy másik snittben Thor egy bináris naprendszerrel rendelkező bolygón meditál egy fa alatt, amelynek ágaira kis szövetdarabok vannak kötve. Ez egy kívánságfa lehet, ami számos kultúrában elterjedt folklór, de ez a kép mintha közvetlenül a hindu hagyományból inspirálódna, hiszen a fa sziluettje leginkább egy Banyan fára emlékeztet. Persze lehet akár az életfa, az Yggdrasil is, de én inkább az északi kultúrától való eltávolodást vélem felfedezni a jelenetben.

Az is hamar kiderült, hogy Thor egy kemény edzésprogrammal visszanyeri a régi formáját is, ami tekintve a Végjáték körüli zsírhisztit sokaknak tetszeni fog. A legviccesebb pedig az, hogy itt egy sapkát is hord, amire a „Legerősebb Bosszúálló” van írva, ami egyértelmű utalás a Ragnarökre, amiből kiderült, hogy a legtöbben Hulkot tartják a legkeményebbnek. Ez nyilván nem esett jól a villámistennek.

Ha pedig már láncos edzés: az is egészen biztos, hogy Thorra nem a Földön jön a kockás has utáni vágy, ugyanis a láncokat egy egykoron hatalmas lény lekötözésére használták, aki a Love & Thunderre már csak mint csontváz mutatja meg magát. Hogy mi volt ez a lény, azt nem tudjuk meg, de szinte biztosan fény derül rá még a film első szakaszában.

Itt már egy újra formában lévő, és a Galaxis Őrzői tagjává vált Thort láthatunk, aki a csapattal vélhetőleg egy mentőakciót hajtanak végre valahol. A környezetből ítélve ez lehet az a bolygó is, ahol a kívánságfa is van, de ez teljesen lényegtelen, mivel Thor egy rock-sztárként pózol egy szikla tetejéről. A ruháját tuti Quilltől kölcsönözte, aki ugyancsak feltűnik a többiekkel (mínusz Gamora) az előzetesben.

Kapunk még egy képregényes utalást is egy csónakkal, amit két repülő kecske húz. A Marvel képregényekben és az északi mitológiában Thor két repülő kecskét, Tanngrisnirt és Tanngnjóstrt használja a közlekedésre, és úgy tűnik, a Love and Thunder megtalálta a módját, hogy ezt a furcsa részletet az MCU-ba is bevigyék – akár egy cameo erejére is.

Ha pedig új szerkó, akkor Korgot mindenképpen meg kell említenünk, akit továbbra is a rendező maga, a zseniális Taika Waititi alakít majd.

Ahogyan már említettem, a Thor 4 nagyon színes lesz, a kultúrák tekintetében egészen biztosan. A hindu mellett ugyanis a görög mitológia is megjelenik majd, hősünk (vagy hőseink) ellátogatnak az Olümposzra is, ahol a görög istenségek élnek. Itt találkoznak majd magával a főistennel, Zeusszal is, akinek a bőrébe nem más, mint Russel Crowe bújik.

Attól persze, hogy Thor a Galaxis Őrzőivel kalandozgat, még Új Asgardról sem feledkezik meg, amely új vezetője Valkűr lett, aki látványosan halálra unja magát. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy Miek, Korg régi társa a Földön maradt, mint az új asgardi vezető testőre.

Többször említettem őket, így nyilván a Galaxis Őrzőinek is kulcsszerepük lesz a történetben, bár azt nem tudjuk, hogy Thor meddig lesz a Gamora után kutató csapattal. Mindenesetre több év után újra láthatjuk a kissé megviselt Quillt (bocsi, Űrlordot), Mantist, Draxet, Mordályt, Nebulát és Grootot. Itt érdemes megjegyezni, hogy valószínűleg nem járunk sokkal a Végjáték cselekménye után, ugyanis Groot még mindig a tinédzser éveit tapossa.

És az előzetes végén vethetünk egy pillantást a tényleg durván kigyúrt Natalie Portman karakterére, Jane Fosterre, aki hosszú évek után újra találkozik egykori szerelmével, Thorral. Ezúttal viszont lesz egy óriási különbség, mégpedig hogy a Hela által megsemmisített, de láthatólag újrakovácsolt Mjölnirt már ő forgatja, ami eléggé meglepi az egós hősünket. Hogy mindez miként sikerült, az nyilvánvalóan kiderül majd a filmből, az viszont biztos, hogy a Földön járunk.

Ha pedig képregényhűség, akkor mindenképpen meg kell említenünk azt a jelenetet, amelyben Thor és Korg egy sziklán állva egy óriási fenevad tetemét vizsgálják. Ez a kép tulajdonképpen a tökéletes mása Jason Aaron és Esad Ribic Thor: God of Thunder harmadik számából, amiben először debütált Gorr, aki a Love & Thunder gonosza is lesz – Christian Bale alakításában.

A szóban forgó bukott fenevad pedig valójában nem is szörnyeteg, hanem egy halott isten, Falligar, a Behemót. A képregényekben akkor fedezték fel a tetemét, amikor Thor először értesült Gorr brutalitásáról, és a Mészárosként emlegetett istenség nyomába, útközben pedig halott istenségek nyomára bukkant.

A Thor: Love & Thunder július 8-án kerül a mozikba, addig pedig szinte biztosan kapunk még több kedvcsinálót is, melyekből még több érdekességet tudhatunk majd meg.

 

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

5 óra telt el azóta...

Ennyire beteg és furcsa horrorjáték 10 évente, ha megjelenik

Bódi Dániel 2024.02.02. - Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. 'Who…

9 óra telt el azóta...

Ez jól kezdődik: baj van a Galaxy S24 kijelzőjével – a Samsung is elismerte

Gábor János 2024.02.02. - Elég hamar kiderült egy zavaró, de nem megoldhatatlan probléma a Samsung…

11 óra telt el azóta...

A TOTY Messi-fiaskóval kinyírta az FC 24-et az EA Sports

2024.02.02. - Tavaly azt hittük, hogy a Hero csomagnál nem fog már nagyobbat hibázni az…

11 óra telt el azóta...

Brutális lesz a Netflix éve: Ez a 93 (!!!) sorozat már biztosan érkezik idén

A Netflix 2024-ben sem lazsál: legalább 93 olyan okot ad rá, miért érdemes előfizetni a…

11 óra telt el azóta...

Season 2-től teljes squadokat is megéri majd legyőzni Warzone-ban

2024.02.02. - A Warzone fejlesztői időről időre új dolgokkal, mechanikákkal dobják fel a meccseket. A…

11 óra telt el azóta...