Tech/Tudomány

Ukrajnában legalizálták a Bitcoint és az összes kriptovalutát

Még közvetlenül a háború kitörése előtt szavazta meg az ukrán kormányzat a kriptovalutákat legalizáló javaslatot, amelyet március 16-án szerdán Volodimir Zelenszkij miniszterelnök hivatalosan is aláírt. Ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna hamarosan jogilag is elismeri a Bitcoint és az tulajdonképpen összes kriptovalutát, és az országban legális, szabályozott kriptopiacot hozhatnak létre.

„Mostantól a külföldi és ukrán kriptovaluta tőzsdék legálisan fognak működni, a bankok pedig számlákat nyitnak a kriptovállalkozások számára. Ez egy fontos lépés Ukrajna kriptopiacának fejlődése felé” – írj az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériuma a tweetjében.

Zelenszkij 2021 szeptemberében elutasította a törvényjavaslat egy korábbi változatát, majd a módosítását kérte. Az új változatot az orosz invázió előtt nyújtották be, ezzel próbálva mérsékelni az összeomló gazdaságot, vagyis nagy valószínűséggel elfogadták volna. A kriptovilág példátlan összefogása azonban nagyban hozzájárulhatott az elnök barátságosságához, ugyanis a háború kirobbanása óta több mint 100 millió dollárnyi támogatás érkezett az országba csak kriptovaluta formájában.

A piacot az ukrán Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdebizottság fogja szabályozni, a tőzsdék legálisan működhetnek majd, a bankok pedig számlákat nyitnak számukra. Az állami szerv feladata „a virtuális eszközökkel kapcsolatos politika kialakítása és folytatása, a virtuális eszközök forgalmának rendjének meghatározása, engedélyek kiadása a virtuális eszközök szolgáltatóinak, valamint felügyelet és pénzügyi ellenőrzés végzése ezen a területen” – áll a kormány február 17-i közleményében.

Bár a törvény nem teszi lehetővé a kriptofizetést, vagyis nem teszi hivatalos fizetőeszközzé a kriptót, Oleksandr Bornyakov miniszterhelyettes korábban kijelentette, hogy a cégek szabadon kínálhatnak majd olyan szolgáltatásokat, mint a kriptobetéti kártyák és az e-pay kriptovaluta felhasználásával – feltéve, hogy ezek valós idejű fiat konverzióval járnak.

via – Coindesk, Mashable

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Legyünk náluk okosabbak! – Életveszélyes Tesla-Apple trend terjed a neten

2024.02.06. - Az a baj a méregdrága új kütyükkel, hogy javarészt azok vásárolják meg őket,…

14 perc telt el azóta...

Xbox Game Pass: ezek a legújabb címek, amelyeket februárban tolhatsz

Gábor János 2024.02.06. - A Microsoft bejelentette az Xbox Game Pass konzolra, PC-re és Xbox…

14 perc telt el azóta...

Ezekre a szabályokra és korlátozásokra épül majd a Warzone Ranked

Február 7-én új korszakot köszönthetünk a Call of Duty életében. Ekkor startol ugyanis a Warzone…

44 perc telt el azóta...

Még a Marvel’s Avengers számait sem éri el a Suicide Squad Steamen

2024.02.06. - Amikor tragikusan rossz szuperhős-játékról van szó, akarva akaratlan a Marvel's Avengers ugrik be…

1 óra telt el azóta...

Nem bírsz várni? Ezzel a 7 játékkal hangolódj az új Indiana Jones játékra!

Gábor János 2024.02.06. - Minden idők legmenőbb professzora idén érkezik, és mindannyiunk szép emlékei miatt…

2 óra telt el azóta...

Már előrendelhető a GTA VI 48.000-ért, de jobb, ha még vársz

2024.02.06. - Igen sokat kell még várni arra, hogy a Grand Theft Auto következő része…

2 óra telt el azóta...